Witam wszystkich serdecznie,
W ostatni weekend stycznia w dniach 27-28 stycznia 2007 w Krakowie w Dojo Koryukanu odbędzie się „Pierwsze krakowskie zimowe Gasshuku Jodo” . Celowo nie piszemy, że będzie to staż, ponieważ zwyczajowo kojarzy się to z zajęciami prowadzonymi przez wysokich stopniem zagranicznych nauczycieli. Tym razem zajęcia odbędą się w „polskim gronie”. Koryukan daje salę na treningi w sobotę i niedzielę. Zajęcia poprowadzą najstarsi stopniem trenujący Jodo w Polsce, co w praktyce oznacza, że zajęcia poprowadzi osoba ze stopniem Nidan. Opłaty postaramy się zminimalizować jak tylko się da. Na dzień dzisiejszy planujemy po 20 złotych (musimy zapłacić za ogrzewanie ) i raczej ulegnie zmniejszeniu.
Serdecznie zapraszamy wszystkich na wspólny trening. Bardzo proszę o przekazanie tej wiadomości wszystkim zainteresowanym Jodo – obawiam się, że nie mam kontaktu do wszystkich.
Jeśli się ktoś wybiera to bardzo proszę o wiadomość mailem. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Do zobaczenia w Krakowie.
Serdecznie pozdrawiam,
Michał Nowakowski
PS
czy jakiś admin moze mi powiedzieć jak takie coś umieścić bez spamowania tak, żeby było i tu i forum mieczowym (jeden wiersz niżej). dzięki.
Jodo w Krakowie 27-28 stycznia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
---
Poniżej ramowy plan treningów:
Sobota
- 9:30 -12 trening poranny.
- 12-15 przerwa na obiad
- 15-19 trening wieczorny
Po zajęciach wieczornych odbędzie się spotkanie w sprawach formalnych dotyczących Jodo i Iaido.
Niedziela
- 9 – 14 trening z przerwą w środku na posiłek (ok. 30 minut)
Godzina zakończenia stażu zależy głównie od uczestników i tego do której będą chcieli lub mogli trenować. Sala jest do wieczora. W sobotę oczywiście małe Sayonara Party.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak tylko się z nim/nią skontaktuję to poprosze o zmianę tego starego klonkra mojego (wstyd się przyznać) autorstwa na link do nowej strony.
Sorki za zamieszanie pogłębione za pewne faktem, że strony częściowo różnią się treścią....
UWAGA: ważna jest tylko nowa storona - zwłaszcza w temacie newsów itp....
Pozdrawiam,
MN
Napisano Ponad rok temu
Aktualna wersja wygląda następująco:
Sobota:
Od 9 rano do 12 trening
Od 12:30 do 15:30 spotkanie w sprawie Iaido i Jodo (kursy instruktorskie, plan finansowo organizacyjny, kryteria kwalifikacji kadry na ME oraz harmonogram przygotowań kadry). Na spotkaniu odbędzie się dyskusja na temat wymienionych tematów w sprawie Jodo oraz sprawozdanie z realizacji spraw organizacyjnych z nimi związanych w sprawie Iaido.
Od 16 do 20 trening
Wieczorem – Mała imprezka, tym razem już nie zakłócona sprawami formalnymi…
Niedziela
Od 9 do 15 trening z mała przerwą w środku na jakiś skromny posiłek.
Napisano Ponad rok temu
Wnętrze trzeba mieć gorące, ot co! (i na wszelki wypadek wełniane shitagi )
Grey Fox
Napisano Ponad rok temu
Grey, weźmiesz kiełbaski?
:D
Napisano Ponad rok temu
>Pierwsze Zimowe Gasshuku Jodo :: Koryukan 27-28.01.2007
Część osób dojechała już w piątek wieczorkiem - niektórzy poćwiczyć Kendo, a niektórzy jechali z Trójmiasta nadmorskiego. Większość jednak dojechała na sobotę rano. Było nas w sumie 14 osób z Warszawy, Poznania, okolic Olkusza, Trójmiasta no i z Krakowa (lub przyszywanego Krakowa). Rozpoczęliśmy lekko po 9. Pierwszy trening do godz. 12 poprowadził Adam Kitkowski (Poznań). Skupiliśmy się głównie na podstawach (tandokudoza) i zaczęliśmy pierwsze kata.
Po przerwie na dyskusje i pizze, tudzież chińszczyznę rozpoczął się drugi trening który poprowadził Marcin Wojtasik (Warszawa). Zaczęliśmy od kombinowanych suburi honte-gyakute uchi na różną wysokość co później śmigaliśmy w parach. Tu juz nie było tak fajnie - trzeba było niestety w ten miecz trafić Potem nieśmiertelne hikiotoshi. Z tym to jest jak z cięciem w Iaido - lata trzeba ćwiczyć i dziesiątki bokkenów połamać (!) żeby zadziałało poprawnie... Na koniec kihonu kaeshi tsuki i kuritsuke.
Potem kata. W zasadzie porządnie poćwiczyliśmy tylko kata 1-6, ale jak na nasz lokalny poziom to i tak nieźle. Wieczorkiem zgodnie stwierdziliśmy że idziemy na zupę do chińczyka i wracamy z pifem do dojo. Tam (czy tam tu) obgadaliśmy wszystkich wspólnych znajomych, każdy coś tam opowiedział ("Rubina z naprawy niesiemy") i wszyscy zgodnie poszliśmy spać.
W niedzielę jutrzenka cudna nieco przesłonięta śniegowymi chmurami obudziła nas z samiutkiego ranka lekko przed dziewiątą Szybka kawa i... trening. Trening zaczął tym razem Grzesiek Puchawski (Warszawa) od suburi - przy kaeshi tsuki się lekko plątały nogi, ale w końcu dotarliśmy się z prowadzącym. Potem Grzesiek wypunktował kilka istotnych szczegółów, głównie dotyczących kontroli. I tak dobrnęliśmy, robiąc kata 1-6 do krótkiej przerwy na kawę.
Ostatnia część treningu dostała się mnie. Co tu duzo pisać... Po hikiotoshi zrobiliśmy część 11 kata w postaci ćwiczenia, potem spróbowaliśmy zrobic całość owego Midare Dome i zakończyliśmy trening zestawem Seitei Jodo.
Mam nadzieje że takie spotkania będą odbywały sie dość cyklicznie - jako że w Polsce poziom jodo jest dość... hmmm... początkowy to wiele możemy się nauczyć od samych siebie - różni ludzie jeżdżą na różne staże i chwytają czy tam zapamiętują różne punkty. Zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego, czyspojrzeć na technikę z nieco innej perspektywy. W szczególności mam nadzieję że to Zimowe Gasshuku w Krakowie będzie cykliczne i że zobaczymy się za rok.
Jak ktoś ma ochotę to komplet 52 zdjęć leży do obejrzenia tutaj:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
pozdrawiam
LM
Napisano Ponad rok temu
Jako, że mój poziom w jodo jest mizerno -początkujący (nieustannie ) to staż był dla mnie (i nie tylko dla mnie) świetną okazją do wspólnego trenowania i mam nadzieję, że nie jest to ostatnie gasshuku w KKSie.
Pozdrawiam
Grey Fox
PS. Rubina przebił chyba tylko głuszec :wink: (zorientowani wiedzą o co chodzi)
Napisano Ponad rok temu
A co do spotkań w Krakowie - zapraszamy dojo jest otwarte wpadajcie kiedy chcecie
Pozdrawiam,
MN
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Oficjalna strona Shinkage Ryu Marobashikai Polska
- Ponad rok temu
-
Hakama Koei - sprzedam
- Ponad rok temu