Sambo czy BJJ dla Newbie
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie, co wybrać sambo czy bjj. Chodzi mi głównie o to żeby móc się obronić siebie i moją dziewczynę na ulicy??
Podaje moje parametry jeśli mogą pomóc
187 cm wzrostu
90 kg wagi
Pozdrawiam
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
chcesz być lepszy w walce? - to rozumiem.
BJJ czy Sambo? to zależy od sekcji.
Napisano Ponad rok temu
- Grappling Kraków
- Sambo Combat Kraków
Tylko nie wiem zbytnio na czym w praktyce polegają różnice w tych sztukach walki i dlatego prosze o pomoc...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo z tego co słyszałem i wyczytałem : bjj to typowy parter, a w sambo jest bardziej przekrojowy (tzn. stójka występuje cześciej niz w bjj)
Jeśli się myle to nie besztajcie mnie, bo jak w tytule jest napisane to newbe ze mnie ;-)
Napisano Ponad rok temu
W grappling kraków prowadzą tez zajęcia z kicka i mma wiec masz mozliwość uzupełnić stójkę. Jedyny sposób to odwiedzić oba kluby i zobaczyc samemu. Z tym że grappling kraków da się polecić od razu. Z tego co wiem to sambo o które pytasz prowadzi rosjanin więc mozna założyć że to sambo prosto ze źródła.
Napisano Ponad rok temu
Jednak po pierwsze:
zdjęcia mają się ni jak do żadnego z powyższych i kto wie co tam teraz jest
po drugie:
dobra sekcja sportowego sambo poza granicami rosji to jest rzadkość
po trzecie:
szczególnie combat sambo
po czwarte:
zdjęcia z czarnym gi przypominającym pseudo mundur policyjny wydaje się chamskim chwytem marketingowym, mnie by to troche zniechęciło
Z Grappling Kraków jest Tomek Drwal, który będzie debiutować w UFC, dla mnie tu by skończył się dylemat ale jak zaczną się treningi bądź są już teraz to idź i zostań tam gdzie Ci bardziej pasuje. Pamiętaj tylko, że jeśli na tym sambo nie ma sparringów i nie nauczają uderzeń to lepiej sobie daruj. Jak zależy Ci na tym żeby się obronić(a właściwie na fałszywej pewności siebie, którą można przez trening wyrobić) to musisz trenować coś kontaktowego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale wywodzi się z Grappling Kraków czyż nie? :wink:
tak 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak kolega. Polecam Grappling. Jednak zamiast BJJ spróbuj MMA.W grappling kraków prowadzą tez zajęcia z kicka i mma wiec masz mozliwość uzupełnić stójkę.
To jest rada wiecznie żywa. Nikt lepszej nikomu nie da.Jedyny sposób to odwiedzić oba kluby i zobaczyc samemu.
W Grappling nie zaczynamy od porządnego łomotu początkujących.... z drugiej strony, jeśli nie dostaniesz to się nie nauczysz bronić :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co do tego sprintu, to nie zawsze można uciec, nie zostawisz przeciez np. swojej dziewczyny a sam uciekniesz... Wydaję mi się że najważniejsze jest wtedy spróbować zniechęcic jak najbardziej przeciwnika, nawet własnym kosztem, lub dać czas na przybycie pomocy lub ucieczke drugiej osobie...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
BJJ Dublin
- Ponad rok temu
-
bjj/mma w Radomiu?
- Ponad rok temu
-
Treningi bjj/sw w Bielsku-Białej-ktos chętny?
- Ponad rok temu
-
Otyły ?? I bjj
- Ponad rok temu
-
Eduardo Ernandes w Polsce
- Ponad rok temu
-
Seminarium z Roberto Atalla
- Ponad rok temu
-
Staż z Jorgem "Macaco" Patino