Suwari waza
Napisano Ponad rok temu
1.Dlaczego suwari waza bylo takie wazne dla Dziadka ? Jak myslicie?
2. Co mi da cwiczenie w suwari waza (pytam o zalety - pomincie wady - juz o to kiedys pytalem) . czy wyrobi mi szczegolnie jakies szczegolne cechy motoryczne itp?
3. Czy dobrze jest cwiczyc suwari waza na poczatku drogi Aikido czy tez zostawic to sobie jako zaawansowane cwiczenia na pozniej? W moim Aikido suwari waza cwicza ludzie kolo 1 kyu - wiec mozna rzec zaawansowani.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiedzialbym, ze warto robic techniki w suwariwaza z czestotliwoscia max 1-2 na jeden trening. Ale przeztem trzeba dobrze sie nauczyc chodzic w suwariwaza nie walac kolanami w mate, ale zamiast tego utrzymywac ciagle ciezar ciala na pietach. To oznacza, ze przy przesuwaniu sie, srodek ciezkosci pozostaje ciagle na tym samym poziomie. Takjak to robi Tamura sensei.
Dlaczego warto robic suwari waza?
Pierwsza proba odpowiedzi jest latwa: bo te same techniki trudnije zrobic w suwari waza niz w tachi waza. Dodajac dodatkowy stopien trudnosci, stwarza sie okazje do glebszego studiowania danej techniki, juz nie mowiac o przesuwaniu limitow na krawedz LOL (dodatkowe obciazenie na nogi, fizyczne wymuszanie obracania bioder zgodnie z ruchem calego ciala itd...) Potem, ta sama techniki w stojce wydaje sie duzo latwiejsza. Jesli ktos jest w stanie zrobic dobrze techniki majac mobilnosc powaznie zredukowana, to przy normalnej mobilnosci robi ja po prostu doskonale.
Podobne podjescie mozna zaobserwowac np. w judo. Wejscia do technik cwiczy sie na gumach (sztuczne zmniejszenie mobilnosci, dolozenie dodatkowego obiazenia, wymuszanie ruchu calego ciala a nie tylko oddzielnych jego partii itd... ).
Widac OGROMNA roznice w jakosci technik miedzy ludzmi co robia suwari waza a tymi ktorzy nigdy tego nie cwicza.
Napisano Ponad rok temu
Bo był knypem, a lubił patrzeć z góry1.Dlaczego suwari waza bylo takie wazne dla Dziadka ? Jak myslicie?
Napisano Ponad rok temu
Błąd w rozumowaniu. Będąc knypem w stójce był również takowym w suwari waza, chyba, że miał nieproporcjonalnie długi tułów w stosunku do nóg (czego dostępne filmy tudzież zdjęcia nie dowodzą) lub jego uke wykonywali techniki na leżąco .Bo był knypem, a lubił patrzeć z góry
Ale co ja tam wiem, głupi jestem i na niczym się nie znam, a Ty chory jesteś i w gorączce pisałeś 8) :roll:
Napisano Ponad rok temu
T
(...)Ale przeztem trzeba dobrze sie nauczyc chodzic w suwariwaza nie walac kolanami w mate, ale zamiast tego utrzymywac ciagle ciezar ciala na pietach. To oznacza, ze przy przesuwaniu sie, srodek ciezkosci pozostaje ciagle na tym samym poziomie. Takjak to robi Tamura sensei.
(...)
true, true [nie wiem jak to jest po polsku ;-)]. niestety z tego co obserwuje, jako komentator z boku glownie niestety, to "suwari waza" ktore polega na tym ze ludzie kolan nie szanuja. wydaje im sie ze asfalt/beton/ziemia z korzeniami bedzie rownie miekka jak tatami w dojo...
Napisano Ponad rok temu
...uczniowie będą śmigać w suwari waza, a on spacerując nauczać.Błąd w rozumowaniu. Będąc knypem w stójce był również takowym w suwari waza, chyba, że...Bo był knypem, a lubił patrzeć z góry
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dlaczego problem skuteczności Aikido jest kontrowersyjny?
- Ponad rok temu
-
Staż z Maciejem Strzechowskim 5 Dan Aikido w Siedlcach
- Ponad rok temu
-
staż z Jiro Kimura shihan Wenecja
- Ponad rok temu
-
Aikido - realnosc prawdziwa
- Ponad rok temu
-
po stazu z shihan Tamura w Idstein w Niemczech