Tai chi, a rozwój współczesnej nauki
Napisano Ponad rok temu
Dodam, że sprawa jest w trakcie realizacji
Stworzyliśmy System Stabilizacji Funkcjonalnej czyli wlaśnie program ćwiczeń oparty na rozwoju mm stabilizujących i posturalnych. Wywodzą się one z qigong i oparte są też o zasady rehabilitacji i teorii sportu.
Program jest aktualnie w fazie testów (pacjenci - szybszy powrót do funkcji i sportowcy - nieco inna metoda na generowanie sily i przenoszenie obciążeń)
Jest to raczej ewolucja a nie rewolucja ale wiąże stare z nowym i będzie dostępne dla amatorów i mam nadzieję zawodowców.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o wykorzystanie metod Qigong lub Tai Chi, to jestem przeciwny, nie udaje się pobranie jakiegoś fragmentu, bo nie działa tak dobrze jak całość. I najczęściej osoba nie zna się na temacie kompletnie. Wystarczy pokazać jakiemuś doktorkowi ciekawe ćwiczenie a później się okazuje że twoje ćwiczenie jest fajne i już zostało bez twojej wiedzy zastosowane w programie rehabilitacyjnym. Odcięte od całości jest jak ryba bez wody i po jakimś czasie i tak umiera. Jeśli czegoś nie rozumiemy to i tak nie będziemy umieli tego wykorzystać.
Napisano Ponad rok temu
Natomiast pobranie ideii i przekonwertowanie jej do postaci w której wspóldziala z teorią sportu to chyba wlaśnie o to chodzi.
Do tego warto pewnie dodać drogi prowadzenia sily, tak by obciążać bardziej uklad mięśniowy a nie więzadlowy. I tu powstają koligacje z rehabilitacją
ale co do zasady, wyrywanie pojedyńczych ćwiczeń czy oderwanych od calości sekwencji to imho co najmniej niewlaściwa droga.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale żeby nie bylo. Stosowalem el. tai chi na neurologii i ortopedii ze znakomitym rezultatem. Ponieważ kiedyś nie mialem kontaktu z tai chi i qigong to bralem ćwiczenia z książek i kaset, bo po to tam są by z nich korzystać, tym bardziej, ze dla dobra pacjenta. Mam nadzieję, że to nie byla kradzież.
Nie uchronisz w ten sposób wlasności intelektualnej. To tak jak byś zrobil nowy combat, ale używasz przecież ruchów które istnieją też w innych systemach. A jak ich nie bylo, to każdy trener wlączy to do swojego arsenalu tak czy inaczej. I powie, że mial od dawna. Ja już się z tym pogodzilem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I tutaj widać co oznacza przekaz w znaczeniu tradycyjnym, masz po prostu prawo do używania ćwiczeń, techniki, form na które ciężko zapracowałeś i jesteś świadomy tego co robisz z pełną odpowiedzialnością.
Napisano Ponad rok temu
Od jakieś czasu widać to coraz bardziej w podejściu zawodowym i co ciekawe amatorskim.
Dodam, że bardzo kręci mnie umiejętność nauczania jak zbudować w sobie plynną i dynamiczną silę, podnieść szybkość reakcji. Jak lamać progi sily i szybkości czy stalych związków czasowo - ruchowych. I jeszcze minimalizować ryzyko kontuzji.
To wszystko daje polączenie starego z nowym, i to jest fascynujące.
Żyjemy w czasach gdy to się w widoczny i świadomy sposób splata.
I możemy starać się wziąć udzial w ksztaltowaniu tego procesu.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
utracone kontakty ze swiata kf
- Ponad rok temu
-
Yiquan - stare videoklipy
- Ponad rok temu
-
Promwanie szkol