Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jaka twardość


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

budo_vlademir
  • Użytkownik
  • Pip
  • 30 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka twardość
Okej okej wszystko jane hartowanei w zimnej wodzie no dobre dobre naprawde dobre przy takim hartowaniu mu te odpuszczanie nic nieda zbytnio predzej mu sie rozleci przy wyciaganiu z tej wody we wczesniejszych postach pisalem mniej wiecej co i jak wiec niemam zamiaru sie powtazac no i tak rozprostowanie recznie tzw młotkiem resora nie obrobionego cieplnie
  • 0

budo_werek
  • Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka twardość
Z tego co widzę to walisz regułkami prosto z książki, a ciekaw jestem ile zrobiłeś :)
Może tez w oleju nie ma przeciwwskazań ja robiłem w wodzie osiągałem najczęściej 55 HRC potem odpuszczałem do około 42 HRC pozbywając sie naprężeń. Nóż upadł mi już kilka razy i ostrze nadal jest całe wiec chyba nie jest zle zrobione. :twisted:
W sumie w oleju jest lepiej ale powiedz mi kto prywatnie nie maja kasy na to wyda kasę na olej po to tylko żeby zahartować sobie nóż ? Woda łatwiej dostępna ale jest ryzyko ze nóż po prostu sie rozsypie :) No cóż takie życie że kto nie ryzykuje ten nie zyskuje :)
  • 0

budo_melonmelon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 841 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:częstochowa

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka twardość
1. jest tam trochę czegoś w tym resorze co zwiększa odporność na korozję, ale jest go za mało by rdza nie gryzła resora
2. rdza zazwyczaj w tym typie stali zaczyna gryść powierzchniowo i w maiarę równomiernie
3. co ty kcesz zrobić z niskoweglowej nierdzewki?? wieszak na ścianę czy narzędzie do cięcia?? w obu przypadkach nie warto po to sięgać
4. pracowałem kiedyś w stalserwisie, ale handlowałem ino balchą grubą i rurą wsio nie na dawało się na nóż
5. czemu kcesz hartować w wodzie?? jeszcze cholera w zimnej?? jest takie założenie że jak nie musisz to chłodzisz najwolniej jak się da, wtedy jest mniej naprężeń hartowniczych
6. kruchość w stali powoduje wiele czynników
7. nie doczytałęm do czego ma to być nóż, jeśli do cięcia to niskie odpuszczenie powinno dać radę, noo jeśli na przecinak, to fakt trza deko odpuścic
8. olej rośliny?? pfe! proszę poszukać wątku na knives,pl o oleju hartowniczym, wychodzi że stosowanie wodnych roztworów polialkoholi jest tanie jak barszcz, da się jeszcze regulować szybkośc chłodzenia
9. obawiam się że "jak magnes przestanie łapać" to trzeba wytrzymać dłuze niż 5 minut moze choć z 15-20?? od tej kwili jak przestanie łapać ponoc zaczyna się austenityzacja
10. 42hrc?? a do czego ten nóż?? do cięcia linek, sznórków, patyków strugania?? to co wiela minut go oszczysz?? nie bedem sie wypowiadał ile hrc powienien mieć nóż, ale na 42hrc to nawet przecinaki się wyzejk hartuje, czy narzędzia do drewna
11. czuję się rozczarowany, sprzedałem już kilka kg stali resorowej na noze, sprawują się świetnie, mimo ze maja powyżej 42hrc,

pozdro
  • 0

budo_krzys2
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka twardość
sory melonmelon, że nie na temat, ale czy możesz pomoc w temacie http://www.forum-kul...dpost&p=1138880
Bardzo bym prosił
  • 0

budo_krzys2
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka twardość
Ktoś z kolegów wysłał mi prywatną wiadomość, niestety nie mogę jej odczytać. Mam komunikat "Nie masz dostępu do tej funkcji" Przykro mi.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024