O jejku to była taka mała złośliwość w stosunku do nauczyciela Yoshi, który z pomocą łuku obajaśnia zasady aikido. Ale na zajęcia łóków chyba jeszcze nie kazał im przynosić8O O rany czy musze liczyć się z tym że każą mi przynosić jeszcze łuk na zajęcia.
To może się naprawdę źle skończyć :wink:
No ręce opadają. To zapytaj ich jeszcze czy aikido jest skuteczne...Przeprowadziłem anonimową ankietę (w szatni po zajęciach) dlaczego ludzie lubią te kije - raczej nie z powodów że to rozwija aikido. Kije są traktowane jako zabawa sama w sobie i pole do dowartościwanie się jako potencjalny miszcz miecza.
Oczywiście pytałem naiwnych początkujących co to dali się jeszcze wkręcić w to pytanie i nie znali jedynej słusznej odpowiedzi
Skąd oni to mają wiedzieć. W swoim czasaie dowiedzą się. U nas broń na egzaminach w wchodzi od shodana. Ilu z nich zostanie do tego czasu?
Szkoda strzępić język.
Jednak pomysł ciekawy, w moim imieniu przeprować proszę ankietę wśród początkujących. Czy do aikido należy w prowadzic parter. A potem pomyśl jak ma się ta ankieta do rzeczywistości
No własnie(co oczywiście nie potwierdza ani nie zaprzecza sensowi ćwiczenia broni)
Tak? A dlaczego? Bo daje ci świadomość że mozesz być mistrzem nawet jeśli stracisz nogi?BTW suwariwaza jest OK
(żart - wybacz )