Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zerwana Łekotka.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

budo_ali m
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zerwana Łekotka.
Własnie dzisiaj na treningu zerwałem sobie łękotke,byłem na pogotowiu i dopiero w czwartek mam miec zabieg a boli jak cholera.Jak myslicie bede jeszcze normalnie mógł trenowac bo jestem załamany?.Trenuje 2 X muay thai, 2 x vale tudo i 1 x boks.Sporty walki uprawiam od 5 lat,moze przesadziłem z treningami?
  • 0

budo_ricky
  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Zerwana Łekotka.
Spoko, jeżeli to tylko łąkotka (zerwana???), to po artroskopii za miesiąc będziesz już ćwiczył na spokojnie, a za dwa normalnie. To teraz może Ci się wydawać tragedią, ale uwierz, że to nic tragicznego w porównaniu z całą gamą urazów kolan :) Pozdrowienia.
  • 0

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hmm moi znajomi z tego co mowili po artroskopii ok pol roku mieli przerwy ze sportem. wiem ze dla trenujacego to wiecznosc ale jezeli alternatywa bylby np wozek to chyba znosnie co?
  • 0

budo_text
  • Użytkownik
  • 1 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hej,
Aby odpisać na tego posta .. specjalnie sie zarejestrowałem :) Potwierdź informacje o kontuzji jeszcze u co najmniej jednego lekarza. Dlaczego pisze.. ja miałem do dnia dzisiejszego przeświadczenie ze będę miał rekonstrukcje więzadła krzyżowego tak samo jak ty trenuje ( krócej od Ciebie ale wiem co czujesz gdy jest realna perspektywa siedzenia w domu jak inni walą w worki :( ) Jeszcze dziś nie wiem co mnie czeka .. lecz jestem bliżej prawdy. Szybkiego powrotu do sportu Chłopie ;) I głowa go góry :)
  • 0

budo_ricky
  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Trzymajcie się chłopaki, ja również zaraz rekonstruuję przednie krzyżowe, to się dziej w środowisku fighterów :) Dzielmy się wiedzą i refleksjami, będzie raźniej.
  • 0

budo_sos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5566 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

gdzie znajduje się więzadło krzyżowe?
  • 0

budo_kapral
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3301 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

gdzie znajduje się więzadło krzyżowe?

ja je mam w dupie 8)

oj Artur Artur, a ja własnie na treningi wróciłem.
Ty mnie unikasz czy co? :) :)
  • 0

budo_ali m
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Własnie jestem po zabiegu ,miałem artroskopie i wicielil mi czesc łekotki.Lekarz powiedział ze do pon mam chodzic na kulach a za 2 tygodnie moge juz biegac.Przejde sie jeszcze w przyszłym tyg prywatnie do lekarza i zobacze co on mi powie.pozdrawiam
  • 0

budo_wlee
  • Użytkownik
  • 5 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

witam bardzo serdecznie ja własnie wczoraj rozpieprzyłem lolano cos mnie pobolewało jak biegałem i sie rozciagałem a potem jak gosciami zaczołem zucac tos mi chrupneło i padłem obok po5 min myslałem ze przeszło i dalej zaczołem cwiczyc i poczułem jak by mi sie kosc oderwała i wbiła w kolano w szpitalu powiedzieli ze bedzie operacja jak nie przejdzie w ciagu 14 dni wiec zobaczymy tylko naczym ona jak ktos wie prosze napisac o tym i czy bedzie mozna normalnie cwiczyc pozdro :D
  • 0

budo_nedohin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 379 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Własnie dzisiaj na treningu zerwałem sobie łękotke,byłem na pogotowiu i dopiero w czwartek mam miec zabieg a boli jak cholera.Jak myslicie bede jeszcze normalnie mógł trenowac bo jestem załamany?.Trenuje 2 X muay thai, 2 x vale tudo i 1 x boks.Sporty walki uprawiam od 5 lat,moze przesadziłem z treningami?

Łękotki często siadają z powodu przeciążeń. Tak w dużym skrócie - staw kolanowy jest najbardziej obciążonym stawem całego organizmu. Natomiast łękotki w tym stawie przejmują 70% jego obciążeń. Przy twojej intensywności i stażu treningów bardzo prawdopodobne że była to kontuzja przeciążeniowa. Jednak zazwyczaj siadają obie łękotki. Pytanie teraz czy masz zdiagnozowane jakieś wady postawy? Bo jak nie to istnieje prawdopodobieństwo że możesz mieć taką wadę postawy ewentualnie jakieś przykurcze mięśni która/e obciąża nierównomiernie kolana. Nie musi tak być ale ja bym na twoim miejscu to sprawdził. Bo możesz nadal przeciążać jedno kolano a teraz nie masz części łękotki więc ono słabiej rozkłada obciążenia niż wcześniej. Dlatego nie szczędź kasy i zapału na rehabilitacje, bo jak teraz to zostawisz jak jest to w następnej kolejności pójdzie druga łękotka, torebka stawowa, więzadła które teraz muszą przejąć część obciążeń z tego kawałka łękotki który został wycięty. Co do opinii lekarza że po 2 tygodniach możesz biegać to nie chodź do niego już więcej. Osobiście radze znaleźć bardzo dobrego specjalistę i zrobić sobie chociaż u niego diagnozę i bez długiej rehabilitacji też się nie obędzie jeżeli nie chcesz mieć potem chronicznych problemów z kolanami. Jeżeli znajdziesz dobrego specjalistę i przyłożysz się do rehabilitacji to nic nie powinno stać na przeszkodzie żeby wrócić do treningów.
  • 0

budo_tip
  • Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jedno jest pewne. jesli stało ci sie to raz to nie ma sie czym załamywac. ale skup sie dokładnie na zaleceniach lekarza i sam sobie troche przedłuż okres rekonwalestencji. chodzi o to ze dobrze wyleczone więzadła moga wrocic do dawnej sprawnosci bez problemu. gorzej, jesli za szybko znowu zaczniesz biegac i kopac i niezaleczona kontuzja sie powturzy. wtedy moze sie zaczac powtarzac co jakis czas. więzadłą zniekształcą sie i staw sie będzie rozkraczał sam przy byle jakiim wysiłku. wiec zalecz 1 a porządnie. oczywiscie ruch jest potrzebny do dobrej rekonwalestencji. ale umiarkowany
  • 0

budo_nedohin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 379 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

łękotka nie ma nic wspólnego z więzadłami.
  • 0

budo_wojowniczkka
  • Użytkownik
  • Pip
  • 49 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

koniecznie zasięgnij opinii jeszcze co najmniej jednego lekarza!!! sprawne kolano cenniejsze niż ok. 50 zł za wizytę!!!
ja sobie skręciłam kolano, na szczęście tylko mocno ponaciągałam wiązadła i lekko uszkodziłam łękotkę, ale i tak bujam się z tym kolanem od 25 września :// najpierw gips przez dwa tygodnie, potem GENIALNY lekarz który stwierdził, że nie potrzebuję rehabilitacji wystarczy tylko rozchodzić nogę i odwiedzać basen!!! dzięki niemu porobiły mi się przykurcze i dopiero teraz w prywatnej przychodni rehabilitacyjnej ćwiczę sobie nad pełną ruchomością kolana i wzmacniam mięśnie :// wczoraj lekarz stwierdził, że za jakiś miesiąc bede mogła wracać na matę :) )
szybkiego powrotu do zdrowia i treningu dla wszystkim połamańcom!!! :) ))
  • 0

budo_wojowniczkka
  • Użytkownik
  • Pip
  • 49 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

koniecznie zasięgnij opinii jeszcze co najmniej jednego lekarza!!! sprawne kolano cenniejsze niż ok. 50 zł za wizytę!!!
ja sobie skręciłam kolano, na szczęście tylko mocno ponaciągałam wiązadła i lekko uszkodziłam łękotkę, ale i tak bujam się z tym kolanem od 25 września :// najpierw gips przez dwa tygodnie, potem GENIALNY lekarz który stwierdził, że nie potrzebuję rehabilitacji wystarczy tylko rozchodzić nogę i odwiedzać basen!!! dzięki niemu porobiły mi się przykurcze i dopiero teraz w prywatnej przychodni rehabilitacyjnej ćwiczę sobie nad pełną ruchomością kolana i wzmacniam mięśnie :// wczoraj lekarz stwierdził, że za jakiś miesiąc bede mogła wracać na matę :) )
szybkiego powrotu do zdrowia i treningu dla wszystkich połamańców!!! :) ))
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024