Proszę o wasze opinie.
Napisano Ponad rok temu
Ten punkt pierwszy powinien być punktem kończącym tą całą gadanine o mieczu. Jak nie zacznie trenować to nigdy sie nie dowie który miecz powinien wybrać, a mam tu na myśli iaito oczywiście bo do shinkena to daleka droga.
Zacznij trenować a za rok wróc do pytania? jeśli nadal będzie dla Ciebie ważne
PS.
Co tam LM u Ciebie? Dawno sie nie widzieliśmy, jak zdrówko?
Gorące pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Kembi
Napisano Ponad rok temu
- czy jest warto wydawać 1000 zł na IAITO?
Ćwicze iaido bardzo krótko ale kiedy wząłem do ręki swoje własne Iaito (za więcej niż 1000 zł) to cały trening nabrał innego wyrazu. I nie chodzi o licytowanie się ceną swojego miecza! To coś co przybliża cię do "sedna" tego zajęcia.
Warto mieć dobre Iaito!
Napisano Ponad rok temu
Możesz mi napisać co trenujesz?
Pozdrawiam
Kembi
Napisano Ponad rok temu
Pytanie nieaktualne :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zadajesz wiele pytań, trudno odpowiedzieć na twoje pytania, są nieprecyzyjne, zbyt ogólne.
Idż na trening, zobaczysz, czy ci się podoba, czy nie, sztuki walki, są drogą doświadczenia, a nie drogą intelekualnej spekulacji. W kwietniu do polski przyjeżdza Mistrz Goro Hatakeyama, który posiada tytuł Menkyo Kaiden, przyjedź, potrenuj, zobacz, czy to droga dla ciebie.
Napisano Ponad rok temu
Ogólnie tendencja jest taka, że w okolicach 1000PLN można zakupić miecz prawdziwy (tj. wykuwany w pełni ręczenie). Dodatkowo nie ma problemu, aby ten miecz był wykuty na indywiduwalne zamowienie (w tej samej cenie dlugosc ostrza, bohi itd).
Trzeba miec tylko swiadomosc, ze miecz ten powinien sluzyc do iaido (jako tępy) lub ostatecznie jako tani shinken (który w zasadzie nadaje się wlasnie do miękkich materialow jak maty ze slomy, kartowny itd.).
Nie mozna oczekiwac ze tak tani miecz spełni funkcję pełnowartościowego shinkena - który wg. mnie defakto oscyluje w granicach 4000plnów.
Co do "japońskości" mieczy to pozwolę się nie zgodzić. Dlaczego katana wykuwana w Japonii ma być w jakis sposob lepsza niz katany wykuwane gdzie indziej ? W koncu np. w koreii uzywają mieczy praktycznie identycznych do katan (wzorowanych na japońskich) - i tak jest masa dobrych znawcow co takie miecze wykuwają.
Jedyny fakt ktory przyznaje to to, ze ogól mieczy japońskich prezentuje większą jakość niż ogół mieczy np. chińskich (poniewaz w chinach jest bardzo duzy rynek tzw. masówek które swoją ceną zachęcają do kupna) - stąd imo jest ta opinia o "mieczach bazarowych" z chin
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy za te 5 tys. kupujemy japońskie ostrze maru (bo za 5 tys . to nic lepszego japonskiego raczej nie kupimy) czy kupujemy ostrze wykute gdzie indziej o znacznie wiekszej jakosci tak naprawde
To troche tak jak z kupnem markowej wędki, można kupić shimano za 300zł lub Kinga za 100zł. Obie wędki różnią się tylko tym, ze ta Shimano ma fajniejsze logo
Dlatego szczerze powiedziawszy nie jestem zwolennikiem kupowania japonskiego ostrza do praktycznych zastosowan. Jak japonskie to drogie, stare i do gabloty =]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może kiedyś zobaczycie mnie na jakimś seminarium hehe
Pozdrówki
Napisano Ponad rok temu
Z całym szacunkiem dla Twojej wedzy .Kiedyś uczyłem się kosić trawe kosą naszczęście nie kazano mi robić tego tyępym ostrzem. Pozdrawiam szanownych kolegów.Zgadzam sie z opinia zeby od razu nie kupowac ostrego miecza. Pocwicz iaito przez pare lat, a potem bedziesz mogl racjonalnie cos wybrac. Nic nie zastapi dobrej jakosci iaito na poczatek. A o tamashigiri nie masz co marzyc na razie, wiec po ci ostry miecz?
Napisano Ponad rok temu
moj pierwszy kontakt z mieczem w wieku ~10 lat skonczyl sie na tym ze wbilem sobie koncowke ostrza w plecy tak wiec nawet z tępym trzeba ostroznie na początku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moj dziadek byl malorolnym rolnikiem, niemial kasy na narzedzia mechaniczne i do koszenia uzywal kosy. Bedac u niego na wakacjach regularnie polepszalem swoje umiejetnosci koszenia i faktycznie od razu ostra kosaZ całym szacunkiem dla Twojej wedzy .Kiedyś uczyłem się kosić trawe kosą naszczęście nie kazano mi robić tego tyępym ostrzem. Pozdrawiam szanownych kolegów.Zgadzam sie z opinia zeby od razu nie kupowac ostrego miecza. Pocwicz iaito przez pare lat, a potem bedziesz mogl racjonalnie cos wybrac. Nic nie zastapi dobrej jakosci iaito na poczatek. A o tamashigiri nie masz co marzyc na razie, wiec po ci ostry miecz?
Roznice kosy z mieczem sa jednak znaczne. Po pierwsze ostrze jest obsadzone na dlugiej raczce, co powoduje ze jest daleko od ciala kosiaza. Po drugie, wszelkie manipulacje maja cel znacznie oddalony od ciala(trawa, zboze itp). Po trzecie, zwykle nie ma nikogo dookola, a jesli jest to w duzej odleglosci.
Biorac to pod uwage, nieudolne obchodzenie sie z kosa ma male szanse spowodowac wypadek. Mimo to dziadek zawsze byl czujny i regularnie udzielam mi instrukcji. Pierwsze jego rady dotyczyly.....BHP Czyli jak sobie nie zrobic kosa krzywdy.....Mimo jego troski nie raz sie skaleczylem, na szczescie nic waznego sobie nie odcinajac :wink: 8)
Miecz to zupelnie inna historia. Ostrze jest najdalej metr od ciala a najblizej 1-3 milimetry. Niby cel ciecia jest oddalony tez o jakis metr, ale bez przerwy wkladasz i wyciagasz z pochwy miecz, machasz wokol wlasnej glowy, ramion, barkow, nog.....co stwarza ogrome zagrozenie dla zycia, bo o skaleczeniach to nawet nie warto wspominac....
widzisz pewna roznice? :roll: :twisted:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Szkoły walki mieczem w Lublinie?
- Ponad rok temu
-
SEITEI IAI KATA
- Ponad rok temu
-
Nowa generacja mieczy Hanwei
- Ponad rok temu
-
Iaido Jodo Magglingen :: 12-15.04.2007
- Ponad rok temu
-
Go Rin No Sho
- Ponad rok temu
-
Proszę o opinie o tym mieczu
- Ponad rok temu
-
Staż Muso Shinden Ryu w Opolu
- Ponad rok temu
-
Ishido Sensei w Szwecjji ::: 31 maj - 03 czerwiec
- Ponad rok temu
-
Musashi Katana
- Ponad rok temu
-
Koryukan Kraków strona
- Ponad rok temu