Byłem, widziałem i...nie mogę się zgodzić z tym wszystkim, mam wrażenie że nawet poziom nieco się cofnął...Nie będę sie wypowiadał na temat walk finałowych, bo na nich juz nie zostałem, ale wcześniej co miałem "przyjemność" oglądać pozostawia wiele do życzenia...Jedyna walka o której można powiedzieć że stała na wysokim poziomie i dano "pokaz dobrego wyszkolenia technicznego", to walka dwóch dziewczyn (niestety nie pamiętam klubów ani tym bardziej nazwisk, ale była to pierwsza walka kobiet w tym dniu). Naprawdę dziewczyny pokazały się z dobrej strony. Poza tym prawie nic...prawie, bo oczywiście byli zawodnicy wiedzący co to Muay Thai a nie zapasy, lub "lec i bij" - którą to technikę stosowała większość zawodników - leci jeden na drugiego "na chamiora" a juz w II rundzie nie ma sił wstać z ringu po upadku...26 marca 2006 w Piekarach Śląskich odbyły się:
1. Turniej Pierwszych Walk MuayThai
2. Otwarty Puchar Śląska MuayThai
Licznie zgromadzeni zawodnicy dali pokaz dobrego wszkolenia techniczego oraz wielkiego serca do walki. Organizator - Ośrodek Sztuk Walki TRIADA - jak zawsze zadbał o znakomitą organizację i sprawny przebieg zawodów. Serdecznie dziękujemy prezesowi Darkowi Zdeblowi.
Cieszymy się, że nowo przybyłe kluby zaprezentowały tak wysoki poziom wszyszkolenia technicznego.
Wyżej wymienione zawody były ostatnim sprawdzianem przed Mistrzostwami Polski MuayThai - Festiwal MuayThai przeciw narkotykom 29-30 kwietnia 2006 w Krakowie, które będą eliminacjami na Mistrzostwa Świata MuayThai 30.05-08.06.2006 w Tajlandii. Tegoroczne Mistrzoswa Świata są także celebracją urodzin Jego Wysokości Króla Tajlandii.
Oczywiście chylę czoło za organizację tego turnieju dla OSW Triada z Piekar Śląskich, oby więcej imprez, ale oby z lepszym poziomem. Bo jak juz z wielka poprawką mogę zrozumieć że trener wystawia zawodnika który nie potrafi gardy trzymać na zawody I kroku to nie pojmę tego dlaczego taki zawodnik bez kondycji, bez techniki startuje w zawodach które przynajmniej z nazwy są prestiżowe.