Techniki nożne ITF - WTF - różnice
Napisano Ponad rok temu
1. W jaki sposób wznosi się noga w Naeryo chagi? Po łuku tak jak w Golcho Olligi, czy tak jak w Ap Chagi ? Bo na tej płycie, jakbym nie oglądał jest wyprowadzenie w górę jak w Ap.
2. Prowadzenie nogi w Tora Yop chagi ?
Osoba na filmie pokazuje najpierw kolano jak w dwit chagi, a potem je wznosi na bok i kopie.
Wygląda to na kombinację dwit i tora yop.
Tak to ma wyglądać?
Dzięki za informację, idę performować techniki w realu
Napisano Ponad rok temu
a noge w gollcho olligi wznosi sie po luku? ja zawsze myslalem ze poczatek jest jak w pacha olligiOglądam sobie własnie "Complete Kicking" i kilka pytań do kolegów z WTF:
1. W jaki sposób wznosi się noga w Naeryo chagi? Po łuku tak jak w Golcho Olligi, czy tak jak w Ap Chagi ? Bo na tej płycie, jakbym nie oglądał jest wyprowadzenie w górę jak w Ap.
Napisano Ponad rok temu
Najpierw jest jakby dwit pozniej kolano idzie w bok i kopniecie... co do naeryo mnie uczono tak i tak....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a noge w gollcho olligi wznosi sie po luku? ja zawsze myslalem ze poczatek jest jak w apcha olligi
mnie uczono, że tor nogi ma kształt gruszki :
___
\ /
| |
tylko, że z zaokrągleniami
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poza tym w technice jestem zdania, że każdy na etapie zaawansowanym, powinien wypracować własne metody kopania - szybkie i mocne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-kopnac wyporwadzajac noge jak do ap chagi
-kopnac "po skosie"
-kopnac z cofnieciem
-kopnac z pelna rotacja
-kopnac z przeciwruchem barkow
-kopnac opadajaco
...+ rozne powierzchnie uderzeniowe, rozne plaszczyzny... po prostu rozna mechanika kopniecia.
popatrz tez na chociazby wizualne roznice tego samego kopniecia w karate shotokan, muay thai, savate.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dla mnie dolyo to dolyo, i czy bedzie po skosie czy z cofnieciem to nadal dolyo, myslalem, ze chodzi o "cos poza to". no nie wiem jakies czary mary.
po drugie np drazni mnie jak w walce jurasa slysze o mawashi geri. bo mawashi geri to karate a nie tkd. kopniecie goleniem nie uwazam juz za dolyo. o to mi chodzilo.
moro, trenowalem 2 lata karate fudokan impact a potem 3 lata karate shotokan chociaż tak właściwie zmieniła się nazwa bo instruktor pozostał ten sam, a gdzies tak od 2001 tkd, w miedzyczasie z doskoku chodzilem tez na aikido i zapasy. od zeszlego roku pracuje w anglii, gdzie trenuje glownie kick boxing. brakowalo mi full contactu i sierpow. zastanawiam sie jeszcze nad kyokushinem albo mt, ale juz chyba lata nie te (29) i brak czasu a wlasciwie wybor miedzy rodzina a treningami sie zaweza. nie moge odpisywac na prywatne wiadomosci, bo sam mi zdjales uprawnienia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zauwazyłem moze inna prawidlowosc a odnosnie stosowanych technik, nie widzialem specjalnie na wtf yopa na slajdzie;) co widywałem na itf, hmm nie widze tez przeskokówek na itf moze ktos cos jeszcze napisze o itf wtedy ja moze cos porównam ? wogóle na wtf rzadko jest yop bo zdaza sie ze nie jest punktowany, ale yopa osobiscie sam uzywam (oh nerrkii )choc tez nie czesto.
Napisano Ponad rok temu
cos za duzo tych róznicy nie wypisalismy...
przeczytaj pierwszego posta.
widziałem szkoleniówkę WTF i te różnice rzuciły mi się w oczy.
Nie wiem jak jest z innymi technikami, bo ich nie widziałem "rozrysowanych".
Napisano Ponad rok temu
wogóle na wtf rzadko jest yop bo zdaza sie ze nie jest punktowany
Napisano Ponad rok temu
wogóle na wtf rzadko jest yop bo zdaza sie ze nie jest punktowany
Hmmm, yop to fakt jest rzadko w WTF'ie bo punktowany jest, tylko, zeby dostać punkt musi być "strzelenie" słychaać w Hogo.....a yopem cięzko to zrobić jeśli się go bardzo dobrze nie opanowało....można też zwalić kogoś nim z nóg albo na bańke strzelić ale to też bardzo trudne, dlatego yop jest bardziej przydatny na ulicy i wszędzie a na zawodach WTF trochę mniej, co nie zmienia faktu, ze bardzo lubię tą technikę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trener (obysłońce nie zachodziło nad jego obliczem) stwierdził, że jest w ITF technika, która wyglada jak naeryo opisywane przez kolegów z WTF, ale nazywa się inaczej (nazwy nie powtórzę). I zastosowanie ma nieco inne.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Taekwondo w Zielonej Górze?
- Ponad rok temu
-
kopanie "podbiciem stopy"
- Ponad rok temu
-
WTF nazwy technik
- Ponad rok temu