Skocz do zawartości

Zdjęcie

(Nie)Typowa propozycja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

budo_burst....
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 53 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

(Nie)Typowa propozycja.
Witam.
Mam takie małe pytanko do mistrzów stali.
Otóż wykonałem w 60/65% taki oto nóż, wywierciłem otwory 7mm na piny i jeden 5mm na linkę, ma on 25cm długosci i 6mm grubosci, szeroki w njszerszym miejscu około 5cm.
Rozpocząłem wykonywanie szlifu.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
---------------------------------------------------------------------------------

Stal jakaś rdzewna, nawet przyzwoita.
Pozostaje wykonac szlif, i wykonczyc go do hartowania, czyli usunąc slady po pilnikach itd.
Może któryś z forumowiczów by się nim zaopiekował.
Nie mam niestety czasu sie nim zając.
Dużo w nim nie zostało.
Brak czasy i obawa że popsuje to co zaczałem...
Zrobilibyśmy tak, jeżeli ktoś byłby chętny to wysłał bym mu ten ,,złom" a ta osoba by go ukonczyła, i wysłała go powiedzmy z powrotem do mnie za pobraniem.
Wczesniej ustalili byśmy cenę jaką bym zapłacił za ukonczenie nożyka.
Jeżeli nie będzie za wielka to ok, jezeli mi nie będzie odpowaidac sam się nim zajmę :wink:
W gre nie wchodzą żadne okładki piny czy hartowanie, tylko wykonanie prawidłowego szlifu (zacząłem półpełny, lecz zadowolony bylbym aby został przerobiony na pełny płaski)
oraz usunięcie wszystkich wgnieceń, rys i śladów po obróce oraz poszerzenie otworu na palec w strone rękojesci nie ostrza.
Tak żeby po hartowniu wystarczył papierek od 240 w górę, żebym mógł go zrobic na mirrorek.
Współtwórca wysłał by mi fotki na maila.
Aha, przepraszam z góry za możliwośc rozmyslenie się :wink:
Pozdrawiam :D :!:

PS; ta czarna kreska to po mazaku, zaznaczałem wysokośc szlifu.
  • 0

budo_nikiel
  • Użytkownik
  • Pip
  • 18 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: (Nie)Typowa propozycja.
faktycznie propozycja dosc nietypowa.tym bardziej ze juz prawie nikt tego forum nie odwiedza.radze napisac na to "inne forum" tam jest mnostwo ludzi i moze ktos cie poratuje. pytanie tylko co znaczy ze stal jest "jakas rdzewna, nawet przyzwoita" i "Aha, przepraszam z góry za możliwośc rozmyslenie się" ?? hehe moze lepiej jak zaczales to sam skoncz, skoro chodzi o sam szlif.pilnik w lapki i JAZDA!co to za facet co zaczyna a nie konczy? skoro nie masz czasu to moze poprostu zamow sobie nóz u ktoregos z mistrzow.pozdrawiam ps.dosc ladnie sie zapowiada nozyk:)
  • 0

budo_conorszkot
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Widzę, że nie chce Ci się robić noża i chcesz kogoś w maliny wpuścić. To co zostało to najgorsza robota zwłaszcza jeśli coś pokopałeś z drugą stroną szlifu. Ktoś się namorduje, a Ty się rozmyślisz :evil:
  • 0

budo_burst....
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 53 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ale za to będzie miał nóż-nie pomyslałeś ? , według mnie to wycięcie kształtu to najgorsza robota.
  • 0

budo_karol r
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 95 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

widać niegdy nie robiłeś pilnikiem porządnego szlifu... płaskiego, ładnie wyprowadzonego z tanga, symetrycznego względem szerokości i grubości płaskownika, zwezającego się ku czubkowi.
Długa, mozolna robota, w której jeden fałszywy ruch może sfajczyć kilka dni roboty, zwłaszcza w końcowej fazie.

Z kolei nie uważam aby kolega Burst... chciał kogokolwiek wpuścić w maliny. Wysyła kawał stali do danej osoby i na tym poprzestaje. Ktoś zrobi nóż a Burst... nie odbierze, to własciwie lepiej dla maker'a- ma stal z friko, nożyk opchnie na allegro :)
  • 0

budo_nikiel
  • Użytkownik
  • Pip
  • 18 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hehe faktycznie jest sie czym cieszyc przeciez to jest "Stal jakaś rdzewna, nawet przyzwoita" :wink:
  • 0

budo_conorszkot
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli wysyła kawałek stali to OK, ale to jest wstępnie zaczęty nóż, najgorzej robi się po kimś. Każdy ma inną technikę i najpierw musisz wyprowadzić szli tak jak Ty to widzisz a potem dopiero zająć się wykańczaniem noża. Zresztą co to za zabawa zrobić TEN nóż, a potem się przekonać, że ta stal "jakaś rdzewna nawet przyzwoita" za cholerę się nie daje zahartować :) :) :)
  • 0

budo_burst....
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 53 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

daje daje....mam kilka metrów tego płaskownika z tej stali :twisted:
Zreszta każda stal na noże kiedyś zardzewieje
  • 0

budo_nikiel
  • Użytkownik
  • Pip
  • 18 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no chyba ze jest nierdzewna:P pozdrawiam
  • 0

budo_navyseal
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1026 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nierdzewna tez zardzewieje , tylko trzeba chcec :P
  • 0

budo_-simon-
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Navy, pamietasz? Kiedys taka "agresywna rdza" atakowala shurikeny ;)
Pozdrawiam
simon
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024