Ostrze typu "opinel" w plaskim nozyku skladanym
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi zeby ostrze bylo podobnej grubosci i z weglowki (wedlug mnie nie ma lepszego do prac tzw biurowych) drazni mnie tylko ksztalt opinela (a scislej jego okrągłość) - stad tez szukam czegos bardziej plaskiego.
Jakies pomysly?
PS: Zeszlifowanie Opinela odpada
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
są też wersje z węglówki
W Polsce EKA niestety tylko z Sandvik
No i jeszcze mały TrailGuide z ColdSteel w Carbon V. Już nie produkowany, ale w Świecie Nozy chyba jest.
Napisano Ponad rok temu
Na razie do głowy to mi tylko EKA i seria SWEDE przychodzi
są też wersje z węglówki
No i jeszcze mały TrailGuide z ColdSteel w Carbon V. Już nie produkowany, ale w Świecie Nozy chyba jest.
Swede ma cienkie ostrze z pelnym szlifem?
Napisano Ponad rok temu
Gość pisze, że Swede 38 ma jakies 2.4 mm grubosci. Na zdjęciu wygląda jak pełny płaski. Ale w łapie tego nie miałem. Swede 60 ma na pewno szlif scandi.
Na jego stronce są też noże Okapi. Chyba nie są okragłe, ale w Polsce nigdzie tego nie widziałem.
Sprecyzuj o który numer opinela Ci chodzi. No i jak wiele kasy jestes gotow na taki płaski zamiennik wydać.
Napisano Ponad rok temu
http://www.ragweedforge.com/eka-catalog.html
Gość pisze, że Swede 38 ma jakies 2.4 mm grubosci. Na zdjęciu wygląda jak pełny płaski. Ale w łapie tego nie miałem. Swede 60 ma na pewno szlif scandi.
Na jego stronce są też noże Okapi. Chyba nie są okragłe, ale w Polsce nigdzie tego nie widziałem.
Sprecyzuj o który numer opinela Ci chodzi. No i jak wiele kasy jestes gotow na taki płaski zamiennik wydać.
Cos w okolicach opineli 6 do 9. Cena - powiedzmy, do stowki.
Napisano Ponad rok temu
są też wersje z węglówki
Jeszcze jedno - wlasciwie dlaczego "niestety"? Jak wyglada sprawa trzymania ostrza, ostrzenia itp w wersji "weglowka" w porownaniu z "stainless"? :?
Oprocz oczywiscie ze weglowka "ma stajla"
Napisano Ponad rok temu
Węglówka jest lepsza od zwykłego "stainless", czyli 420 i 440. Ale "high carbon stainless" jak 440C albo skandynawski Saandvik jest bardzo dobry. Trzyma ostrość równie dobrze, jak węglówka w Opinelu. Może troszkę gorzej sie ostrzy. No i nie ma staila :wink:
A tu coś co chyba byłoby idealne, w narzędzówce D2. Sam mam na to wielki apetyt. Ale kosztuje więcej niż 100PLN
Napisano Ponad rok temu
No w zasadzie żadne niestety. Po prostu myślałem że nastawiłeś się na węglówkę.
Węglówka jest lepsza od zwykłego "stainless", czyli 420 i 440. Ale "high carbon stainless" jak 440C albo skandynawski Saandvik jest bardzo dobry. Trzyma ostrość równie dobrze, jak węglówka w Opinelu. Może troszkę gorzej sie ostrzy. No i nie ma staila :wink:
A tu coś co chyba byłoby idealne, w narzędzówce D2. Sam mam na to wielki apetyt. Ale kosztuje więcej niż 100PLN
Fajny Ale szukam czegos jak najbardziej płaskiego.
BTW: A ostrza opineli inox to z jakiej sa stali? 420, 440 czy 440C?
Napisano Ponad rok temu
Pojęcia nie mam, firma nic na ten temat nie pisze. Stawiałbym raczej na 420. Ale kto wie, inoxy są zwykle sporo droższe niż carbon.BTW: A ostrza opineli inox to z jakiej sa stali? 420, 440 czy 440C?
Queen ma jeszcze coś takiego w nierdzewce, wygląda na płaski.
No i tak płaski jak sie da Camillus, ale z wysokim wklęsłym szlifem
I Buck
Napisano Ponad rok temu
wybór tak ogromny że cośdobierzesz bankowo
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-