Punktacja według zasad ADCC.
Napisano Ponad rok temu
A dokładnie chodzi o sytuację gdy zawodnik jest w żółwiu i wykonując jakąś akcję doprowadza do zmiany pozycji na przykład lądując w gardzie lub pół gardzie przeciwnika.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Punkty
2 - dosiad
2 - kolano na brzuch
2 - przetoczenia ( zakończone gardą lub półgardą )
2 - sprowadzenia ( zakończone gardą lub półgardą )
3 - wpięcie za plecy z zahaczeniem obu stóp
3 - obejście gardy
4 - czyste przetoczenie ( zakończone obejściem gardy - czyli pozycją dominującą )
4 - czyste sprowadzenie (zakończone obejściem gardy - czyli pozycją dominującą )
- Każda pozycja musi być utrzymana przez 3 sekundy lub więcej by być nagrodzoną punktami
- Przy częstych zmianach pozycji, punktowane są tylko te utrzymane przez 3 sekundy
- Każda zmiana pozycji z "na plecach" na " na górze" traktowana jest jako przetoczenie
Napisano Ponad rok temu
P.S. Jeśli chodzi o pozycję którą zajmujesz po sweepie (garda, pół garda, dosiad, boczna) są one punktowane oddzielnie a punkty dostaję się za samego sweepa.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zaraz Kimura napisze: dasz stówę to ci wytłumaczę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak czy inaczej punktów raczej, tak zawsze czytałem i ludzie mówili, ale się nie będę mądrzył to głowy sobie nie dam uciąć.
Napisano Ponad rok temu
Przejście gardy miałeś wtedy, kiedy przeszedłeś garde. Przetoczenie natomiast może samo w sobie doprowadzić do pozycji dominującej (np. dosiad) lub innej (np. półgarda). Wg. mnie punktowane powinny być jedynie te pierwsze, ale przecież podałem odpowiedni wypis z regulaminu ADCC, więc o co jeszcze chodzi? Jak ktoś zauważył, w żółwiu nie jest się na plecach, a więc nie może to być zaliczone do przetoczeń wg tych reguł.Jeśli kończysz w pozycji dominującej to miałeś przejście gardy zresztą pozycja w jakiej kończysz nie ma wpływu ja się pytam czy za samego sweepa dostajesz.
Napisano Ponad rok temu
A sweep (also known as a reversal) is a grappling technique used to transition from a neutral or inferior position to a dominant position.
Z tym że to chyba się nie odnosi do ADCC.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jesli za sweep "do zolwia" dostaje sie punkty to chyba jesli wykonasz sweep z zolwia i bedziesz trzymal przeciwnika na plecach to powinienes dostac punkty. Taka jest moja opinia, nie jestem ekspertem.
Za obalenie i sweepa do żółwia nie dostaje się punktów więc po dłuższych przemyśleniach myślę że za sweepa z żółwia punktów też nie ma.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Guerrilla Interview(wywiad z Davem Camarillo)
- Ponad rok temu
-
Rash poszukiwany
- Ponad rok temu
-
czym uzupelnic Muay Thai?
- Ponad rok temu
-
bjj, luta livre warszawa....
- Ponad rok temu
-
bjj Poznań...