certyfikaty mieczników
Napisano Ponad rok temu
Czy może ktoś z Was orientuje się czy któryś z polskich kowali kujących miecze japońskie posiada certyfikat nadany przez zrzeszenie japońskich płatnerzy NBTHK?
Zastanawiam się nad kupnem ostrego miecza katana, zamówionego u mieczników polskich, ewentualnie np. czeskich, w nadziei, że koszt będzie nieco mniejszy niż w przypadku zamówienia w Japonii, przy jednocześnie porównywalnej jakości wyrobu.
Który z polskich kowali jest najlepszy, i jak go można namierzyć? Czy wyroby Polaków można już zaklasyfikować do mieczy mających cechy bojowe i nadających się nie tylko do treningu cięć, ale także do kontaktowej szermierki?
A może nie ma co uciekać się do usług rzemieślników z naszego kraju, a należy już raczej miecz zamówić sobie np. w bugei.com czy nine circles? Jednak głownie dostępne w tych sklepach są wyrabiane przez Chińczyków (Hanwei), a zdania na temat tego producenta są mocno podzielone...
Proszę Was o zdanie. Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Miecze z firm typu bugei sa bardzo dobre ale z japonskim mieczem maja malo wspulnego, sa to po prostu ostrza kute zazwyczaj w chinach metodami podobnymi do japonskich i oprawiane w odlewane oprawy, jak na moj gust ceny sa wysokie w porownaniu do jakosci wyrobu.
Zdecydowanie polecam dokladne zbadanie polskiego rynku. Moim skromnym zdaniem Masowki z roznych firm nie mozna nawet porownywac z mieczem wykutym przez dobrego miecznika.
Kontaktowa szermierka ostrym mieczem? Radze zweryfikowac ten punkt planu. Moze okazac sie nieodwracalny w skutkach.
Napisano Ponad rok temu
Kontaktowa szermierka ostrym mieczem? Radze zweryfikowac ten punkt planu. Moze okazac sie nieodwracalny w skutkach.
Bron cie panie boze, to prawdziwie samobojczy pomysl. Nikt na calym swiecie nie cwiczy szermierki ostrymi mieczami. Kilku najwyzszych ranga mistrzow Koryu czasem robi pokazy ale zawsze sa to uklady z gory przygotowane - kata.
Napisano Ponad rok temu
Bron cie panie boze, to prawdziwie samobojczy pomysl. Nikt na calym swiecie nie cwiczy szermierki ostrymi mieczami. Kilku najwyzszych ranga mistrzow Koryu czasem robi pokazy ale zawsze sa to uklady z gory przygotowane - kata.
mam w domu film gdzie dwoch filipinczykow cwiczy ostrymi mieczami i nie jest to bynajmniej kata. fakt ze potem jak przychodzi demonstrowac bardziej skomplikowane techniki itp. zmieniaja miecze na palki...
wrzuce jutro jak nie zapomne.
Pozdr
Napisano Ponad rok temu
Oni zreszta tez cwicza uklady, tylko o wiele bardziej skomplikowane .....
Napisano Ponad rok temu
Co do szermierki kontaktowej ostrym mieczem - nie mam zamiaru w żadnym wypadku tego robić. Pytałem tylko o to, czy miecz wykuty poza Japonią (za około 6000 lub 8000 zł) w ogóle ma szanse być na tyle dobry, by móc wytrzymać taki pojedynek. Czy jednak nadawałby się jednak tylko do ścinania mat?
To właśnie zagadnienie mnie nurtuje : czy za taką cenę można mieć katanę wykutą wprawdzie nie przez sławnego japońskiego katanakaji, ale jednak pełnowartościową?
Którego z polskich kowali możecie mi polecić?
Napisano Ponad rok temu
A ceny ostrzy z japoni zaczynaja sie od okolo 5000$ bez szlifu i oprawy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Oprawa do tanto....
- Ponad rok temu
-
Embu video
- Ponad rok temu
-