Goshin-Ryu Wrocław - opinie? (a może inne propozycje?)
Napisano Ponad rok temu
Czy ktoś z forumowiczów miał styczność z wrocławską sekcją Goshin-Ryu (ul. Worcella)?
Tak ostatnio myślę nad ponownym rozruszaniem wapniejących gnatów;), a że dotychczas miałem doświadczenia głównie ze stylami "uderzanymi/kopanymi" więc dla odmiany chciałbym coś "dźwigniowo-chwytanego" :wink: Szukam czegoś z realistycznym podejściem, nie-przekombinowanego, z większym naciskiem na skuteczność niż na filozofię czy kulturę wschodu (choć bynajmniej awersji specjalnej nie mam). Elementy obrony przed bronią jak i sama walka bronią mile widziane.
Jeśli macie jakieś inne propozycje prócz wspomnianego przeze mnie Goshin-Ryu, to chętnie poczytam. W temacie stylów Ju-Jitsu jestem totalnym laikiem..
Nie ukrywam też, że ważnym czynnikiem jest bliskość sekcji od mojego miejsca pracy (Wrocław-Rynek) i treningi najlepiej po 18:00..
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Szukam czegoś z realistycznym podejściem, nieprzekombinowanego, z większym naciskiem na skuteczność niż na filozofię czy kulturę wschodu (choć bynajmniej awersji specjalnej nie mam). Elementy obrony przed bronią (...) mile widziane
Więc, chyba jest to sekcja dla ciebie. Świetny trener, ekstra atmosfera, różnorodne techniki. Zresztą, co ja się będe rozpisywał? Sam przyjdz i zobacz (pierwszy trening za darmo)
Napisano Ponad rok temu
http://www.kobudo.pl/j_bartnik.html może to Cie zainteresuje, mysle że warto sprawdzić i najlepiej samemu ocenic.
pozdrawiam
Najlepsze tradycyjne ju jutsu we Wroclawiu
Napisano Ponad rok temu
pit.ronin77 napisał:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] może to Cie zainteresuje, mysle że warto sprawdzić i najlepiej samemu ocenic.
pozdrawiam
Najlepsze tradycyjne ju jutsu we Wroclawiu
Przeczytałeś Gogatsu to?:
Szukam czegoś z realistycznym podejściem, nie-przekombinowanego, z większym naciskiem na skuteczność niż na filozofię czy kulturę
Rudzki Tomodachi to naprawde dobra sekcja. Masz tu stronkę: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
[quote]Szukam czegoś z realistycznym podejściem, nie-przekombinowanego, z większym naciskiem na skuteczność niż na filozofię czy kulturę [/quote]
Rudzki Tomodachi to naprawde dobra sekcja. Masz tu stronkę: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
No tak w naszej federacji nikt nie ma 11 dan :roll:
Napisano Ponad rok temu
Przeczytałeś Gogatsu to?:
Szukam czegoś z realistycznym podejściem, nie-przekombinowanego, z większym naciskiem na skuteczność niż na filozofię czy kulturę
Przeczytalem - wlasnie takie jest nasze ju jutsu
Napisano Ponad rok temu
Co do "realistycznego" podejścia, to jakoś sobie niewyobraż tradycyjnego jj używanego dzisiaj. Może było ono "realistyczne" ale kilka set lat temu w japoni....
Napisano Ponad rok temu
11dan...ehh...co ma wspolnego sekcja z tym że PAJJ (!) nadało ten stopień i że soke go przyją?
Co do "realistycznego" podejścia, to jakoś sobie niewyobraż tradycyjnego jj używanego dzisiaj. Może było ono "realistyczne" ale kilka set lat temu w japoni....
Moze nie do konca rozumiesz co znaczy "tradycyjne" - nie dotyczy to techniki czy metodyki nauczania :roll:
Napisano Ponad rok temu
Moze nie do konca rozumiesz co znaczy "tradycyjne" - nie dotyczy to techniki czy metodyki nauczania
....no właśnie rozumiem.. "Tradycyjne" to nie to samo co "japońskie". "Tradycyjne" to takie jakie uczone bylo 10, 100 czy 300 lat temu...i chyba n ie powiesz że takie jest świetnie przystosowane do dzisiejszych realiów ?
Napisano Ponad rok temu
....no właśnie rozumiem.. "Tradycyjne" to nie to samo co "japońskie". "Tradycyjne" to takie jakie uczone bylo 10, 100 czy 300 lat temu...i chyba n ie powiesz że takie jest świetnie przystosowane do dzisiejszych realiów ?[/quote]
Ju jutsu tradycyjne czy tez wspolczesne zawsze pozostanie japonska sztuka walki.
Kiedys uczono praktycznych umiejetnosci zabijania. Walczono o zycie a przeciwnicy mieli dlugie ostre miecze... Dzisiaj robi sie to dla punktow i medali, albo dla sztuki, albo dla zdrowia. Musisz wiedziec ze nie kazdy chce zostac ulicznym wymiataczem :roll: A dzisiejsze realia wrzucaja wszystkie sztuki walki do jednego worka - bo kazdy na ulicy moze miec noz albo pistolet.
Napisano Ponad rok temu
Nie krytykuje starych szkół ale autor tego postu takiej nie szuka.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
podałem jedna z możliwości, jaką chętny może sprawdzić lub nie, a tutaj taka burza sie rozpętała.
Czy tradycyjne lepsze, skuteczniejsze itp, itd. Nie ma sensu teraz o tym pisać, bo to nie na temat.
Myśle, że jeśli komus zalezy naprawde na skuteczności to powinien spróbować BJJ, ale warto sprawdzić inne mozliwości.
ps. "tradycyjne" nie zawsze oznacza nieskuteczne i jakieś tam wogóle archaiczne, to moim zdaniem dużo zależy od instruktora.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MISTRZOSTWA POLSKI JU-JITSU JAWORZNO 11. 03. 2007
- Ponad rok temu
-
Krótka Filmowa relacja z MŚ w JJ 2006r
- Ponad rok temu
-
Jaka mata..?