Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dźwignie w stójce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

budo_sulsa
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 186 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dźwignie w stójce
Czy w stójce można robić inne dźwignie na łokiec niz jujgatame?
  • 0

budo_el presidente
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Dźwignie w stójce
Można sprawdź
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] kansetuwaza. Dużo technik, które robi się na ziemi, można użyć także w stójce.Jest dużo technik, których nazw nie pamietam lub nie znam, a da się robić.

Chyba, że pytasz czy mozna je stosowac na zawodach, a tego nie wiem, bo nie znam regulaminu i dozwolonych i zabronionych technik. Parę razy przegrałem za stosowanie niedozwolonych technik, o których nie wiedziałem, że sa niedozwolone.
  • 0

budo_sulsa
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 186 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak chodzi mi o zawody, czy ktos z was ma spis dozowolnych technik, bo na google niestety znalazlem tylko regulamin odnosnie sedziowania i przyznawania punktow.
  • 0

budo_sulsa
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 186 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Znalazlem ze ta dzwignia jest dozwolona:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
co dziwne na zawodach wielokrotnie widzialem juji-gatame w stojce, a na tej stronie nie jest ona wypisana jako technika dozwolona.
  • 0

budo_jodan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 775 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dozwolone sa chyba wszystkie dźwignie na łokieć. widzielm w czasie olimpiadyw atenach walke zakonczoną zwyklą łokciową (cholewka, zapomniałem nazwy) łapiesz załokieć, drugą reką za nadgarstek, przeprost i skręt
  • 0

budo_bielak91
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 420 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Judo

Napisano Ponad rok temu

Ude-Garami ;] ??
  • 0

budo_lukk
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 78 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chyba raczej ude gatame.

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_arashi
  • Użytkownik
  • 4 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W judo na zawodach można stosować dźwignie na staw łokciowy zarówno w parterze jak i w stójce (wszystkie), nie można tylko wykonywać rzutu z dźwignią (jednocześnie).
  • 0

budo_misiek2
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 233 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

......... nie można tylko wykonywać rzutu z dźwignią (jednocześnie).

I tutaj jest pies pogrzebany. Jeżeli podczas załozenia dźwigni w stójce przeciwnik upadnie (zacwaniakuje) to sędzia może to zinterpretować jako dźwignię połączoną z próbą rzutu i kłopoty gotowe :(
  • 0

budo_arashi
  • Użytkownik
  • 4 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To nie jest takie proste. Dźwignie takie jak hara-gatame czy waki-gatame są wykonywane w ten sposób, że przeciwnik jest twarzą i brzuchem skierowany do maty, więc nie ma jak się "rzucić" na plecy, z ude-garami też w zasadzie nie da się rzucić, można co najwyżej powoli sprowadzić do parteru trzymając dźwignię cały czas, co jest dozwolone, podobnie z ude-gatame, przy-juji gatame ze stójki to tori ląduje na plecach, więc też nie ma rzutu z dźwignią.
Żeby sędzia zinterpretował akcję w stójce jako rzut z dźwignią musi być wyraźnie widać ten rzut - nie tylko upadek przeciwnika, ale konkretną akcję tori - np. podcięcie.
A poza tym żeby zacwaniakować tak, żeby samemu się rzucić na plecy licząc na to, że sędzia zdyskwalifikuje przeciwnika, to już trzeba być naiwnym cwaniakiem :lol:
  • 0

budo_misiek2
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 233 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A gdzie jest napisane, że upadek musi być na plecy?.

Przykładem na tzw. rzut niech będzie modna w bjj balacha w stójce, po której następuje "łagodne" zejście do parteru. Oceniona w judo jest jednoznacznie. Jeżeli nie - to jest to błąd sędziego. Nie musi być wyraźnego podcięcia czy czego tam chcesz.
  • 0

budo_arashi
  • Użytkownik
  • 4 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A gdzie jest napisane, że upadek musi być na plecy?.

Chodziło mi o to, że przy dźwigniach typu hara/waki/ude-gatame w stójce uke nie ma jak się "rzucić" tak, żeby wyglądało to tak, że to tori wykonał rzut z dźwignią, właśnie z tego powodu, że uke jest skierowanu przodem do maty. Bo niby jaki to miałby byc rzut?

Przykładem na tzw. rzut niech będzie modna w bjj balacha w stójce, po której następuje "łagodne" zejście do parteru. Oceniona w judo jest jednoznacznie. Jeżeli nie - to jest to błąd sędziego. Nie musi być wyraźnego podcięcia czy czego tam chcesz.

Chyba nie bardzo rozumiem. Twoim zdaniem w judo jest oceniona jako co? Jako rzut? To nie wiem o jakiej dźwigni mówisz :?
  • 0

budo_misiek2
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 233 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Boże drogi - chodzi o technikę niebezpieczną.
I przykład balachy w locie jest przykładem techniki niebezpiecznej (w judo).

"hara/waki/ude-gatame" wystarczy, że przy tych technikach uke poprostu upadnie czyli poniekąd sam wykona pad, a sędzia uzna to za technikę niebezpieczną w wykonaniu tori.

Myslę,że to wyczerpuje temat - resztę niech ci wytłumaczy trener, albo ktoś kto spędził trochę czasu na matach czy to zawodnik czy sędzia - poz. cześć.
  • 0

budo_arashi
  • Użytkownik
  • 4 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Boże drogi - chodzi o technikę niebezpieczną.
I przykład balachy w locie jest przykładem techniki niebezpiecznej (w judo).

Ale juji-gatame ze stójki można w judo wykonywać!!!

"hara/waki/ude-gatame" wystarczy, że przy tych technikach uke poprostu upadnie czyli poniekąd sam wykona pad, a sędzia uzna to za technikę niebezpieczną w wykonaniu tori.

Jakoś w życiu mi się nie zdarzyło spotkać na zawodach takiej sytuacji, wydaje mi się ona czysto hipotetyczna i przesadzona, nie wyobrażam sobie jak niby uke miałby to zrobić, ale to nie jest istotne - widziałem za to na zawodach walki kończone przez dźwignię ze stójki. Kończone zwycięstwem wykonującego dźwignię oczywiście.

Myslę,że to wyczerpuje temat - resztę niech ci wytłumaczy trener, albo ktoś kto spędził trochę czasu na matach czy to zawodnik czy sędzia - poz. cześć.

Misiek2, nie wiem dlaczego się denerwujesz, nie wiem kim jesteś, nie znam Cię i nie znam Twoich kompetencji, jeżeli chodzi o judo, nie wiem też dlaczego próbujesz podważyć moje. Zajmuję się judo od wielu lat, byłem zawodnikiem, jestem instruktorem judo i sędzią, chciałem tylko odpowiedzieć pytającemu, a odpowiedź jest taka, że w stójce można wykonywać wszystkie możliwe dźwignie na łokieć, nie może to być tylko połączone z rzutem; sędziowie, chociaż bardzo często sędziują jak ostatni idioci (nie urażając nikogo), znają się na judo na tyle, żeby poznać, czy był rzut, czy go nie było.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024