Skocz do zawartości

Zdjęcie

Fenix L2T czy Inowa T2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

budo_sandstorm
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 61 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Fenix L2T czy Inowa T2
Od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad kupnem latarki i obecnie rozważam dwie opcje;
Fenix L2T i Inova T2. Ceny zbliżone, gabaryty również. Wydaje mi się że L2T ma więcej plusów, dioda 3w, większa moc i różne opcje zasilania. Natomiast główny atut Inovy to marka. Co wybrać?
  • 0

budo_yanq33
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 139 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Fenix L2T czy Inowa T2
Fenixa też można nazwać "markowym" ze względu na wysoką jakość wykonania
  • 0

budo_konrad_011
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 79 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Fenix to tez zdecydowanie markowy sprzet! :)
A co rozumiesz przez rozne zaslianie przy L2T? Ja wiem tylko o akku i normalnym ogniwie. Nie wsadzisz 2x 14500 bo to spali diode. Ten myk działa przy jednym akku 14500 w L1T :wink:
  • 0

budo_sandstorm
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 61 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chodziło mi o dwie baterie AA lub cr123 oczywiscie po wymianie body. Jeszcze jednym plusem Inovy jest prawie dwa razy dluzszy czas swiecenia(około 5h).
  • 0

budo_konrad_011
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 79 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmmm, nie bawiłem się Inovą ale mam fenixa. Powiem Ci tak: paluszki AA dostaniesz wszedzie :wink: zresztą zawsze nosze ze sobą zapas. Kiedy szukalem latarki dla siebie - nie miałem wiekszych dylematów :wink: Ale to moze tez dzieki koledze ktory dał dobra cena "dla swoich" :-)

Tak jak wspomniales Fenix ma jeszcze tego plusa, ze mozna go rozbudowac. Wymiana body itd. :wink:
  • 0

budo_marcin79
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 50 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chodziło mi o dwie baterie AA lub cr123 oczywiscie po wymianie body. Jeszcze jednym plusem Inovy jest prawie dwa razy dluzszy czas swiecenia(około 5h).

ja mam fenixa l2t i jestem zadowolony natomiast jesli chodzi o długi czas swiecenia to ostatnio kupiłem maglite mini na dwa paluszki z dioda 3 wat luxenon bardzo długo swieci nie wiem ile bo nie liczyłem ale na pewno powyżej 10 godzin no i swiatło spoko prawie tyle co fenix na mocnym ( prawie dobiega od tyle samo ) poziomie ale maglite mozna zogniskowac i daje większy zasięg od fenixa. niestety mag ma wieksze rozmiary tzn jest trochę dłuższy ale za to po odkręceniu głowicy robisz z niego lampkę na biwaku. wydaje mi sie że mag jest bardziej funkcjonalny ale to tylko moja opinia natomiast jak chcesz cos bardziej taktycznego to wez innove tylko baterie drogawe
  • 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przede wszystkim, to są zupelnie inne latarki i do czego innego powinny służyć.
Feniks ma solidną optykę zwierciadlaną, która ładnie skupia światło, dodatkowo generując ładny krąg wtórny, który pozwala na oświetlenie ciemniejszym światłem serszej powierzchni (jest bardziej uniwersalny). T2 ma potężny kolimator (stąd i dlugość tej latarki), który skupia światło nie pozostawiając żadnego kręgu wtórnego, (taki ledowy szperacz).
Wykonaniu ani jednej, ani drugiej nic nie można zarzucić, z tym, że w przypadku wspomnianego Feniksa możesz jeszcze pokombinować z różnymi korpusami i tym samym z różnym zasilaniem. W przypadku Inovy gorsza z tym sprawa.
  • 0

budo_sandstorm
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 61 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czy istnieją akumulatorki cr123? W duzym stopniu zmniejszyly by koszty eksploatacji T2.
  • 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Istnieją
Tyle, że takie, które dają mniej więcej 3V są trudno osiągalne. Najłatwiej dostać jest takie o napięciu 3,6V. Nie jestem pewien jak zachowala by się elektronika w tej latarce, bo zamiast 6V miałbyś wtedy 7,2V na dzień dobry. Jest możliwe, że nie wyszło by to jej na zdrowie. Sam nie mam jej (choć miałem możliwość się nią pobawić), ani też nie planowalem takiego zakupu, dlatego nie interesowałem się tym specjalnie. :wink:
  • 0

budo_sandstorm
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 61 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Istnieją
Tyle, że takie, które dają mniej więcej 3V są trudno osiągalne.

Nie jest tak zle jak piszesz :D Zastanawiam sie tylko czy wartość 650mA lub 700mA robi jakas roznice dla latarki?
  • 0

budo_mel
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 231 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Czy istnieją akumulatorki cr123? W duzym stopniu zmniejszyly by koszty eksploatacji T2.

Inova może być zasilana wyłącznie bateriami lub akumulatorami litowymi 3 V. Możesz oczywiście włożyć akumulatory 3,7 V i posłuchać ostatniego tchnięcia drivera, ale to się może nie opłacać.
Akumulatory 3 V są dostępne bez problemu, pamiętaj jednak, że muszą mieć specjalną ładowarkę. Pojemność 650 mA czy 700 mA to tylko nadruk na obudowie. Rzeczywistą możesz tylko zmierzyć.

-- M.

• 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Macie jakieś namiary na takie akumulatory o przyzwoitych parametrach w Polsce?
Widziałem już takie, gdzie mimo podanych 3V napięcie po naładowaniu wynosiło więcej, czyli około 3,6.
  • 0

budo_kaszu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 222 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

calkiem normalne dla aku 3V... tak jak 3,7V ktore po naladowaniu maja 4,2V
zreszta co bardzie uczciwi podaja nominalne napiecie nie 3V, ale 3,2V
  • 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiem, że normalne.
Bateria CR123 wyjęta z pudełka ma jednak około 3,3V bez obciążenia, zatem na aku o wyższym bądź co bądź napięciu po naładowaniu istnieje ryzyko sfajczenia niedostosowanej do tego elektroniki. Lepiej mieć pewność co się kupuje, bo szkoda wywalać pieniądze w błoto.
  • 0

budo_sandstorm
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 61 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A jedna bateria 18650 Lithium da rade zamiast 2 x cr123?
  • 0

budo_sp5it
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 84 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W SF U2 i L5 daje bez problemu. U2 świeci dłuzej na 18650 niż na 2xCR.
Michał
  • 0

budo_mel
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 231 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Da rade, jeśli dasz rade ją wepchnąć. 18650 to 18 mm średnicy, 123 to 16 mm średnicy.
Teraz pojemności:
2200 mAh w ogniwie 18650 to 3,7V * 2,2 Ah = 8,14 Wh
1400 mAh w dwóch bateriach cr123 to 1,4Ah*3V*2 = 8,4 Wh
700 mAh w dwóch akumulatorach R123 to 0,7Ah*3,7V*2 = 7,77 Wh

Mniej więcej to samo. IMHO nie warto wpychać.

Aha - nie pomyślałem, że z 18650 nie zasilisz diody 5W bez odpowiedniego drivera.

-- M.

• 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Da rade, jeśli dasz rade ją wepchnąć. 18650 to 18 mm średnicy, 123 to 16 mm średnicy.

Jak nie, to jeszcze są 17650, tyle, że tu pojemność jest niestety mniejsza, no i nie wiem jak praktycznie zachowa się Inova T2 przy zasilaniu niższym bądź co bądź od nominalnego napięciem. Może trochę ciemnawo świecić. :wink:
  • 0

budo_sp5it
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 84 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sprawdź na przewodach, jak będzie ok, to rozwierć body o ile jest z czego zebrać.
Michał
  • 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W tej Inovie jest z czego zebrać, bo korpus jest naprawdę pancerny. Tyle, że wcześniej trzeba ją do tego rozebrać. :)
A rozbieralna to ona jest chyba metodą, którą kiedyś stosował Mapet. :wink:
Ja bym się raczej trochę obawiał zalewać latarkę wodą, wstawiać do zamrażalnika i czekać aż rozszerzający się lód zrobi swoje :shocked!:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024