Skocz do zawartości

Zdjęcie

jaka ksiazke polecacie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

budo_gambit
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: jaka ksiazke polecacie?

Ja polecam udanie się na trening

topic jest o książce a nie o treningu - nie wiem czy zauważyłeś 8O :lol:

Zauwazyłem jak się chciałem czegoś o Aikido dowiedzieć to poszedłem na trening obejrzałem i dopytywałem.
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Autor: M.Ueshiba
Tytul: Budo
jest wydana po polsku.

No jest jeszcze książka M.Ueshiby z własnorecznie wykonanymi rysunkami Dziadka

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Można zobaczyć jak bardzo zmieniło sie Aikido na przestrzeni lat, ale w Polsce chyba nie była wydana :( . Ale to raczej dla zaawansowanych Aikidoków - dużo zupełnie już nie spotykanych technik...
  • 0

budo_bongolud
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 74 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Taekwondo

Napisano Ponad rok temu

a wiec w tym "Budo" M.Ueshiby sa opisane podstawowe techniki itp tak?[/code][/center][/quote]
  • 0

budo_dojoman
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 51 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Poleciłbym książke "Aikido w weekend" ale jescze się taka nie ukazała. A na poważnie to jestem po stronie Gambita - tylko trening. Jeżeli nie ma sekcji w okolicy to wybierz się na staż, pooglądaj, pogadaj z ludźmi.
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No jest jeszcze książka M.Ueshiby z własnorecznie wykonanymi rysunkami Dziadka

Można zobaczyć jak bardzo zmieniło sie Aikido na przestrzeni lat, ale w Polsce chyba nie była wydana :( . Ale to raczej dla zaawansowanych Aikidoków - dużo zupełnie już nie spotykanych technik...

Rysunki wykonala kobieta , pod jego nadzorem, cwiczaca wtedy w dojo Dziadka. Juz nei pamietam jak sie nazywala...Ale faktycznie, nie byla to ksiazka "dla wszystkich", raczej, tylko dla cwiczacych w dojo. zreszta nie byla wydawana bardzo dlugo po II wojnie, chyba pierwsze wydanie dopiero w latach 90-tych!
Wlasnie usiluje przebrnac przez nia, i bez doskonalej znajomosci technik, jest ona raczej niezrozumiala. Moze i takie bylo zamierzenie Dziadka? :lol:
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a wiec w tym "Budo" M.Ueshiby sa opisane podstawowe techniki itp tak?

Tak, ale sa one opisane w taki sposob, ze cwiczac aikido, mozesz do niej wracac co rok-dwa, i za kazdym razem odkrywasz cos nowego i fascynujacego. Na tym m.inn. polegal geniusz Dziadkowy...
Opisuje on tam fundamenty aikido, chociaz nie sa one podane na tacy, trzeba niezle w tym pogrzebac. Ksiazki opisujace/pokazujace dokladnie techniki podstawowe nie maja zadnej wartosci poznawczej, bo aikido to pewien system i uczy ZASAD, to nie jest worek z mniej czy wiecej przypadkowymi technikami na kazda okazje.
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bardzo mi się podoba książka autorstwa pana Stanisława Tokarskiego pt. "Sztuki Walki - ruchome formy ekspresji filozofii wschodu". Nie jest to pozycja traktująca, jak sam tytuł wskazuje, tylko o aikido. Polecam nie tylko Bongoludowi.
Pozdrawiam, h-k

Staszek Tokarski to fantastyczny gosciu. Nie tylko wielokrotny medalista na swiatowym poziomie w judo, zreszta byl pierwszym instruktorem Majki, mojej zony 8) Pracuje o ile sie nei myle w PAN, ma chyba ze dwa doktoraty, pisal duzo na temat M.Eliade, jego treningi to bylo cos!!!
Mam chyba wszystkie jego ksiazki.
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a co sadicie o "Dynamicznym aikido " Gozo Shiody Dostalem na urodziny mnie sie podoba ale ja nie cwicze aikido wiec sie nie znam.

Doskonala ksiazka, numer 2 po "Budo".
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A moim zdaniem ta książka jest bardzo ciekawa, oczywiście jako ciekawostka.
Skoro Szczepan twierdzisz, że autorzy są niedouczenie, to czy jesteś w stanie wskazać konkretnie w którym miejscu książki autorzy są nierzetelni?

Nie to ze sa nierzetelni, ale niedouczeni i pisza bzdury w dobrej wierze. To nie jest chyba nierzetelnosc? :?
Oczywiscie ze jestem w stanie wskazac, prawie kazde zdanie to bzdet. Ale wybacz, mam o wiele bardziej ciekawe zajecia w zyciu niz analiza takiego gniota.
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a co sadicie o "Dynamicznym aikido " Gozo Shiody Dostalem na urodziny mnie sie podoba ale ja nie cwicze aikido wiec sie nie znam.

Doskonala ksiazka, numer 2 po "Budo".

No jeżelil chodzi o Yoshinkan, to ja zdecydowanie polecam "Total Aikido"

Książka doskonała pod kazdym wzglendem
  • 0

budo_ronin10
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 185 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Autor: M.Ueshiba
Tytul: Budo
jest wydana po polsku.

To niewątpliwie bardzo bogate źródło wiedzy, ale opisy typu "Wypełnij się KI i sprowadź przeciwnika w dół używając techniki nr 8" mogą być zbyt enigmatyczne jak dla kogoś kto nie trenuje aikido.

Dla kogoś kto trenuje też. :)
  • 0

budo_mma toruń
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 132 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Książka Shioda Sensei jest rzeczywiście bardzo, bardzo dobra.

Ze swojej strony polecam serię kaset video (bodajże również dostępne na DVD): Nishio Aikido, wydaną przez Aiki News. KOPALNIA wiedzy, wszystkie techniki przełożone na ken i jo, plus interpretacje aikido toho iai :D
  • 0

budo_gryffin
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ja może zacznę od innej strony nie polecam ale szukam książki i nie tyle o aikido ale o O'sensei. Może ktoś z was już sie z taką spotkał?? A w “Budo” jest jakiś duży wątek biograficzny??
  • 0

budo_stelu
  • Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A w “Budo” jest jakiś duży wątek biograficzny??

Tak, jest. Biografia O'sensei jest chyba w każdej książce poświęconej aikido. Pozdro...
  • 0

budo_tetsujin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 166 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gryffin doładniejsza niz w "Budo" Ueshiba biografia jest w "Trzej mistrzowie budo" J.Stevens'a w "Budo" biografia jest autorstwa Kisshomaru chyba i bardzo okrojona u Stevensa masz dokladnijsza i napisana bajkowym jezykiem :) tylko sie nie rozmarz :wink:
  • 0

budo_tetsujin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 166 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

P.S. Stevens jest rowniez autorem dokladnej biografii Ueshiba ,tylko nie wiem czy wyszla po polsku , jej angielski tytul to "Abundant peace" lub "Invincible warrior" :)
  • 0

budo_gryffin
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzięki bardzo już sie zabieram do szukania :)
  • 0

budo_numlock
  • Użytkownik
  • Pip
  • 17 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Najlepiej POWTARZAC techniki z filmow szkoleniowych np.
Nishio Aikido na DVD , mozna zatrzymac, cofnac, w zwolnionym tepie puscic.
NIC nie zastapi cwiczenia na macie z instruktorem.
Kiedys za dzieciencych czasow wpadla mi w rece ksiazka Milkowskiego " Sztuki i Sporty walki dalekiego wschodu" od razu zakochalem sie w Aikido i probowalem z niej cwiczyc z bratem, teraz sie z tego smieje. Dopiero 10 lat pozniej mialem mozliwosc rozpoczecia cwiczen w klubie z prawdziego zdarzenia.
W ksiazkach jest zbyt malo szczegolow, nie jest mozliwe oddanie specyficznych ruchow i obrotow ciala polaczonych z np. obrotem nadgarstka, tego mozna nauczyc sie tylko na macie - wszystko korygowane przez instruktora.
Ksiazki mozna czytac jako otoczke historyczna i duchowa, poznac ogolne zasady rozgrzewki i podstawowe techniki w mocnym uogolnieniu - to jak uczenie sie plywania z ksiazki.
Dopiero po jakims czasie lapie sie ruch i wtedy mozna sie posilkowac ksiazkami, IMHO najlepsza jaka wpadla mi w rece jest " Aikido i dynamiczna sfera"
( pozyczylem ja i ktos mi nie oddal ;-( )
  • 0

budo_isao
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1470 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Zna ktoś 'Duch Aikido" Kisshomaru Ueshiby? Możecie coś o tej pozycji powiedzieć?
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dopiero po jakims czasie lapie sie ruch i wtedy mozna sie posilkowac ksiazkami, IMHO najlepsza jaka wpadla mi w rece jest " Aikido i dynamiczna sfera"
( pozyczylem ja i ktos mi nie oddal ;-( )

Wg mnie ta ksiazka to calkowity kit i badziewie, cale szczescie ze ci ja nie oddali.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024