podciąganie na drażku w domowych warunkach
Napisano Ponad rok temu
czy mógłby mi ktoś poradzić jakie ćwiczenia moge wykonywać w domowych warunkach aby zwiekszyć liczbę podciągnieć na drążku i z jaką intensywnością
chodzi mi o podciąganie zarówno nacwytem jak i podchwytem
mam drążek w drzwiach 70 cm
na dzień dzisiejszy na maxa jestem wstanie podciągnąć sie po 4 razy nachwytem i podchywtem chciałbym do wakacji śmigać po 20
tylko że w żaden sposób nie mogę przekroczyć tej magicznej bariery szt.4
pozdrawiam i dzięki
Napisano Ponad rok temu
Ja polecam dwa:
Robisz 4 powtórzenia więc dzielisz to na 2 i robisz otrzymaną liczbę powtórzeń w dużej ilości serii. Możesz robić tak:
1 tydzień: 7 serii x 2 powtórzenia.
2 tydzień: 8 serii x 2 powtórzenia.
3 tydzień: 7 serii x 4 powtórzenia.
4 tydzień: 8 serii x maksymalna ilość powtórzeń.
5 tydzień: przerwa.
6 tydzień: Sprawdzenie nowego maksa i od nowa tą samą metodą.
Drugi sposób to po prostu robienie maksymalnej liczby powtórzeń za każdym razem gdy przechodzisz pod drążkiem (oczywiście bez przesady, jak przechodzisz co 5 minut to masz problem ). Powoli powinnaś robić coraz więcej.
Gubrin
PS: Aha ćwicz tylko jeden sposób podciągania w jednym cyklu treningowym. Możesz ewentualnie przeplatać co te 5 tygodni nachwyt z podchwytem.
Napisano Ponad rok temu
metoda wygladala nastepujaco(opisze dla 4 powtorzen):
1 powtorzenie max ilosc seri ale nie wiecej niz 10, jezeli udalo sie zaliczyc 10 seri w 2 tygodniu wchodzisz na 2 powtorzenia, ale wykonujesz max 8 seri jesli dojdziesz do tego poziomu nastepny tydzien zaczynasz po 3 powtorki ale 6 seri-jezeli zaliczysz ten poziom wchodzisz na 4 powtorki w 4 seriach, potem jak zrobisz 4x4 zaczynasz inna metode lub robisz tydzien przerwy robisz jesczze raz ale z odpowidnia iloscia powtorzen do poziomu jaki prezentujesz:D
trening w poniedzialki, srody i piatki
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
bo czasem to trochę zajechana jestem po treningu
robic z rana?
Napisano Ponad rok temu
albo niedziela, wtorek i czwartek
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
bo coś czuję ze ta druga metoda to mnie zmasakruje bo mam terningi od pon-czw.
a może jeszcze jakies inne ćwiczenia polecicie na wzmocnienie mięśni
p.s.
mam wrażnienie że facetom to podciąganie jakoś szybciej zaczyna wychodzić niz kobietom bo jak kiedyś z kolega zaczeliśmy z tego samego mniej więcej etapu tzn. ja robiłam 3 szt a on 2 szt. to teraz on śmiga a ja stoję na 4 szt.
w kazdym razie dzięki serdeczne
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
K_P
PS. W sumie mam ten sam problem - nie mam progresu w drazku - jak wazylem 70 kg iles tam lat temu, to stosowalem metode - ile razy wchodzilem w drzwi - tyle razy robilem 10szt. Zdarzalo sie, ze mialem tego dosc, i... wchodzilem drugim wejsciem :wink:
Teraz waze 80kg i jestem duzo starszy - pierwsza serie zrobie nawet 20 szt., ale nastepne to juz gorzej znacznie. Wiec robie kilka serii w roznych uchwytach po 10 szt. Ale musze to przemyslec, bo nie ma postepu, tylko rekapituluje. Z obciazeniem - nie chce, szelek nie mam - a podwieszony na biodra ciezar, predzej czy pozniej powoduje grozne kontuzje kregsolupa okolicy ledzwiowej (przerabialem to). (Drazek rozporowy woze wszedzie ze soba).
Napisano Ponad rok temu
4 x nachwytem, 4x podchwytem, 4x mieszanym na jedna i druga strone
i potem schodzisz do 1
bardzo dobrze meczy miesnie
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
o ile co do przekroju miesni to mysle ze nie (roznice tylko przy biodrach i miednicy), to glownym sprawca jest testosteron.facetom szyciej rosnie sila co jest normalne...wiecej testosteronu i inny przekroj miesnia(chyba)
grease the groove, czyli jak juz koledzy pisali, kilka(nascie) razy dziennie 60-80% max ilosci.
Napisano Ponad rok temu
bylbym wdzieczny za rozwiniecie tematuZ obciazeniem - nie chce, szelek nie mam - a podwieszony na biodra ciezar, predzej czy pozniej powoduje grozne kontuzje kregsolupa okolicy ledzwiowej (przerabialem to). (Drazek rozporowy woze wszedzie ze soba).
obecnie podwieszam ciezar na biodrach wlasnie ( 30 kilo )
podwieszenie na nogach nie bedzie powodowalo kontuzji ?
ile mozna brac maksymalnie aby nie przesadzic ?
moze zainwestowac w kamizelke ?
niestety jak cwicze z malym obciazeniem to nie mam postepow
narazie ( odpukac ) nie czuje by sie cokolwiek zlego dzialo ale wole dmuchac na zimne
pozdrawiam
PS
i o jakich szelkach mowa ? :-)
Napisano Ponad rok temu
bylbym wdzieczny za rozwiniecie tematu
obecnie podwieszam ciezar na biodrach wlasnie ( 30 kilo )
podwieszenie na nogach nie bedzie powodowalo kontuzji ?
ile mozna brac maksymalnie aby nie przesadzic ?
moze zainwestowac w kamizelke ?
niestety jak cwicze z malym obciazeniem to nie mam postepow
narazie ( odpukac ) nie czuje by sie cokolwiek zlego dzialo ale wole dmuchac na zimne
pozdrawiam
PS
i o jakich szelkach mowa ? :-)
Tak na zdrowy rozum podwieszenie ciężary do pasa jest nienaturalne i powoduje "wyciąganie" kręgosłupa więc konsekwencja jest raczej logiczna. Szczególnie, że punkt przyczepienia ciężaru znajduje sie w pasie, a tam kręgosłup łączy się z tyłkiem to i wytrzymałość pewnie mniejsza.
Szelki i podwieszenie do nich jest lepsze bo równomiernie i w miarę naturalnie (tak jak plecak) rozkłada ciężar na sylwetce (no i obciążona jest bardziej obręcz barkowa niż krzyż).
Gubrin
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
dobry dermatolog