CUDA EDC vs. MONOCHROME - który z nich jest lepszym EDC ?
Napisano Ponad rok temu
To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. :-)
Szukałem, szukałem i znalazłem dosłownie kilka krótkich opinni o Camillusie CUDA i bardzo dużo opinni o Benchmade to jeśli chodzi o forum. Faktycznie oba noże wymieniane są jako godne polecenia, ale więcej jest o Monochrome niż o CUDA. Chętnie dowiedziałbym się jak sprawuje się na co dzień CUDA EDC w zestawieniu z Monochrome. Czy to, że większość chwali Monochrome to moda czy faktycznie dobre parametry i przewaga technologiczna nawet nad tak znana i starą firmą jak Camillus ?
Dodam, że rozglądam sie za nożem bardziej w lekki teren niż miasto (biwak, kajaki itp.) Zawsze brakowało mi poręcznego noża do kieszenie, ale większego i mocniejszego od Victorinoxa, którym awaryjnie otworzę konserwe, posmaruje chleb, coś zastrugam, coś rozetnę. Zawsze tachałem jakieś duże kosy, których nie używałem i tylko przeszkadzały. :roll: Nożyk ma być nierdzewny poręczny najlepiej cały ze stali tak jak te dwa folderki. Czy do zastosowań o których napisałem jest coś lepszego w tej cenie ?
Napisano Ponad rok temu
CUDA - ostrze typu recurve - tnie lepiej niz zwykła "prosta" krawedz - ale kolek bardzo daleko od rekojesci ----> tracisz efektywna dlugosc ostrza, bo co to za przyjemnosc ciac cos i szarpac sie z kolkiem np w kawale miesa.
stale- obie calkiem fajne w ostrzeniu, nierdzewne i dobrze trzymaja ostrosc, bo ja olewam bajki na temat suuuuuper trzymania ostrosci przez kosmiczne materialy. Po co to komu skoro i tak mozna zawsze podostrzyc kose???
moim skromnym zdaniem = monochrome lepszy wybór, mialem goscia w rece i fajnie lezy.
za podobne pieniazki mozna miec jeszcze np. benchmade PIKA lub np gerber EZ-out, ale one nie maja stalowych rekojesci, ale jakbys przemyslal zalozenia....calkiem fajne nozyki.
PS nie daj sie nabrac na "taniosc" ostrzy S&W - po pierwsze nie sa one ze stali 440C jak pisza tu i ówdzie tylko 440 , a poza tym z daleka smierdzi od nich tandeta - mialem jeden niestety no ten napis na każdym: "first production run" to typowy odpust pomieszany z jarmarkiem ale to moje zdanie i nie kazdemu sie musi podobac.
witamy na forum, jakby co to pisz
pozdrawiam
piter pan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co do latwosci czyszczenia, moim zdaniem jak Ci cos nawlazi gdzie nie trzeba, to po prostu intensywnie splukac i tyle, gadanie o otwartej konstrukcji noza w wyzszosci nad pelnymi okladkami to lekko dzielenie włosa na czworo, ale o czyms trzeba przeciez dyskutowac co do mocniejszych konstrukcji stalowych od rekojeci z tworzywa....to wszystko zalezy, czy pod tworzywem sa metalowe linersy (taki "szkielet" noza) czy ich nie ma....griptilian np posiada linersy aczkolwiek nie na calej dlugosci rekojesci natomiast Benchmade PIKA ich nie ma. Moim zdaniem wszystko zalezy do czego chcesz nozem robic, ale nie daj sie zwariowac popularnymi stwierdzeniami "zapas mocy" - w folderach to nie dziala. normalny uzytkownik uzywa noza do prozaicznych czynnosci - zarelko, oapkowania , sznurki, kabelki....ja osobiscie rzadko podnosze pokrywe kanalu sciekowego nozem co do MT, a i owszem pewnie sa fajne, ale jak Ci auto w nozu za 1000 pln padnie, to mnie by osobiscie ch... trafil, a jak zgubisz lub pozyczysz albo Ci ukradna...sam pomysl! anyway konczac ten wywod i tak jesli Ci sie noze spodobaja bedziesz je co jakis czas zmieniał i tego raczej sie nie da uniknac!
polecam monochrome lub uzywanego Griptiliana na korzysc tego drugiego!!!
pozdrawiam
piter pan
Napisano Ponad rok temu
ale to już zależy od upodobań użytkownika.
Napisano Ponad rok temu
Poważnie zastanów się nad jednym z noży Spyderco - podobne wymiary do Cuda EDC będzie miała Delica.
Wbrew temu co się tu pisze stal ma znaczenie a pająkowa VG10 nie ma sobie równych w tej kategorii cenowej No i nowa Delica jest bardzo ładna oraz ma możliwość przełożenia klipsa tak jak lubisz, co dla mnie osobiście, jest baaaaardzo ważne
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czytając opinnie o różnych nożach naszła mnie jedna myśl, która nie daje mi spokoju. Dlaczego nie doczekaliśmy się naprawdę dobrego polskiego foldera, ale tak naprawdę super, którego by wszyscy polecali i zachwalali takiej polskiej Sebenzy czy to jest jakiś problem !? Co o tym myślicie, czy ja za wiele wymagam ? Czemu taki Gerlach bardziej się nie postara ?
Napisano Ponad rok temu
No nie wiem...(...)
Stal pająka faktycznie odrobinę lepsza i nie powiem bym coś do niego miał.
Tyle, że ja nie wymieniłbym swojego Gripa na Endurę. Gdybym miał zamiar kupować mniejszy, to wybrałbym mniejszego Gripa zamiast Delicy. Nie mam zastrzeżeń do trzymania ostrości przez 440C od BM. Pewnie, że jest odrobinę gorsza od VG-10, lecz jak dla mnie liczy się jeszcze pewien komfort jaki zapewnia Grip. To jest w końcu czysta przyjemność jak nóż otwiera się leciutko jakby szedł po masełku, czy jak sobie go bez najmniejszego wysiłku otwierasz i zamykasz jedną (obojetnie którą) ręką, czy wreszcie możesz wyrzucić ostrze prawie jak z automatu. No i dodatkowo jeszcze ludzi nim nie straszysz, bo wogóle nie wygląda drapieżnie.
No ale dla każdego coś miłego. :wink:
Też nie wiem. Swego czasu przeca te jego składane noże z czerwoną rączką uważane były za całkiem fajne.Czemu taki Gerlach bardziej się nie postara ?
Napisano Ponad rok temu
Noszę bez klipsa (mocowanie klipsa na delikatne śrubki to podobno słaby punkt tego modelu). Stal 154CM. Tnie super przez kształt ostrza. Ostrzę na X z GATCO.
Czego nie wybierzesz to dobrze trafisz
Napisano Ponad rok temu
Tyle, że ja nie wymieniłbym swojego Gripa na Endurę. Gdybym miał zamiar kupować mniejszy, to wybrałbym mniejszego Gripa zamiast Delicy. Nie mam zastrzeżeń do trzymania ostrości przez 440C od BM. Pewnie, że jest odrobinę gorsza od VG-10, lecz jak dla mnie liczy się jeszcze pewien komfort jaki zapewnia Grip.
I tu cały problem Każdy nóż trzeba wziąć do ręki (na tydzień) i już wiesz co wybierasz. Sam przeszedłem na blokady, które da się otworzyć "od góry" i nie ukrywam, że planuję jakis axis. AFCK sprzedałem bo był za duży i ciągle żałuję płynności ruchu ostrza. Z kolei stosunkowo płaskie Spyderco dobrze sprawdzają się w kieszeni. Griptilian ma dla odmiany pękatą, wygodną rękojeść.
Nie ma bata każdemu nie dopasujesz.
Macałem dziś Cuda EDC (sam go zamówiełem dla kumpla) To świetny nożyk Monochrome raczej mi nie leży
I ktoś na bazarze sprzedaje Cudę za 95 zetów - dość przystępnie (duży plus)
Na polskie foldery jeszcze nie czas. Do tego potrzeba precyzyjnych obrabiarek i kogoś, kto uwierzy, ze to przyniesie zyski (musiały być całkiem stuknięty bo rynek w naszym kraju jest może na 2 a może 5 tys sztuk i koniec)
Napisano Ponad rok temu
Masz rację w sprzęt zainwestować trzeba, ale taka np. Sebenza składa się z kilkunastu elementów i jest perfekcyjnie wykonana z najlepszych materiałów, a jej produkcja o ile wiem nie zaczeła sie od 100 tys. sztuk ... Sądzę, że wykonanie takiego noża tzn. o takich parametrach jest w Polsce możliwe i byłby na niego zbyt, wystarczy zerknąć na "masters of steel" co ludzie w warsztacikach domowych wyprawiają ... szokNa polskie foldery jeszcze nie czas. Do tego potrzeba precyzyjnych obrabiarek i kogoś, kto uwierzy, ze to przyniesie zyski (musiały być całkiem stuknięty bo rynek w naszym kraju jest może na 2 a może 5 tys sztuk i koniec)
Co do CUDA EDC chodzi mi po głowie, ale muszę go na żywo porównać z kilkoma innymi nożami o których głośno na forum
Napisano Ponad rok temu
Poprostu taką mam łapę, że mi najlepiej leżą w niej noże od Manix'a w górę...
Napisano Ponad rok temu
Cuda mimo, że z wyglądu jest ok., kompletnie mi nie leży.
I nawet nie chodzi tu o wielkość mojej łapy. Po prostu jakoś tak z nią już jest w moim przypadku.
Napisano Ponad rok temu
Sądzę, że wykonanie takiego noża tzn. o takich parametrach jest w Polsce możliwe i byłby na niego zbyt, wystarczy zerknąć na "masters of steel" co ludzie w warsztacikach domowych wyprawiają
Tak ale nawet oni mówią że do foldera jeszcze czas. Da się oczywi scie wykonać składak domowymi sposobami przy pewnej ilości odpowiednich narzędzi ale cena nie będzie 100zł
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jak w programie usterka - co robić?poradźcie!
- Ponad rok temu
-
Camillus Pilot Survival Knife
- Ponad rok temu
-
Spyderco 2006 Catalog
- Ponad rok temu
-
Kershaw Ripcord
- Ponad rok temu
-
Zero Tolerance & StriderAR
- Ponad rok temu
-
zachodnie bazary
- Ponad rok temu
-
Szukam kogoś kto dorobi uchwyt do noża...
- Ponad rok temu
-
Gerbery z niższej półki
- Ponad rok temu
-
Jaki nóż? cz. 237 ;-)
- Ponad rok temu
-
KOSA NA ULICE :)
- Ponad rok temu