paliwo do latarki
Napisano Ponad rok temu
chcę sobie kupić nową latareczkę
Wybrałem (po głębszej analizie) Surefire L2 [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Przywyczaiłem się do tego, że swoją obecną latarkę (LLV^2) zasilam z akku. A i ceny baterii Cr123 nie nastrajają pozytywnie , inna sprwa to te denerwujące stosy zużytych baterii i ciągłe wyprawy po nowe baterie, bo stare znowu się wyczerpały. Zresztą co tu dużo gadać, aku, to niesamowita wygoda, o czym nie muszę chyba nikogo przekonywać .
I przeglądam ja sobie od kilku dni fora w poszukiwaniu odpowiedzi, i takowej odnależć nie mogę.
1. i najważniejsze pytanie: czy tą latarkę można zasilać z akumulatorków?
Bo gdzieś kiedyś czytałem, że różnie to z tymi cr123 bywa, ale wtedy jakoś temat latarek mnie nie interesował.
2. jeśli można zasilać ją z akku, to jaki? Cena w tym przypadku nie ma większego znaczenia.
Otóż gdzieś czytałem, że są różne rodzaje (a być może i rozmiary) akku i nie do każdej latarki wejdzie toto.
3. jeśli pozostanie mi zasilanie tego z baterii, to jakie są najlepsze, a które o dużym współczynniku jakość/cena
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co do bakterkii jeszcze:
tylko mnie teraz jeszcze pytanie takie nurtuje
co to jest AW? to jest firma jakas czy cos? bo pierwszy raz sie z tym spotkalem.
i druga sprawa: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Czyli mam uwierzyć że ten akku który daje 3,7 V (świerzo naładowany 4,2)
daje tyle samo światła (no tyle że przez krótszy czas) co 2 x CR123=6V?????
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
co to jest AW? to jest firma jakas czy cos?
To nie co tylko kto, to Awwan producent i dystrybutor akusów z Hong Kongu AW to jego nic na forum CPF.
Napisano Ponad rok temu
co to jest AW? to jest firma jakas czy cos?
To nie co tylko kto, to Awwan producent i dystrybutor akusów z Hong Kongu AW to jego nic na forum CPF.
dzieki, pytalem bo malo obeznany jestem, a nie slyszalem o tym
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Przypuszczam, że masz gdzieś w domu zasilacz stabilizowany z płynną regulacją napięcia. :wink:Czyli mam uwierzyć że ten akku który daje 3,7 V (świerzo naładowany 4,2)
daje tyle samo światła (no tyle że przez krótszy czas) co 2 x CR123=6V?????
Można to sprawdzić empirycznie.
Napisano Ponad rok temu
Zamówiłem już akku i ładowarkę. następnym krokiem będzie kupno latarki hehehe
A pytać - pytam, bo co mi po latarce, która przez swą amperobateriożerność mnie z torbami puści
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Mam i uzywam w SF L2 +ladowarka DSD [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zimowa pora 2 stuki aku 14670 wystarczaja mi na tydzien
Ich zaleta jest mozliwosc wiekszego korzystania z maxymalnego swiatla jak przy L4
Przy niomalnych CR123 ze wzgledow ekonomicznych raczej uzywalwm ninimalnego 15lumenowego poziomu
Plecam aku od AW Wykonanie i jakisc na wysokim poziomie
L2 zachowuje sie na tych aku bardzo podobnie jak na CR123
Ruznicy nie odczuwan a radosc uzywania bardzo wysoka
W zestawie z akumulatorkiem 14670 dostajesz maly magnesik do prztwierdzenia na aku
Rozchodzi sie o dlugosc latarki i wlasciwe dzialanie wlacznika Zapraszma na priva jak chcerz wiecej szczegolow
Ps Bez problemu dzialaja(urzywam) w C3 aku 1750 od AW
Pozdrawiam FIRE
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widziałem już poniżej 8 zł za sztukę.
A więc problem niskich temperatur odpada.
Są też już nowej generacji ogniwa, akumulatorki chyba też jeszcze typu Ni-MH ale udoskonalone = Sanyo Eneloop, które grzecznie trzymają napięcie po naładowaniu jak baterie alkaliczne więc po kilku miesiącach leżakowania masz dalej prąd
Do tego lepiej znoszą niskie temperatury.
Jak coś z pensji styczniowej zostanie to się chcę szarpnąć właśnie na AA i AAA z Sanyo
Do tego pokazują się powoli tego typu wynalazki firmy GP i Panasonic.
Pojemności w okolicach 2000-2100 mAh więc bardzo ładnie zważywszy na fakt, że są 3x droższe od baterii w zakupie a ładować można spokojnie ponad 500x ... (do 1000 jak ktoś dba) (alkaliki mają chyba koło 2800mAh).
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ano właśnie, miał ktoś z tym wynalazkiem do czynienia w praktyce?Są też już nowej generacji ogniwa, akumulatorki chyba też jeszcze typu Ni-MH ale udoskonalone = Sanyo Eneloop, które grzecznie trzymają napięcie po naładowaniu jak baterie alkaliczne więc po kilku miesiącach leżakowania masz dalej prąd
Do tego lepiej znoszą niskie temperatury.
Jak coś z pensji styczniowej zostanie to się chcę szarpnąć właśnie na AA i AAA z Sanyo
Z tego co udało mi się znaleźć, gość twierdzi, że mają większą wydajność prądową, tyle, że stwiedził to tak raczej organoleptycznie, zatem jest prawdopodobne, że uniósł się entuzjazmem po zakupie. :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Cree XLamp 7090 - przyszła około południa
- Ponad rok temu
-
Będzie widniej...
- Ponad rok temu
-
GPS do tysiąca złotych||| GPS "turystyczny" vs Pal
- Ponad rok temu
-
GPS do tysiąca złotych||| GPS "turystyczny" vs Pal
- Ponad rok temu
-
Kershaw Cyclone - jak oceniacie
- Ponad rok temu
-
jak otworzyc glowice SF U2
- Ponad rok temu
-
Cechy latarki
- Ponad rok temu
-
Po co ci latarka, skoro możesz komórką sobie przyświecić?
- Ponad rok temu
-
Która latarka?
- Ponad rok temu
-
Fenix L1S
- Ponad rok temu