Dźwignie w stójce
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] kansetuwaza. Dużo technik, które robi się na ziemi, można użyć także w stójce.Jest dużo technik, których nazw nie pamietam lub nie znam, a da się robić.
Chyba, że pytasz czy mozna je stosowac na zawodach, a tego nie wiem, bo nie znam regulaminu i dozwolonych i zabronionych technik. Parę razy przegrałem za stosowanie niedozwolonych technik, o których nie wiedziałem, że sa niedozwolone.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
co dziwne na zawodach wielokrotnie widzialem juji-gatame w stojce, a na tej stronie nie jest ona wypisana jako technika dozwolona.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
......... nie można tylko wykonywać rzutu z dźwignią (jednocześnie).
I tutaj jest pies pogrzebany. Jeżeli podczas załozenia dźwigni w stójce przeciwnik upadnie (zacwaniakuje) to sędzia może to zinterpretować jako dźwignię połączoną z próbą rzutu i kłopoty gotowe
Napisano Ponad rok temu
Żeby sędzia zinterpretował akcję w stójce jako rzut z dźwignią musi być wyraźnie widać ten rzut - nie tylko upadek przeciwnika, ale konkretną akcję tori - np. podcięcie.
A poza tym żeby zacwaniakować tak, żeby samemu się rzucić na plecy licząc na to, że sędzia zdyskwalifikuje przeciwnika, to już trzeba być naiwnym cwaniakiem
Napisano Ponad rok temu
Przykładem na tzw. rzut niech będzie modna w bjj balacha w stójce, po której następuje "łagodne" zejście do parteru. Oceniona w judo jest jednoznacznie. Jeżeli nie - to jest to błąd sędziego. Nie musi być wyraźnego podcięcia czy czego tam chcesz.
Napisano Ponad rok temu
A gdzie jest napisane, że upadek musi być na plecy?.
Chodziło mi o to, że przy dźwigniach typu hara/waki/ude-gatame w stójce uke nie ma jak się "rzucić" tak, żeby wyglądało to tak, że to tori wykonał rzut z dźwignią, właśnie z tego powodu, że uke jest skierowanu przodem do maty. Bo niby jaki to miałby byc rzut?
Przykładem na tzw. rzut niech będzie modna w bjj balacha w stójce, po której następuje "łagodne" zejście do parteru. Oceniona w judo jest jednoznacznie. Jeżeli nie - to jest to błąd sędziego. Nie musi być wyraźnego podcięcia czy czego tam chcesz.
Chyba nie bardzo rozumiem. Twoim zdaniem w judo jest oceniona jako co? Jako rzut? To nie wiem o jakiej dźwigni mówisz :?
Napisano Ponad rok temu
I przykład balachy w locie jest przykładem techniki niebezpiecznej (w judo).
"hara/waki/ude-gatame" wystarczy, że przy tych technikach uke poprostu upadnie czyli poniekąd sam wykona pad, a sędzia uzna to za technikę niebezpieczną w wykonaniu tori.
Myslę,że to wyczerpuje temat - resztę niech ci wytłumaczy trener, albo ktoś kto spędził trochę czasu na matach czy to zawodnik czy sędzia - poz. cześć.
Napisano Ponad rok temu
Boże drogi - chodzi o technikę niebezpieczną.
I przykład balachy w locie jest przykładem techniki niebezpiecznej (w judo).
Ale juji-gatame ze stójki można w judo wykonywać!!!
"hara/waki/ude-gatame" wystarczy, że przy tych technikach uke poprostu upadnie czyli poniekąd sam wykona pad, a sędzia uzna to za technikę niebezpieczną w wykonaniu tori.
Jakoś w życiu mi się nie zdarzyło spotkać na zawodach takiej sytuacji, wydaje mi się ona czysto hipotetyczna i przesadzona, nie wyobrażam sobie jak niby uke miałby to zrobić, ale to nie jest istotne - widziałem za to na zawodach walki kończone przez dźwignię ze stójki. Kończone zwycięstwem wykonującego dźwignię oczywiście.
Myslę,że to wyczerpuje temat - resztę niech ci wytłumaczy trener, albo ktoś kto spędził trochę czasu na matach czy to zawodnik czy sędzia - poz. cześć.
Misiek2, nie wiem dlaczego się denerwujesz, nie wiem kim jesteś, nie znam Cię i nie znam Twoich kompetencji, jeżeli chodzi o judo, nie wiem też dlaczego próbujesz podważyć moje. Zajmuję się judo od wielu lat, byłem zawodnikiem, jestem instruktorem judo i sędzią, chciałem tylko odpowiedzieć pytającemu, a odpowiedź jest taka, że w stójce można wykonywać wszystkie możliwe dźwignie na łokieć, nie może to być tylko połączone z rzutem; sędziowie, chociaż bardzo często sędziują jak ostatni idioci (nie urażając nikogo), znają się na judo na tyle, żeby poznać, czy był rzut, czy go nie było.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Yoshiaki Yamashita-10 tys. walk w roku
- Ponad rok temu
-
sfoam norris
- Ponad rok temu
-
Judo Warszawa - Dolny mokotów/sadyba/śródmieście
- Ponad rok temu
-
Judo w Słupsku - pytanie
- Ponad rok temu
-
Pytanie o Kodokan
- Ponad rok temu
-
Animacje-Judo
- Ponad rok temu
-
Treningi Grappling, MMA - Zapraszam Warszawa
- Ponad rok temu
-
What happens if a white belt bjj enters the Judo tournament.
- Ponad rok temu
-
Parter wraca do łask i inne zmiany w sędziowaniu
- Ponad rok temu
-
Otto World Cup Hamburg
- Ponad rok temu