Napisano Ponad rok temu
Re: konkurs na nazwę stowarzyszenia !!!
"Federacja" składa się z wielu klubów, dla pojedynczych wybór jest w sumie ograniczony: "Akademia", "Centrum" (to chyba za pretensjonalne), "Ośrodek" (dobry, niestety w zderzeniu ze Szczecinkiem czy tym bardziej Pojezierzem może kojarzyć się z wczasami), "Szkoła" (jak dla mnie najlepsze - skromne i na temat). "Związek" czy "Towarzystwo" kojarzy mi się z PRL. Ale może być "Stowarzyszenie" (neutralne).
Mi się wydaje, że zależy, co chce się taką nazwą przekazać. Np. "ośrodek metodyki" sugeruje, że proces nauczania jest przemyślany i staranny.
Jeśli z kolei chcemy dać powiew egzotyki/mistyki, to można do nazwy wrzucić jakieś japońskie terminy; to także sprzyja oskarżeniom o sekciarskość, czyli bezpłatnej reklamie
Pytanie, czy nazwa ma zaznaczać region. Pewnie powinna, i może być "Szczecinecki(-a, -e)", ale można się dźwignąć np. na "Pojezierski", skoro Szczecinek leży na Pojezierzu Drawskim.
Rezultaty trzeba wrzucić do bębna i mieszać mieszać i słuchać, co zabrzmi gładko
Ja bym to nazwał prosto np. Szkoła Aikido Szczecinek albo Pojezierska Szkoła Aikido.
"Stowarzyszenie" można zawsze dodać przed nazwą, np. Stowarzyszenie "Pojezierska Szkoła Aikido" (jako forma oficjalna).
Sorry jeśli nie jest to wszystko specjalnie odkrywcze :-) Po prostu z nudów zastanowiłem się nad tematem.