nowa książa o Bruce Lee!!
Napisano Ponad rok temu
autor - Przemysław Słowiński.
czytałem Bestię (o Tysonie) tego pana.. o Karcianych oszustach i jestem w trakcie lektury o Jacku Dempseyu..
także ta książka powinna być dobra i interesująca..
może już ją ktoś ma?
jak wypada ona przy książkach z "Biblioteki BL"?
Napisano Ponad rok temu
Jak przeczytam to napisze czy warto
Napisano Ponad rok temu
ja to i tak pewnie kupię...
cenię sobie "Bibliotekę BL" Johna Little, ale coś BUDO-SPORT nie spieszy się z kolejnymi częściami.. na amazon.com już są...
Napisano Ponad rok temu
Jest ksiazka - pdf o nim, calkiem ciekawa, "Unsettled matters" aut. Toma Bleeckera, do sciagniecia:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest ksiazka - pdf o nim, calkiem ciekawa, "Unsettled matters" aut. Toma Bleeckera
ciekawy punkt widzenia i podane przyklady daja duzo do myslenia. na forach angielsko- jezycznych juz wrze. czekamy na dalsze rezultaty
Napisano Ponad rok temu
książka nie jest obszerna - mało stron, duża czcionka, duże odstępy.. ale jeśli ktośjest fanem
podzielona jest na okresy - hong kong, seattle, los angeles itd...
niestety nie ma żadnych zdjęć (a rysunek na okładce już mogli sobie podarować).
ps.
a o co chodzi z ta książką po angielsku? może ktoś streścić? albo opisać w nowym topicu, a tutaj dla zainteresowanych wrzucić linka?
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na początku jest o chińskim horoskopie.. dosyć dużo.. puentą jest, jaki znak ma Bruce Lee..
potem jego młodość - i opis charakteru...
dalej wyjazd do USA...
prywatne życie - teściowie
dzieci i wyjazd do Chin...
powrót do USA - zakładanie szkól...
generalnie o filmach i samej sztuce JKD jest mało.. o Bruce'ie Lee tez jest mało
autor rozwodzi się nad wątkami pobocznymi - jeśli np pisze że BL pojechał do jakiegoś miasta, to odrazu rozpisuje się na temat tego miasta.. jest dużo takich wstawek, które mają przeciągnąć całą opowieśc..
opisane jest zabójstwo rodziny i znajomych Romana Polańskiego - moim zdaniem nietaktowne - momentami książka przypomina powieść sensacyjną - a jako biografia to chyba nie powinna.. może zbyt sceptycznie podchodzę do tej książki.. bo uważam BL za kogoś, kto dużo włożył w rozwój sztuk walki, ale do rzeczy!!
pojawiają się wątki filozoficzne - konfucjanizm - i bardzo fajnie przenikają przez książkę chińskie przesądy - i też dobrze. pojawia się problem rasizmu..
ogólnie to książka napisana lekkim językiem - trochę przeciągana żeby było te 160stron.. co rzuca sie w oczy i razi..
co jeszcze?
czytając ksiażkę miałem deja vu - słyszałem już niektóre wypowiedzi!!
mam taką grę planszową- BRUCE LEE. GRA KOMPUTEROWA BEZ KOMPUTERA - stara jak świat.. i tam w instrukcji jest krótki życiorys Bruce'a. jest o jego nienaturalnych pęcherzykach płócnych - i to pojawia sie w książce. pojawiają sie cytaty z filmu biograficznego "BL - człowiek legenda" (jakiś taki tytuł - dokładnie nie pamiętam). mam 2 programy z discovery i planet - w książce pojawiają się wypowiedzi z nich.
w bibliografii są podane owe programy i film. są też książki Johna Little..
momentami odnoszę wrażenie, że książka powstał na podstawie innych książek o Bruce'ie Lee, jak i na podstawie programów o nim.. trochę smutne, bo ceniłem Przemysława Słowińskiego jako autora biografii...
z drugiej strony, skoro nie czytałem tylu książek o Tysonie, Dempseyu, a jedynie tego autora - to jestem zadowolony, jednak nabrałem dystansu..
podsumowując - ksiązka taka sobie. jeśli ktoś chce poznać tajemnice BL, to będzie zawiedziony.
czekam na opinie innych.
pozdrawiam
m
ps
JOHN LITTLE RZĄDZI!!
Napisano Ponad rok temu
potwierdzam , mam dwie ksiazki jego wydania , sa bardzo ciekawe i odkrywcze jak dla mnie , pozdrawiam, ale mimo to i tak mozna zauwazyc kilka bledow , najczestrzym jest zaprzeczanie samemu sobie, raz pisze e nie mozna posiasc szybkosci i sily trenera, tylko jego technike a nastepnym razem sobie zaprzecza, ale to tylko taki maly akcentJOHN LITTLE RZĄDZI!!
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wojownik (2007)
- Ponad rok temu
-
Do Kenjiro i innych Z JKD !!!
- Ponad rok temu
-
logo