KB czy MT??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak, ja prosiłem. A co to za technika typowo Muay Boranowa?ktos mnie prosil zeby opisac 1 trening....a wiec tak...trener leciał z koksem ostro....zmeczył nas galanci na rozgrzwce..ale mi tak sie podobało bo daje rezultaty po jakims czasie..później technika..były nogi i rece plus jedna technika typowo Muay Boranowa...wyjatkowo efektowna i efektywna.. no i to wszystko..ogólnie było przyjemnie:D
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Właściwie to LeBanner zaczynał od Savate ale mistrzostwa zdobył w kicku.
Napisano Ponad rok temu
Jak widać wskazane techniki są częścią programu nauczania pomimo, że formuły walki nie kładą na nie decydującego nacisku. Biorąc pod uwagę sukcesy przedstawicieli KB w różnych prestiżowych zawodach (np. K1), którzy bez problemu "nadrabiają zaległości" do MT, można zanegować "wyższość" MT nad KB. Powiedziałbym raczej, że są to dyscypliny prawie identyczne (nie licząc pewnej tradycyjnej kosmetyki i różnicach w pozycji itp.) . Co Wy na to? Czy warto zastanawiać się co jest lepsze?
Napisano Ponad rok temu
Papier wszystko zniesie. Dla mnie sprawa jest prosta - albo coś jest dozwolone w danej formule i się tego naucza, albo jest zabronione i szkoda na to czasu (chodzi o przygotowanie do zawodów).… Chodzi mianowicie o rzekomą nieobecność w kick-boxingu ciosów kolanami i łokciami a także walki w klinczu. Aby naprostować to częste na tym forum niedomówienie odsyłam niedowiarków do przestudiowania [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Przewaga KB w Polsce polega na tym, że jest on u nas od ponad 20-stu lat. MT istnieje zaledwie kilka lat.… Biorąc pod uwagę sukcesy przedstawicieli KB w różnych prestiżowych zawodach (np. K1), którzy bez problemu "nadrabiają zaległości" do MT…
Napisano Ponad rok temu
Papier wszystko zniesie.
Polski Związek KB raczej puszcza słów na wiatr, zresztą pogadam dzisiaj z trenerem w kwestii tych kolan iłokci.
Przewaga KB w Polsce polega na tym, że jest on u nas od ponad 20-stu lat. MT istnieje zaledwie kilka lat.
Moim zdaniem przewaga MT nad KB wynika głównie z lepszego marketingu. Ludzie zawsze jakoś dążą do egzotyki mając pod nosem swoje.
Zawodnicy KB z Polski wygrywają zawody w formule K1 i MT.
Napisano Ponad rok temu
A to ze w KB zaczyna sie trenować łokcie i kolana oraz klincz to przecież to jest ściąganie z MT
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widzisz G - Man trenujesz KB i mogę sie założyć ze nie trenowałeś nigdy MT. I twoim zdaniem nie ma różnicy. Ja chodziłam na Kb teraz trenuje MT i widzę różnice. Moim osobistym zdaniem MT jest lepsze, ale każdy ma prawo do własnego zadnia i dyskusje o wyższości lub lepszości jednych styli nad innymi nie mają sensu. Najważniejsze żeby każdy był zadowolony z tego co trenuje
A to ze w KB zaczyna sie trenować łokcie i kolana oraz klincz to przecież to jest ściąganie z MT
1. Sam pisałem, ze style są bardzo podobne i czy warto oceniać wyższość jednych nad drugimi.
2. KB od nikogo nie ściąga, samo wywodzi się z tradycyjnych SW a techniki kolanami i łokciami to nie nowość
3. Byłem na treningach MT i poszedłem na KB - jak było wspomniane, kwestia gustu i .... zdrowych kolanek (co nie za bardzo wychodzi bo u mnie w sekcji wydaje się, że niezwykle hołubi się formułę low-kick, ironia losu, nie?)
A w ogóle to chciałem tylko obalić mity na temat łokci, kolan i klinczu w KB a nie wdawać się w dyskusję. Techniki te są w KB i są trenowane (zobaczę jeszcze w innych sekcjach) więc... Skończmy gadanie i weźmy się za trening bo na sparringach wyjdzie, że nie mamy podstaw do dyskusji nawet o wyższości prostego nad sierpem
PS. Właśnie dzisiaj zaliczyłem kontrujący prawy prosty, hehe, jakby mi ktoś fleszem po oczkach błysnął
Napisano Ponad rok temu
Kick Boxing zacząłem trenować jakieś 20 lat temu...2. KB od nikogo nie ściąga, samo wywodzi się z tradycyjnych SW a techniki kolanami i łokciami to nie nowość
... i z upartością osła twierdzę, że "techniki kolanami i łokciami" to nowość. Wtedy (20 lat temu) istniała w Polsce formuła semi i light. Później full. Nikt w Polsce nie trenował łokci i kolan.
Potem dłuuugo nic i wreszcie pojawiła się formuła z low i formuła muay thai.
Napisano Ponad rok temu
z tym ze w praktyce wychodza braki trenerów, zazwyczaj ten od MT nie ma pojecia o rekach ani o kopnieciach , za to świetnie zna się np. na klinczu , łokciach, a znowu na KB rece sa na wysokim poziomie z nogami podobnie jak w MT, czyli słabo, zazwyczaj trenuja low-kicka i tyle..bo kolana rzadko który trener KB zna i potrafi nauczyć.
nie mowie ze zawsze i wszedzie mowie ze wydaje mi się że taka tendencja wystepuje
więc nijak ma się teoria do praktyki, bo pomimo że MT jest na pewno lepsze, to ta lepszość może pozostać w sferze teorii a w praktyce więcej się możesz nauczyć na Kicboxingu, czy nawet jeszcze gdzie indziej
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sztorm Szczecin
- Ponad rok temu
-
Muay Thai w Gdańsku
- Ponad rok temu
-
Adamek wrazenia....
- Ponad rok temu