Low - Kick
Napisano Ponad rok temu
Chcialem sie dowiedziec jak prawidłowo wykonywac low-kick .... bo jak wykonuje to jakoś tak w0lno.... nie wiem czy to zalezy od długości trenowania tego kicku czy moze ja źle robie na wielu stronach jest napisane ze low-kicka wykonujemy z góry na dół a na różnych filamch z walkami dostrzegam low-kicka jakby z dołu..... Jezeli są dwie takie formy to napiszcie
Pozdro ;p
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
o znalazłem dobry filmik
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
aha i najlepiej zapytaj o to trenera a jak trenujesz w domu to lepiej poszukaj jakies skecji bo taki trening Ci duzo nie da
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze pamiętaj o przekręceniu stopy na której bedziesz stał podczas wykonywania kopnięcia. Jeśli tego nie zrobisz to nie uda Ci się mocno kopnąć, a jeśli nawet wytrenujesz takie kopniecie to Twój staw kolanowy dość szybko odmówi posłuszeństwa.
Po drugie musisz się nauczyć "wkładać biodro", tzn. nie kopie sięnie tylko poprzez prostowanie nogi ale przede wszystkim poprzez skręt ciała z dociągnięciem biodrem w ostatniej fazie kopnięcia.
Nie da się (moim zdaniem) wyodrębnić dokładnie faz ruchu, bo powinny byc one bardzo płynne. Pamiętaj, że ma to byc naturalny ruch.
Co do poziomu kopnięcia, możesz kopać z dołu, z boku, czy z góry. Nie ma tutaj zasady. Każdy zawodnik kopie tak jak najlepiej to czuje i jak pozwala mu sytuacja. Ja osobiście uważam, że najszybciej kopie się z dołu, natomiast jeśli sytuacja pozwala staram się kopać z boku, tak żeby "ściąć" nogi przeciwnika.
Chok dee
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
w kwestii płaszczyzny po której idzie noga, to chyba low'y w wewnętrzną strone ud przeciwnika na ogół kopiemy z dołu, a w zewnętrzną z góry, by uderzenie szło możliwie prostopadle do powierzchni w którą uderzamy. Oczywiscie, jak pisał Ronin, w miarę możliwości
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
he he, mi też sie zawsze wydaje, że moje ciosy przypominają ruchy muchy w kisielu, to takie powszechne chyba zboczeniebo jak wykonuje to jakoś tak w0lno....
edyta:
chyba, że kopiesz obiektywnie wolno :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do gardy to moim zdaniem staraj się zawsze trzymać rece przy głowie. Nie da się ich oczywiście trzymac sztywno, bo wtedy nie możliwy jest naturalny ruch przy kopnięciu, ale nie zgodzę się z kolegą, że nie można kopnąć mocno trzymając gardę.
Oczywiscie swobodny ruch reką w kierunku przeciwnym do kopnięcia wspomaga ruch rotacyjny tylko co będzie jeśli przeciwnik ma dobre wyczucie i w tym momencie wejdzie z przepięknym sierpem.
Poza tym jeśli zerkniecie na trochę starsze filmy treningowe Muay Thai (czy jak kto woli Muay Boran) zobaczycie, że ten ruch to nie tylko wspomaganie kopnięcia, ale również uderzenie, więc wykonywanie go tylko po to żeby zrobic zamach jest moim zdaniem zbędne.
Chok dee
Napisano Ponad rok temu
Aczkolwiek niedawno udało mi sie kopnac ze koles sie prawie wywrocił.Trzymajac w tedy garde.
No ale pewnego razu moj znajomy miał "solo" Kolega juz sporo lat cwiczy. Na rozpoczecie walki ow znajomy uderzył bardzo poteznym low kick'a ze on sie wywrocił... Takze trzymajac garde
Chciałbym takze pomodz koledze ale coz zgodze sie takze z kolega bicepsem ze bardzo trudno wytłumaczyc przez internet jak prawidłowo wyglada low kick.
Napisano Ponad rok temu
Ale jush sie zapisałem na sekcje Muay Thai i jush wiem jak wygląda low-kick prawdziwy
zapomnieliście powiedzieć ze noga powinna składać sie i rozkładać jak scyzoryk ;p Thx
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Ok zarty na bok Low jest skuteczny wiec trenuje go indywidualnie. Z przyjemnoscia poczytalem wasze rady, postaram sie w miare mozliwosci do nich zastosowac.
Pozdro i sorry za wpieprzanie sie na nie swoje forum.
Szaunek dla MT jako podobnej, "kopanej" sztuki walki.
Napisano Ponad rok temu
8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O... zapomnieliście powiedzieć ze noga powinna składać sie i rozkładać jak scyzoryk...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Atomowe uderzenie
- Ponad rok temu
-
Tematy podwieszone
- Ponad rok temu
-
Pacquiao vs. Morales III (18.11.06)
- Ponad rok temu
-
Boks Katowice, Chorzów, Mysłowice, Ruda śląska okolice
- Ponad rok temu
-
Woods vs. Johnson III (2.09.06)
- Ponad rok temu
-
Roy Jones Jr. vs. Prince Badi Ajamu (29.07.06)
- Ponad rok temu
-
Lyakovich vs. McBride (5.08.06)
- Ponad rok temu
-
Rahman vs. Maskaev II (12.08.06)
- Ponad rok temu
-
Technika + Filmy instruktażowe
- Ponad rok temu
-
Adamek vs. Briggs (30.09.06 lub 7.10.06)
- Ponad rok temu