Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pałka typu tonfa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

budo_thunderbolt
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 123 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:KB

Napisano Ponad rok temu

Pałka typu tonfa
Siemka , czy ktos ma i czy trenuje tonfa. Trenuje combat , albo jakis freestyle (o ile sie tym da) . Zastanawiam sie nad kupnem i teraz pytanie . Pytalem sie w sklepie sportowym i sa tam tonfy drewniane (one sa chyba uzywane w karate czy gdzies) , oplaca sie je kupowac ,znaczy czy nie lepiej dac troche wiecej na palke z tworzywa. Dodam ze narazie nie mysle o noszeniu jej przy sobie zeby ewentualnie dac komus nia po lbie ;P
  • 0

budo_dzey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2486 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Re: Pałka typu tonfa
Pamietaj jeszcze, ze tonfa z tworzywa ma 2 wersje - "bojowa" z wypelnieniem z metalu i cwiczebna bez wkladu.
  • 0

budo_thunderbolt
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 123 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A masz lub moze cwiczyles ktoras z nich ?? Narazie chcialbym kupic tylko do treningow no i zeby nie bylo znowu jakas mega droga . Do samoobrony to lepszy od tonfy jest raczej teleskop no nie? Tylko ze dobry teleskop jest drozszy od tonfy
  • 0

budo_kontur17
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 864 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

są również tonfy teleskopowe :D
  • 0

budo_dzey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2486 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A masz lub moze cwiczyles ktoras z nich ??

policja cwiczy tymi z tworzywa - sekcje sztuk walki drewnianymi (a przynajmniej takie widzialem)

Do samoobrony to lepszy od tonfy jest raczej teleskop no nie? Tylko ze dobry teleskop jest drozszy od tonfy

ja bym powiedzial, ze teleskop jest zdecydowanie bardziej poreczny jesli chodzi o chodzenie z nim na codzien.. bo pomijajac kwestie prawne chcialbym zobaczyc kogokolwiek niemundurowego latajacego z tonfa za paskiem :)
a cena? czeskie, niehartowane batony chodza po 40zl? chyba tyle samo moze kosztowac drewniana tonfa w sklepie..
  • 0

budo_thunderbolt
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 123 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ahh dzey jaki ty znawca jestes :) , ale z ta drewniana tonfa to troche przesadziles . Pytalem sie w sklepie sportowym u mnie w miescie to 15 zl kosztuje , a w drewnianych to chyba nie ma co przebierac.
  • 0

budo_kontur17
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 864 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

czeskie, niehartowane batony chodza po 40zl?

raczej nie, bo do sklepów wstawiam znacznie drożej :)
ale chińszczyzne za 20-25 zł można znaleść :wink:
  • 0

budo_guliwer
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 541 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jesli juz cos kupujesz to cwicz tym z czym bedziesz chodzil a nie jedna kupie do cwiczen a druga tylko do noszenia i to inny rodzaj raczki czy ciezaru. Prawo nie zabrania noszenia tonfy ale do uzywania jej musisz miec odpowiedni papier, batona nie mozna nawet miec ;) Chyba ze masz dobra gadke i trafisz na wyrozumialych.
  • 0

budo_anjin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 600 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co Wy znowu z tym papierem na tonfę... Papier, to trzeba mieć, żeby tonfy uzywać na służbie jako środka przymusu, a nie żeby dać nią komus prywatnie po łbie...
  • 0

budo_kontur17
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 864 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Prawo nie zabrania noszenia tonfy ale do uzywania jej musisz miec odpowiedni papier, batona nie mozna nawet miec

troche nie tak :D
1. na tonfe trzeba mieć pozwolenie (na tą z metalowym rdzeniem)- również na posiadanie.
2. z batonem nie ma jednoznaczniej odpowiedzi, ale ja skłaniam się ze jednak pod ustawę nie podlega.

w sklepach jest tak że na tonfe trzeba mieć pozwolenie, a na batona nie

oto dowód:

batona i tonfe "lekką" kupujesz bez problemu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

natomiast metalowej tonfy już nie kupisz bez papierów, wyraźnie jest napisane że

Dostępny wyłącznie dla koncesjonowanych agencji ochrony , formacji uzbrojonych i ochronnych , wojska i policji

• 0

budo_thunderbolt
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 123 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kontur ty trenujesz jakies SW?. Czytalem twoje inne posty i chyba uzywasz palek teleskopowych . Hmm ja bylem zainteresowany kupnem palki teleskopowej ale np: slyszalem o
"syndromie" jaki miala taka jedna osoba zwiazany z noszeniem batona . Otoz czula sie ona bez niego bezbronna. Czy tak jest naprawde??. Ja trenuje kick boxing i naprzyklad wolal bym zalatwic sprawe moimi umiejetnosciami walki , lecz wiem ze w niektorych przypadkach jest to niemozliwe i w takich wlasnie sytuacjach moze przydac sie baton, ale jak mam sie od niego uzaleznic to zrezygnuje ;D
  • 0

budo_kontur17
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 864 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

generalnie naogół jest tak że jak masz broń to właśnie po aby jej urzywać w przypadku zagrożenia. ale nie strzela się do wróbla z armaty, a jednocześnie lepiej nie przeceniać swoich umiejętności. :D

Policjant np. ma pałke, gaz i broń palną oraz ręce- jednak nie strzela z klamki przy każdej okazji :)

dlatego ciężko sie chyba uzależnić od jednego rodzaju broni.

ja np. zawsze mam przy sobie batona, ale czasami wystarczy tupnąć, popchnąć itd..
  • 0

budo_unforgiven
  • Użytkownik
  • Pip
  • 47 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja np. zawsze mam przy sobie batona

To ty jakiś zastrachany chodzisz.
  • 0

budo_dzey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2486 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To ty jakiś zastrachany chodzisz.

to stwierdzenie rozwalilo mnie kompletnie :lol:
  • 0

budo_)pit(
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1105 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Zaciekawiły mnie te papiery na tonfę.
Jak można zrobić papiery na tonfę bojową (z wkładką) nie będąc licencjonowanym pracownikiem (bez licencji 1 lub 2 stopnia), mając jednak papiery na "masówki"?

P.S. Czy na "szturmówke" też są potrzebne jakieś papiery??
  • 0

budo_surv
  • Użytkownik
  • 1 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No to mały wykład z tonfa'styki.

Kwity na Tonfe. Dotyczy to tylko służb mundurowych ( policyjnych oraz ochronnych ). Policjant co trzy lata musi sobie wyrabiać kwit pozwalający mu używać tonfy. Ochroniarz robi licencje i ma tonfe dożywotnio. Po prostu policja bardziej się boi dlatego każe swoim odnawiać kursy. Nie zapominajcie, że jedno walnięcie tonfą w łeb albo nieumiejętne uderzenie i kość złamana lub człowiek zabity.
Kwestia masówek- aby mieć Środki Przymusu Bezpośredniego MUSISZ mieć licencje POFa I lub II stopnia. Jeśli jej nie masz to nie masz NIC, tylko siłe fizyczną.

Zezwolenie na broń białą dotyczy tylko tonf zbrojonych- wychodzi to z ustawy o broni i amunicji gdyż jest ona wypełniona cięższym materiałem niż zewnętrzne wykonanie.

jak coś to gg: 4414268
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024