To znaczy ze jak? Jakie sa roznice w typowym sporcie pomijajac kwestie stroju?Różnica polega na tym, że w BJJ kładzie się większy nacisk na ustabilizowanie pozycji, a następnie zakończenie walki, a w luta livre dąży się do jak najszybszego zakończenia walki.
do znawcow - luta livre a bjj
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pierwszą akademię Luta Livre w Brazylii stworzył w 1927 roku Tatu Brunocilla. Razem ze swoim bratem Fausto oraz synem Carlosem stworzyli podwaliny dzisiejszego stylu Luta Livre. W swojej akademii skupiali sie przede wszystkim na technikach grapplerskich oraz vale tudo. W akademii Brunocilla stawiali swoje pierwsze kroki Hugo Duarte, Eugenio Tadeu, Marco Ruas oraz Daniel d' Dane.
Drugą osobą, którą można kojarzyć jako prekursora obecnego stylu jest Roberto Leitao. Otworzył on drugą akademię Luta Livre w Brazylii, w której ze względu na długoletnie doświadczenie Roberto w zapasach, większy nacisk położono na grappling, choć technik vale tudo też nie brakowało.
luta-livre.pl
Napisano Ponad rok temu
bedąc na BJJ i LL zauważyłem, że w LL większy nacisk kładzie się na dźwignie na nogi i chłopaki raczej szybciej próbują kończyć.
jakie są inne różnice?
Napisano Ponad rok temu
Takie, ze nie ma szmaty za ktora mozesz chwytac.no dobrze, ale jakie są różnice w walce?
I tyle. Albo az tyle, bo konsekwencje sa rozlegle.
Wszelkie inne roznice to IMO zludzenie wynikajace z roznic osobistego stylu poszczegolnych trenerow.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
niektórzy twierdzą, że jest więcej różnic.Takie, ze nie ma szmaty za ktora mozesz chwytac.
ano właśnie ziomy z LL robią to jednak często bez dokładnie ustabilizowanej pozycji, tak to odczułem, a mimo wszystko starają się dopiąć technikę i stabilizują jak gdyby w trakcie kończenia.Zawsze najpierw musisz dojść do odpowiedniej pozycji i potem możesz kończyć.
Napisano Ponad rok temu
Zamiast pisac ze "niektorzy twierdza", to napisz o jakie roznice chodzi, bo inaczej ta dyskusja nie pojdzie do przoduniektórzy twierdzą, że jest więcej różnic.Takie, ze nie ma szmaty za ktora mozesz chwytac.
Napisano Ponad rok temu
osób nie tylko na tym forum, które twierdzą, że są jakieś, ale jakoś nie chcą powiedzieć jakie. ja się pytam a nie sugeruję.
Napisano Ponad rok temu
A jak myslisz z czego to wynika? Bo mi sie wydaje, ze z tego, ze de facto tych roznic nie ma.widziałem różne wypowiedzi różnych
osób nie tylko na tym forum, które twierdzą, że są jakieś, ale jakoś nie chcą powiedzieć jakie.
Bez gi trzeba zrezygnowac z czesci technik, jest duzo mniejsza kontrola, przez co walki sa dynamiczniejsze, moze nieco bardziej silowe. Ale to jest wymuszone brakiem szmaty, jak juz wspominalem, a nie wynika z roznic szkoleniowo-ideologicznych zakorzenionych w danym stylu walki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam 8)
Napisano Ponad rok temu
wiec moim zdaniem miedzy zawodnikami luta livre a vale tudo duzej roznicy nie ma
Napisano Ponad rok temu
Hmm... Jedyny ktorego znam to Pequeno(w MMA). Mozesz Sawosz podac innych?
Pozdrawiam 8)
heh poszukam bo jest jescze kilku... nie sa to syper znani zawodnicy ale są ... tylko dzisiaj nie mam czasu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
bjj w łodzi
- Ponad rok temu
-
jiu jitsu camp
- Ponad rok temu
-
Obóz letni Linke Gold Team
- Ponad rok temu
-
slideshow
- Ponad rok temu
-
Kluby bjj
- Ponad rok temu
-
Obóz letni BJJ,SF i MMA
- Ponad rok temu
-
sklep internetowy jiujitsuprogear
- Ponad rok temu
-
Warsztaty Luta Livre Wrocław - Gustavo Muniz czarny pas
- Ponad rok temu
-
Luta Livre / BJJ Łomża - wakacyjna reaktywacja!
- Ponad rok temu
-
gi dla chudego i wysokiego
- Ponad rok temu