Motylek a legalność ?
Napisano Ponad rok temu
Otóż mam pytanie, mianowicie czy motylek(chodzi o nóż ) jest w Polsce legalny czy nie ? Jak sie ma sprawa noży względem prawa to wiem, ale czy motylek nie jest uważany za ukryte ostrze albo coś równie absurdalnego przez co staje się w myśl prawa bronią?
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Witam!
Otóż mam pytanie, mianowicie czy motylek(chodzi o nóż ) jest w Polsce legalny czy nie ? Jak sie ma sprawa noży względem prawa to wiem, ale czy motylek nie jest uważany za ukryte ostrze albo coś równie absurdalnego przez co staje się w myśl prawa bronią?
Jest legalny (przynajmniej na razie). To znaczy nie ma ekspertyzy prawnej czy orzeczenia Sądu Najwyższego, ale jest to nóż motylkowy, a nie niewinny przedmiot, nie mający wyglądu broni, z ukrytym ostrzem itd.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Która to pałka jest zwykła a która nie?
Opisz to będziemy dyskutować.
Napisano Ponad rok temu
daj spokoj prosze - pogadajmy tu o motylkach :wink:
a co do main topicu - z tego co wiem to nie jest nielegalny w PL - ale bodajze w Czechach juz jest z tym problem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dz.U 2002 nr 117, poz.1007, Dz. U. z dnia 28 marca 2003 r.
Artykuł 4 definiuje broń - "Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:
1) broń palną, w tym broń bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową,
2) broń pneumatyczną,
3) miotacze gazu obezwładniającego,
4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:
a) broń białą w postaci:
- ostrzy ukrytych w przedmiotach nie mających wyglądu broni,
- kastetów i nunczaków,
- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,
- pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,
broń cięciwową w postaci kusz,
c) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej."
Wszystko, co nie wchodzi w tą definicję, nie jest bronią i można mieć, nosić itp (chyba, że inne przepisy zabraniają). Ale to wsyzstko nie jest takie proste - sformułowania w ustawie są na tyle nieprecyzyjne, że trzeba sięgć do innych źródeł, w tym m.in. orzeczeń sądów, żeby definicje uściślić... No dobra, nie będę przecież omawiał całej ustawy. Sięgnij do niej na jakiejś dobrej stronce razem z odnośnikami do innych przepisów.
Napisano Ponad rok temu
generalizujac:można nosić przy sobie nóż albo pałke?
noz tak - palke nie
Napisano Ponad rok temu
- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,
- pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,
generalizując taka palka ma 25 cm , może mniej i w niczym kija bejsbolowego nie przypomina,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam!
Pozdrawiam!
gadalem z policjantem swego czasu... jesli stwierdzi ze predmiot jest niebezpieczny to Ci zabierze. Dlaczego? Wynika to z ustawy o broni i amunicji. Tam oprocz tego ze sa wymienione zakazane bronie to jest wzmianka o niebezpiecznych narzedziach. I tak jak bedziesz mial loma w rekawie to Ci moga zabrac a jak bedziesz mial nunczaku w plecaku to Ci nie zabiora. Podobnie mozesz miec nozyk automacik z bazaru z 10zl w reku i Ci zabiora a mozesz miec miecz w plecaku i puszcza Cie wolno bez konsekwencji.
Wszystko zalezy od zamiaru w jakim posiadasz dana rzecz...
A jak ktos jest notowany to sie nie zdziwie jka mu gwozdzia zabiora zeby komus krzywdy nie zrobil . Pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Shurikeny
- Ponad rok temu
-
Który byście wybrali ???
- Ponad rok temu
-
wiezienne akcje nozami
- Ponad rok temu