Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kung Fu w MMA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

budo_redakcja
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 240 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kung Fu w MMA
Charles Wilson, reprezentant podobno Shaolin kung-fu???

Jego przeciwnik - Miguel Angel Torres - rodzaj gwiazdy w mma, afiliowany pod Carlsonem Gracie.

Pierwsza runda

Druga runda

Trzecia runda
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

W trzeciej rundzie wygrywa bjj, ale ...
  • 0

budo_pinczer
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 295 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Re: Kung Fu w MMA
Beznadziejny parter (pomimo istnienia stylu psa:)) w pierwszej rundzie uratował go gong, uderzenia słabe drugi (zawodnik przewracał się bo się sam wbijał w te pchnięcia) bardzo dzielny, dobra kondycja, serce do walki. Praca rąk jakoś nie przypominała mi nic co pokazują jako jakieś różne kung-fu (ale to jest chyba typowe w filmie na national geografic też było widać różnice technik ćwiczonych w szaolin z młócką późniejszą). Jedyni nie rozumiem ale na końcu wypowiedzi.
  • 0

budo_khunag
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2091 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Całkiem fajna walka, dynamiczne kopnięcia Charlesa robiły spore wrażenie na przeciwniku, nie dawał się też łatwo obalić.

Dzięki :-)
  • 0

budo_redakcja
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 240 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ale jest tam. bo zgodnie z przeważającą propagandą powinno być :) tak:

"Zawodnik bjj obala kungfutekę w pierwszych sekundach walki, zakłada balachę, dusi, czy co tam, i dupowatość kung-fu udowodniona po raz kolejny" ("Opowieści z mchu i paproci").

Tak generalnie, w wyniku agresywnej, chamskiej i fałszywej propagandy ludzie widzą starcie zawodnika mma z przedstawicielem kung-fu. A tymczasem jest to faktycznie mit tego samego rodzaju, jak ten, że siwobrody chiński dziadek zrobi magiczny gest i przeciwnik pada. Jest to oszołomstwo dokładnie takiego samego rodzaju.

Mamy tu po jednej stronie gościa, który faktycznie cuduje z kopnięciami tak, że powinien być w parterze w kilka sekund.

Tymczasem mamy po drugiej stronie może nie gwiazdę, ale wschodzącą gwiazdkę mma, i okazuje się, że potrzebuje wielu minut, żeby zakończyć walkę z kungfuteką, którego faktycznie, tak jak ktoś tam na widowni komentował, raczej o taebo bym podejrzewał :)
  • 0

budo_edwin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 159 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

fajna walka poziom calkiem wyrowna, ale faktycznie pod koniec pierwszej rundy mial fuksa, ale wielu nawet znanych wygrywalo tez czasem przez fuksa.
macie jakies inne walki
  • 0

budo_pinczer
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 295 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Redakcja nie jest prawdą co do sekundowego wykończenia bo w parterze potrzeba czasu by dojść do pozycji i z tego zakończyć przy obitym zawodniku trwa to chwilę czasem dłuższą, a ten zawodnik już parę walk miał za sobą. Inna sprawa że nie wiem na jakiej podstawie wnioskujecie że to przedstawiciel KF ja tu nie widzę nic podobnego do tego co naprzyklad ty pokazujesz na swoich filmikach
  • 0

budo_belor
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Typowa reakcja, kiedy walka nie toczy się w/g streotypu, który funkcjonuje, tak jak to opisał Redakcja. Odpowiedź ze strony mma jest oczywista - "to nie kung fu, to wcale nie tak, bo w zasadzieto tak i tak" etc. etc. Jakoś co innego można przeczytać choćby na cross-budo. Pytanie: "Co na ulice?" - odpowiedź praktycznie automatyczna - "BJJ + ... (i tu w zależności od preferenci MT, Box, KK)", "wejście w nogi?" - "no oczywiście, że nie ma żadnych sensownych obron, nie zapaśniczych" - o czym tu w ogóle gadać, herezja, oczywistość, absurd :wink:
Niektórym nie wystarczy pokazać, wiara ma wielką moc i jest samowystarczalna :wink:
Oczywiście abstrahując od samej treści wynik dla pana z bjj i to nie podlega dyskusji.
  • 0

budo_redakcja
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 240 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Redakcja nie jest prawdą co do sekundowego wykończenia

Na tyle zdaję sobie z tego sprawę. Jednak, mówię to w kontekście sytuacji, gdy na choćby wspomnienie o tym, że się ćwiczy kung-fu pada dziś zwykle tekst takiego typu, że ćwiczącego kung-fu to bjj-owiec porobi w dwie sekundy.

sprawa że nie wiem na jakiej podstawie wnioskujecie że to przedstawiciel KF

Z kilku źródeł w internecie, mówiących, że jest przedstawicielem shaolin kung-fu, shaolin chuan fa. Choć po tym, że jego szkoła nazywa się Super Kicks Kung Fu, można nabrać różnych podejrzeń. W każdym razie jego wypowiedź świadczy, że uważa się za przedstawiciela kung fu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

ja tu nie widzę nic podobnego do tego co naprzyklad ty pokazujesz na swoich filmikach

1. Już w pierwszym poscie dałem 3 znaki zapytania po Shaolin kung-fu :D
2. Kung fu, podobnie jak wushu to nazwy, którymi określa się całość chińskich sztuk walki, których jest kilkadziesiąt (duże terytorium musiało powodować zróżnicowanie i niezależny rozwój różnych systemów), a z pododmianami ponad 300 (tyle mają w rejestrze chińskiego związku wushu). Opierają się na różnych zasadach i w praktyce mogą bardzo różnie wyglądać, całe spektrum - od podobnych do boksu do podobnych do capoeiry.
  • 0

budo_dar75
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3410 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Name Miguel Torres
Record 18 - 1 - 0

Name Charles Wilson
Record 5 - 4 - 0
  • 0

budo_pinczer
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 295 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Widzę Dar75 że nie tylko ja mam odruch sprawdzania na sherdogu. Belor jak zwykle konstruktywna i wiele wprowadzająca do dyskusji wypowiedź. Redakcja uważam że jest to jedyna droga dla rozwoju stylu walki czyli konfrontacja więc mimo porażki uważam że zawodnik jest na dobrej drodze :D . W całej walce widać było bezradność w parterze łatwość obaleń i są to cechy chyba charakteryzujące KF. Mówię oczywiście o cechach ważnych w walce pomijam pozostałe aspekty.
  • 0

budo_belor
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zakaz prowadzenia prywatnych wojen na forum, więc odpuszczę sobie jakąkolwiek polemikę z tobą. Raz jeden jedyny zrobiłem ten błąd i wystarczy. Proste argumenty docierają do prostych ludzi.
  • 0

budo_wu xia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 551 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a ja odnoszę takie wrażenie , że nie chodzi tutaj co kto ćwiczy... :wink:
W obecnych czasach mamy możliwość ćwiczenia praktycznie każego rodzaju walki czy to w aspekcie sportowym czy też tradycyjnym. To co chcemy osiągnąć wybieramy sami. Nikt mi nie wmówi, że każdy ćwiczący bjj jest zaje...stym zabijaką i każdego pokona, ponieważ nie każdy ma talent, odpowiednią psychikę a także duszę wojownika....to samo tyczy się każdego sportu walki jak też tradycyjnego podejścia do treningu! Poprzez lata ćwiczeń można wychować ilu super faitherów 5? a co z pozostałymi 30-50 uczniami ?
W każdym stylu walki oprócz dobrego trenera potrzebny jest talent i bardzo ciężka praca!!!
Obecnie jeśli ktoś jest profesjonalistą i walczy na zasadach mma musi ćwiczyć przekrojowo i tyle...inaczej wychądząc na ring (bez przygotowania) jest się idiotą.
Kiedyś ćwiczyłem z gościem który "poćwiczył 1,5 roku" bjj i przegrał ze mną . Czy to znaczy że pokonałem bjj? Nie to świadczy, że troszkę za krótko ćwiczył i brak mu było doświadczenia w walce.
Obecnie pod kazdy turniej trzeba się odpowiednio przygotowywać, bo różne są regulaminy a od odpowiedniego przygotowania zależy sukces lub porażka.
Ale sądzę, że tak jak i w innych sztukach, sportach walki na matach szkół bjj są ludzie , którzy ćwiczą bo sprawia im to frajdę ...lub z innych względów.
Na koniec dodam iż moim zdaniem jest bardzo dobrze, że mamy tyle rodzajów sztuk, sportów walki, bo każdy może się w czymś odnaleść i zrealizować.
Osobiście przestałem się już nabijać z ludzi, którzy robią coś tam.....a nich robią jak sprawia im to przyjemność :)
  • 0

budo_rubaszny olo
  • Użytkownik
  • 7 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kiedyś ćwiczyłem z gościem który "poćwiczył 1,5 roku" bjj i przegrał ze mną . Czy to znaczy że pokonałem bjj? Nie to świadczy, że troszkę za krótko ćwiczył i brak mu było doświadczenia w walce.

Wu Xia - nareszcie na tym forum przeczytalem wypowiedz, ktora nie jest opluwaniem innych (ludzi, sztuk czy sportow walki) tylko teza, pod ktora zawsze sie podpisywalem, ze nie walczy styl ale czlowiek.

Rowniez chetnie "sparuje" z ludzmi trenujacymi kompletnie inne rzeczy niz ja kiedykolwiek, i nie mowie wtedy "o wyzszosci stylu naszego nad stylem nie naszym", tylko staram sie wyciagnac wnioski, nauke, a nieraz dostaje niezla lekcje pokory :)

Pozdrawiam, olo.
  • 0

budo_zaorish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1418 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A tak z czystej ciekawosci, czy mnisi shaolinscy cwicza sparingi w full-kontakcie? Widzialem wiele dokumentow, w ktorych pokazywali ich zycie, doskonalenie fizyczne i duchowe, techniki, historie, ale nigdy walk.
  • 0

budo_pinczer
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 295 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Masz Wu Xia rację fajnie kiedy ludzie ćwiczą, i dobrze że jest wiele stylów bo jedni lubią się kulać a inni kopać, ale nie wyklucza to chyba możliwości dyskutowania o tym co ćwiczymy i co chcemy osiągnąć dzięki stylowi który reprezentujemy.
  • 0

budo_wu xia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 551 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jasne że tak :D ale rozmawiajmy z pokorą bo to naprawdę cenna cecha zwłaszcza u ludzi, którzy walczą :wink:
  • 0

budo_wu xia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 551 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wu Xia - nareszcie na tym forum przeczytalem wypowiedz, ktora nie jest opluwaniem innych (ludzi, sztuk czy sportow walki) tylko teza, pod ktora zawsze sie podpisywalem, ze nie walczy styl ale czlowiek.

Rowniez chetnie "sparuje" z ludzmi trenujacymi kompletnie inne rzeczy niz ja kiedykolwiek, i nie mowie wtedy "o wyzszosci stylu naszego nad stylem nie naszym", tylko staram sie wyciagnac wnioski, nauke, a nieraz dostaje niezla lekcje pokory :)

Pozdrawiam, olo.

Olo wyciągać wnioski to Wielka sztuka , zwłaszcza z porażek :wink:
serdecznie pozdrawiam i dzięki! Za wiarę, że są jeszcze ludzie myślący na tym świecie :wink:
  • 0

budo_limubai
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W całości popieram te poglądy. Aż miło. Pozdrawiam :wink:
  • 0

budo_bulion77
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 489 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...hmmm i coraz wiecej tego kung fu w mma :)
  • 0

budo_cypis
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1272 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...za dwa lata będzie jeszcze więcej :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024