Filmiki z shuai jiao
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Juz bylo na forum kilka linkow do lepszych i gorszych filmikow z shuai jiao. Proponuje jeszcze jeden filmik w "stylu promocyjnym":
to z serii ktora kiedys polecalem :wink: , to jest moim zdaniem najlepsza seria o shuaijiao
Napisano Ponad rok temu
to z serii ktora kiedys polecalem :wink:
Wang Wenyong: "Combat Shuai Jiao"?
Chyba sobie kupie...
Napisano Ponad rok temu
to z serii ktora kiedys polecalem :wink:
Wang Wenyong: "Combat Shuai Jiao"?
Chyba sobie kupie...
naprawde polecam, warto to miec
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a gdzie je dostać??
w sieci ksiegarni qinhua na terenie Chin 8)
Napisano Ponad rok temu
to może można przez internet kupić lub ew. ukraść??
bo o to w pytaniu mym chodziło, gdyż, mimo iż bardzo bym chciał, nie pojade do Chin po książkę czy płytę
Napisano Ponad rok temu
...
to może można przez internet kupić lub ew. ukraść??
bo o to w pytaniu mym chodziło, gdyż, mimo iż bardzo bym chciał, nie pojade do Chin po książkę czy płytę
Jarek to sprzedaje [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Pierwsza to cwiczenia wprowadzajace. Juz to mam w calosci, ale jeszcze nie obejrzalem.
Druga rzuty przez biodro i noge - nie pamietam japonskich nazw, ale to chyba wiekszosc to wariacje na temat uchi mata i ogoshi. Tyle ze w shuai jiao chyba jest wiecej kombinacji uchwytow i wykonania techniki. Tzn. na pewno w judo tez wiekszosc tych technik nie tylko mozna tak wykonac, ale sie pewnie wykonuje, ale nie widzialem wielu wariantow takich technik cwiczonych jako techniki podstawowe.
Czesc czwarta zawiera najbardziej fantazyjne rzuty. W ju jitsu na pewno wystepuja, choc nie sa zapewne popularne z powodu trudnosci; w judo chyba nie, choc jakby ktos wykonal to bylo by ok. Fajne w nich jest to, ze w sposob mistrzowski pokazuja, jak wytracic czlowieka z rownowagi i wykonac silny i widowiskowy rzut korzystajac z naturalnych reakcji czlowieka unikajacego np. pierwszej techniki w serii.
Niektore z tych rzutow wygladaja nieco nierealistycznie - ale moge zaswiadczyc, bo widzialem na wlasne oczy w realu. Dwoch osilkow lapie sie za klapy jak w judo, a potem jeden z nich ciska drugiego jak w aikido, az huk idzie.
Walka o uchwyt rozni sie od judockiej tym, ze bardziej widac rozne uchwyty za nadgarstki, pas, poly, naciski przedramieniem na szyje, glowa na podbrodek itp. Wiele rzutow robi sie z "nie-szkolnym" z judockiego punktu widzenia uchwytem - jest szansa, ze nieoswojony z takimi technikami przeciwnik nie wyczuje jaki zamysl taktyczny stoi za specyficznym uchwytem... Dlatego mi sie wydaje, ze dla judokow obejrzenie tego moglo by byc interesujace poznawczo. Oczywiscie w shuai jiao nie ma zadnego tarzania sie na ziemi. Dla mnie to ciekawe dlatego, ze w VVD taktyka nie polega na waleniu sie z przeciwnikiem na glebe - preferowane jest powalenie przeciwnika na glebe i kopanie lub deptanie go. Mysle ze do kung fu to tez bardziej pasuje.
Akcje shuai jiao sa bardziej roznorodne (a przez to zaskakujace) niz w judo i europejskim jujitsu. To sa rozne patenty: zahaczenia stopami i lapanie rekami za nogi (jest tego duzo w rosyjskim sambo), takie dziwne obalenia jak u nas w viet vo dao w jednym z phan donow, cos w stylu (chyba) uchi mata z saltem do przodu, akcja jak na filmiku z mongolskich zapasow ktory Dacheng umiescil w dziale zapasow, no i wiele rzutow recznych.
To sa moje wrazenia - na shuai jiao sie nie znam. Opisuje co mi sie zdaje po tym co widzialem.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
podłoga nie wygląda na zbyt miękką,
może mi ktoś wyjaśni co robi czerwony w m/w 1:00 minucie (chodzi mi o to salto do tyłu, czemu to ma służyć) ?
Napisano Ponad rok temu
To nie sparring, tylko pokaz.mam wrażenie, że to taki trochę semi set-sparring (?)
Ale sparringi tez sa interesujace.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wing Chun i Wing Tsun w Szczecinie
- Ponad rok temu
-
To jest xingyi
- Ponad rok temu
-
Xinyi liuhe - filmy - także aplikacje