topic jest o książce a nie o treningu - nie wiem czy zauważyłeś 8OJa polecam udanie się na trening
Zauwazyłem jak się chciałem czegoś o Aikido dowiedzieć to poszedłem na trening obejrzałem i dopytywałem.
Napisano Ponad rok temu
topic jest o książce a nie o treningu - nie wiem czy zauważyłeś 8OJa polecam udanie się na trening
Napisano Ponad rok temu
Autor: M.Ueshiba
Tytul: Budo
jest wydana po polsku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rysunki wykonala kobieta , pod jego nadzorem, cwiczaca wtedy w dojo Dziadka. Juz nei pamietam jak sie nazywala...Ale faktycznie, nie byla to ksiazka "dla wszystkich", raczej, tylko dla cwiczacych w dojo. zreszta nie byla wydawana bardzo dlugo po II wojnie, chyba pierwsze wydanie dopiero w latach 90-tych!No jest jeszcze książka M.Ueshiby z własnorecznie wykonanymi rysunkami Dziadka
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Można zobaczyć jak bardzo zmieniło sie Aikido na przestrzeni lat, ale w Polsce chyba nie była wydana . Ale to raczej dla zaawansowanych Aikidoków - dużo zupełnie już nie spotykanych technik...
Napisano Ponad rok temu
Tak, ale sa one opisane w taki sposob, ze cwiczac aikido, mozesz do niej wracac co rok-dwa, i za kazdym razem odkrywasz cos nowego i fascynujacego. Na tym m.inn. polegal geniusz Dziadkowy...a wiec w tym "Budo" M.Ueshiby sa opisane podstawowe techniki itp tak?
Napisano Ponad rok temu
Staszek Tokarski to fantastyczny gosciu. Nie tylko wielokrotny medalista na swiatowym poziomie w judo, zreszta byl pierwszym instruktorem Majki, mojej zony 8) Pracuje o ile sie nei myle w PAN, ma chyba ze dwa doktoraty, pisal duzo na temat M.Eliade, jego treningi to bylo cos!!!Bardzo mi się podoba książka autorstwa pana Stanisława Tokarskiego pt. "Sztuki Walki - ruchome formy ekspresji filozofii wschodu". Nie jest to pozycja traktująca, jak sam tytuł wskazuje, tylko o aikido. Polecam nie tylko Bongoludowi.
Pozdrawiam, h-k
Napisano Ponad rok temu
Doskonala ksiazka, numer 2 po "Budo".a co sadicie o "Dynamicznym aikido " Gozo Shiody Dostalem na urodziny mnie sie podoba ale ja nie cwicze aikido wiec sie nie znam.
Napisano Ponad rok temu
Nie to ze sa nierzetelni, ale niedouczeni i pisza bzdury w dobrej wierze. To nie jest chyba nierzetelnosc? :?A moim zdaniem ta książka jest bardzo ciekawa, oczywiście jako ciekawostka.
Skoro Szczepan twierdzisz, że autorzy są niedouczenie, to czy jesteś w stanie wskazać konkretnie w którym miejscu książki autorzy są nierzetelni?
Napisano Ponad rok temu
Doskonala ksiazka, numer 2 po "Budo".a co sadicie o "Dynamicznym aikido " Gozo Shiody Dostalem na urodziny mnie sie podoba ale ja nie cwicze aikido wiec sie nie znam.
Napisano Ponad rok temu
Autor: M.Ueshiba
Tytul: Budo
jest wydana po polsku.
To niewątpliwie bardzo bogate źródło wiedzy, ale opisy typu "Wypełnij się KI i sprowadź przeciwnika w dół używając techniki nr 8" mogą być zbyt enigmatyczne jak dla kogoś kto nie trenuje aikido.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A w “Budo” jest jakiś duży wątek biograficzny??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wg mnie ta ksiazka to calkowity kit i badziewie, cale szczescie ze ci ja nie oddali.Dopiero po jakims czasie lapie sie ruch i wtedy mozna sie posilkowac ksiazkami, IMHO najlepsza jaka wpadla mi w rece jest " Aikido i dynamiczna sfera"
( pozyczylem ja i ktos mi nie oddal ;-( )
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu