Hasso - pionowo czy skośnie?
Napisano Ponad rok temu
Miecz pionowo, czyli takie wyższe in no kamae, czy ukośnie do tyłu? Widziałem na sieci wersję pochyloną do tyłu, nie mogę znaleźć linka z kolei mnie uczyli pionowo. Spróbowałem wersję pochyloną - mam wrażenie że yokomen i kesa giri są mocniejsze i szybsze w tej wersji.
To jak w końcu ćwiczyć? 8O
Pozdrowienia :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Obrazek z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Albo to:
Szkoła ninjutsu - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jednym słowem - różnie można
Ja się uczyłem u niejakiego soke Toshimichiego z Krakowa
I w hasso przedramiona miały być równolegle do podłogi, tsuba mniej więcej koło ucha, miecz pionowo do góry.
Myślę że wariantów jednej pozycji może być dużo - zastanawiam się tylko który jest lepszy :?
Napisano Ponad rok temu
Uczę się Katori Shinto Ryu
Napisano Ponad rok temu
Rozsądna uwaga.wariantów jednej pozycji może być dużo - zastanawiam się tylko który jest lepszy :?
Można też dodać, że przewaga każdego z wariantów może być zależna od wielu parametrów np. w zależności od osoby i od sytuacji w walce. Dla każdego z wariantów można znaleźć uzasadnienie i warto się go uczyć.
Napisano Ponad rok temu
Z drugiej strony, pozycja pionowo jest bardziej stabilna, statyczna, łatwiej przejść do zasłony?
Czy ktoś ćwiczy wariant "pionowy"? Mógłby się podzielić wrażeniami?
Napisano Ponad rok temu
primo po drugie to poszczególne koryu różnią się między sobą znacznie większymi rzeczami niż tylko ułożnie miecza i rąk w hasso no kamae i chyba będzie dość ciężko coś mądrego wymyśleć nam skoro w japonii 8 i 9 dany nie doszły do jednolitości.
primo po trzecie jesli pytasz o coś co jest dość dobrze opisane i skodyfikowane czyli o seitei iaido - 45 stopni i na dodatek odchylony na zewnątrz
primo po czwarte - jak próbowałem go trzymac pionowo to powodowało to znaczne napięcie w przedramionach albo nienaturalny chwyt, jakoś w momencie rozluźnienia sam mi się miecz ustawia pod skosem co według mnie jednoznacznie dowodzi, że w moim przypadku i na moim stopniu treningu prawdopodobnie wszystkie techniki wykonane ze "skośnego " hasso będą szybsze i bardziej płynne niż z mieczem na sztorc
primo po ostatnie - na szczęście niezbyt często od tej szybkości będzie zależało moje życie więc myślę, że ze stoickim spokojem należy ćwiczyć tak jak tradycja szkoły któą trenujesz przekazuje...
Napisano Ponad rok temu
drugie - nie chodzi o jednolitość, tylko o zalety i wady poszczególnych wersji. Akurat inne kamae są dość podobne w różnych szkołach, nie rzuciło mi się tak w oczy w każdym razie.
czwarte - jak ćwiczysz cały czas skosem, to trudno się dziwić że ci się ustawia tak "automatycznie" :wink: Też mi się wydaje że skośne ustawienie jest szybsze i bardziej płynne, zastanawiam się jakie zalety ma ustawienie na sztorc - skoro go uczą, to jakiś powód takiego ustawienia musi być?
Zresztą przejście z seigan no gamae do hasso jest bardziej płynne w wersji na sztorc niż skośnie, zwłaszcza hidari (chociaż może z kolei to ja mam tak "automatycznie"
po ostatnie - ja osobiście nie cierpie robić czegokolwiek 'jak tradycja nakazuje" nie ważne czyja to tradycja i czego dotyczy. Wolę zawsze najpierw pomyśleć dlaczego coś się robi tak a nie inaczej. Oczywiście można inaczej - droga wolna jest to bez różnicy, bo faktycznie nikt już z kataną po ulicy biegał nie będzie. Tyle że przywiązanie do tradycji hamuje rozwój
Pozdrowienia!
Napisano Ponad rok temu
"pionowo bo tak" ewentualnie z powodu tradycji Jak zresztą u większości nauczycieli.
I za to lubię swojego nauczyciela, bo jeszcze nigdy taka odpowiedź z Jego ust nie padła. Zawsze tłumaczy wszystko przez pryzmat pragmatyzmu i ewentualnego uzasadnienia praktycznego. Nie ćwiczę kenjutsu dla samego trzymania miecza i zapamiętywania pozycji, ćwiczę również po to by być dobrym szermierzem, bo dla mnie ta sztuka jest cały czas żywa. Co prawda coraz mniejsze ma zastosowanie w dzisiejszym świecie ale tego nawet wymaga szacunek dla tradycji (a tradycją była walka )
Dobrze że analizujesz pozycje pod tym względem, sam porównuje różne pozycje i techniki z punktu widzenia efektywności. To oznacza że nie powtarzasz sucho wyuczonych ruchów ale zastanawiasz się nad ich sensem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gdzie moge kupić??
- Ponad rok temu
-
Fusahimo
- Ponad rok temu
-
Staż Iaido i Jodo w Krakowie
- Ponad rok temu