ulica a le parkour
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czy nie sądzisz, że jeśli podobna sytuacja powtórzyłaby sie, miałbyś nad swoją motoryką trochę większą kontrole?
wiesz już jak to jest kiedy cie gonią oraz jak to jest dostać z gazówki. następnym razem bęziesz lepiej przygotowany... no wiesz, psychologicznie...
no bo moim zdaniem, problem nie polega na nieprzydatności parkura w sytuacjach stresowych, tylko na braku opanowania podczas ulicznych zajść
doświadczenie i odpowiedni "mindset" może uchronić cię przed spadkiem precyzji następnym razem.
zresztą jgdybyś został i miał się lać to efekty mogłyby być jeszcze gorsze. w końcu walka też wymaga elementarnej koordynacji ruchowej
pierwszy raz często bywa kiepski
a tak konrketnie na temat postu to:
robie to co mam wyćwiczone. naprostsze ciosy, najprostsze rzuty. to samo z bieganiem. jak zdecyduje sie na ucieczke to po prostu pobiegne prosto, bo wiem że umiem to robić. ale gdybym ćwiczył parkour codziennie, bardzo sumiennie... wtedy te bardziej skomplikowane ruchy weszły by do zestawu elemtarnych.
krótko: dla szaraków - zapierdalać po prostej. dla członków parkurowego crew z duzą ilością doświadczenia - bieg z dodatkiem podstawowych vaultów, czy skoków
hihihihihihi. no i witaj na forum.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak nie lubie pk mat jest lepsze: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
bo ci co cwicza to robia glownie xma, mi sie zawsze podobal "czysty" leparkour, czyli po prostu cos w stylu "bieg w lini prostej z pokonaniem kazdej przeszkody na drodze", bez salt, baterflaji czy backflipow. zerknij na poczatkowe filmiki bella; robi tam dwa, moze trzy salta. akrobatyka to nie moj kawalek ciasta ;] i w moim przkonaniu nie chodzi o przeskoczeniu o barierke, ale no o wdrapanie sie na 3m mur w 2sekundy, gdzie goniacym zajmie to pol minuty, czy zeskok z czegos z przewrotem, gdzie goniacy zwolnia albo sie polamia :wink: tylko jak pisal nuvo, trzeba miec wprawe.Z tym le parkour to jest trochę śmieszna sprawa, bo trzeba znać ludzi, którzy się tym zajmują i coś umieja, żeby cię mogli nauczyć. Prawdę mówiąc i tak mi to podchodzi pod zwyczajną akrobatykę, od której trenera już dużo prościej pewnie znaleźć. Za dużej wiedzy w tym temacie nie posiadam ale wydaje mi się, że parkourowcy powinni trenować pod okiem profesjonalisty, bo takie amatorskie treningi mogą się skończyć mniej lub bardziej poważną kontuzją. A co do tematu - myślę, że odpowiednio trenowana nawet taka akrobatyka daje ci dużą przewagę np. w ucieczce przed napastnikiem, podobnie jak inny sport z tą jednak różnicą, że łatwiej pewnie przeszkody pokonywać.
Napisano Ponad rok temu
jak sie ucieka w lpk :wink:
Napisano Ponad rok temu
ALE pod rzadnym pozorem nie rób tego czego nie musisz robić. Gdy masz uciekać - uciekaj, a nie rób sobie opinii mastaha
PS.: pod żadnym pozorem nie rób wallflipa. Jak koleś ma guna to roll odpada, bo pociski z pistola opadają podczas lotu. Unikaj popisowych trików, zwłaszcza jak nie wiesz na czym lądujesz. Przydaje się wallrun i tic-tac
Patrz TYLKO PRZED SIEBIE!
Napisano Ponad rok temu
wez ty sie zastanowa zanim zaczniesz nabijac posty o jakichs gunach itp.
Napisano Ponad rok temu
Gazówka to gun.ja kiedys uciekalem przed kretynem z gazowka
bLO sam nabijasz posty. Więc co sie czepiasz?
Napisano Ponad rok temu
Pakerzy nie są chyba długodystansowcami, a jeżeli ty coś ćwiczysz to masz napewno przewagę
wytrzymałości nad przeciętnym kolesiem.
Generalnie nie ryzykwał bym z przeskakiwaniem czegokolwiek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Samo uciekanie nie jest właściwie tak dużym problemem jak oddalenie się od przeciwnika, utorowanie sobie drogi. Nawet najlepszy parkourowiec nic nie zdziała, jak go ktoś chwyci za szmaty i nie będzie chciał puścić. :roll:
Jak jest twardy to poleci z agresorem na plecach :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Brakuje Ci jeszcze patreru, za pasów, Daj-to Ryju i tym podobnych. :roll:...Kung Fu,Katare,Capoeira i tym podobne...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
dzidek- czyli dres krojacy ludzi :)
- Ponad rok temu
-
"moj dom moja twierdza"
- Ponad rok temu
-
Proźba
- Ponad rok temu
-
Gdy ktoś nas kopnie, popchnie, opluje czy da w twarz...
- Ponad rok temu
-
Zlukajcie to. Pozamiatał...
- Ponad rok temu
-
Jak uazacie?
- Ponad rok temu
-
co stosujecie??
- Ponad rok temu
-
Przygoda w Londynie
- Ponad rok temu
-
Podwijanie rekawów, czyli o co w tym chodzi?
- Ponad rok temu
-
ja pierdziele temat o kfm zamkniety :(
- Ponad rok temu