Utrata węgla
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jeśli chodzi o odwęglenie to się martw
jak bedziesz duzo kuł ten sam kawałek
zaczynają japońce od ~~1,2% C, kończą na 0,6-0,7%C
czyli odwęglenie wystepuje
jeśli chodzi o naweglanie se odpuść bo się zaczadzisz
o odwęglenia bać się należy, bo peknięcia mogą zaczynać się własnie od warstwy odwęglonej
sposób na odweglenie
dać 0,3-0,6mm naddatku do zeszlifowania i bedzie git
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
po prostu tam ta tradycja jest kultywowana, u nas zanika
a utrata węgla
gość bedzie kuł i dobrze
tlimu na zlocie knives ostatnio wykuł kindzioł w godzin niewiele z płaskownika
gatunek to był 60s2
utrata węgla spowodowała twardość na powierzchni poniżej 40hrc
pod spodem winno być lepiej
i on tylko zrobił kształt z płaskownika
tak więc jak komuś nie przeszkadza taka twardość to luz
nie ma o czym dyskutować
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
odwęglenie powierzchniowe powoduje spadek twardosci na powierzchni metalu - w stosunku do rdzenia (po hartowaniu)
takie cosik skutkuje nam także tym ze rdzeń próbuje rozciagnąć powierzchnię
o ile czegosik nie poknociłem
taki stan naprężeń powoduje powdwyszoną skłonność do pęknięć
i dlatego przy odbiorze srężyn niedopuszczalne jest odwęglenie powierzchni
po to się elementy utwardza powierzchniowo by mieć efekt ściskania rdzenia przez twardszą/mocniejszą powierzchnię
stąd się elementy także azotuje, kuluje i takie tam
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jaka twardość
- Ponad rok temu
-
Portret- scrimshaw
- Ponad rok temu
-
jak uzyskac cos takiego ?
- Ponad rok temu
-
Moj pierwszy noz
- Ponad rok temu
-
Krzywa chłodzenia dla żeliwa tak 4,3 %
- Ponad rok temu
-
Świeży nóż. Jeszcze ciepły...
- Ponad rok temu
-
Pytanie - pierwszy nóż
- Ponad rok temu
-
Pytanie o stal
- Ponad rok temu
-
takie tam filmiki
- Ponad rok temu
-
Kto w Wawie przerobi ostrze z węglówki na combo?
- Ponad rok temu