Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hasso - pionowo czy skośnie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

budo_onni
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hasso - pionowo czy skośnie?
Mam pytanko - jak u was wygląda hasso?
Miecz pionowo, czyli takie wyższe in no kamae, czy ukośnie do tyłu? Widziałem na sieci wersję pochyloną do tyłu, nie mogę znaleźć linka :( z kolei mnie uczyli pionowo. Spróbowałem wersję pochyloną - mam wrażenie że yokomen i kesa giri są mocniejsze i szybsze w tej wersji.
To jak w końcu ćwiczyć? 8O
Pozdrowienia :wink:
  • 0

budo_gregos_28
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 238 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Hasso - pionowo czy skośnie?
W hasso no kamae miecz jest pochylony do tylu pod katem 45 stopni...
  • 0

budo_1969
  • Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

miecz pochylony, jak to piszesz "ukośnie". łokcie - w kendokata - swobodnie, leżą na korpusie. w Iaido - troszeczkę inaczej. pozdr.
  • 0

budo_onni
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a co powiecie na to :) :
Dołączona grafika
Obrazek z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Albo to:
Dołączona grafika
Szkoła ninjutsu - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jednym słowem - różnie można ;)

Ja się uczyłem u niejakiego soke Toshimichiego z Krakowa :oops:
I w hasso przedramiona miały być równolegle do podłogi, tsuba mniej więcej koło ucha, miecz pionowo do góry.

Myślę że wariantów jednej pozycji może być dużo - zastanawiam się tylko który jest lepszy :?
  • 0

budo_yagyu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W jodan miecz pochylony, tak samo w in no kamae miecz lekko pochylony, a łokcie luźno.

Uczę się Katori Shinto Ryu
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wariantów jednej pozycji może być dużo - zastanawiam się tylko który jest lepszy :?

Rozsądna uwaga.
Można też dodać, że przewaga każdego z wariantów może być zależna od wielu parametrów np. w zależności od osoby i od sytuacji w walce. Dla każdego z wariantów można znaleźć uzasadnienie i warto się go uczyć.
  • 0

budo_onni
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Racja - zależy od sytuacji w walce. Dlatego zastanawiam się nad różnicami - pozycja 45 stopni do tyłu dla mnie jest bardziej dynamiczna, można szybciej ciąć yokomen czy kesa. Tez po zakończeniu kiri age(gyaku kesa gake) znajdujemy się w mniej więcej takiej pozycji, można przejść latwo do innych cięć.
Z drugiej strony, pozycja pionowo jest bardziej stabilna, statyczna, łatwiej przejść do zasłony?
Czy ktoś ćwiczy wariant "pionowy"? Mógłby się podzielić wrażeniami?
  • 0

budo_michal_n
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 177 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Primo po pierwsze to zapytam czy zapytałeś swojego nauczyciela - zwykle wystarczajaco dobrze będzie jesli będziesz robił tak jak on :)

primo po drugie to poszczególne koryu różnią się między sobą znacznie większymi rzeczami niż tylko ułożnie miecza i rąk w hasso no kamae i chyba będzie dość ciężko coś mądrego wymyśleć nam skoro w japonii 8 i 9 dany nie doszły do jednolitości.

primo po trzecie jesli pytasz o coś co jest dość dobrze opisane i skodyfikowane czyli o seitei iaido - 45 stopni i na dodatek odchylony na zewnątrz

primo po czwarte - jak próbowałem go trzymac pionowo to powodowało to znaczne napięcie w przedramionach albo nienaturalny chwyt, jakoś w momencie rozluźnienia sam mi się miecz ustawia pod skosem co według mnie jednoznacznie dowodzi, że w moim przypadku i na moim stopniu treningu prawdopodobnie wszystkie techniki wykonane ze "skośnego " hasso będą szybsze i bardziej płynne niż z mieczem na sztorc :)

primo po ostatnie - na szczęście niezbyt często od tej szybkości będzie zależało moje życie więc myślę, że ze stoickim spokojem należy ćwiczyć tak jak tradycja szkoły któą trenujesz przekazuje...
  • 0

budo_onni
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Odpowiedź na pierwsze primo :) odpowiedź brzmiała "pionowo bo tak" ewentualnie z powodu tradycji :) Jak zresztą u większości nauczycieli.

drugie - nie chodzi o jednolitość, tylko o zalety i wady poszczególnych wersji. Akurat inne kamae są dość podobne w różnych szkołach, nie rzuciło mi się tak w oczy w każdym razie.

czwarte - jak ćwiczysz cały czas skosem, to trudno się dziwić że ci się ustawia tak "automatycznie" :wink: Też mi się wydaje że skośne ustawienie jest szybsze i bardziej płynne, zastanawiam się jakie zalety ma ustawienie na sztorc - skoro go uczą, to jakiś powód takiego ustawienia musi być?
Zresztą przejście z seigan no gamae do hasso jest bardziej płynne w wersji na sztorc niż skośnie, zwłaszcza hidari (chociaż może z kolei to ja mam tak "automatycznie" :D

po ostatnie - ja osobiście nie cierpie robić czegokolwiek 'jak tradycja nakazuje" nie ważne czyja to tradycja i czego dotyczy. Wolę zawsze najpierw pomyśleć dlaczego coś się robi tak a nie inaczej. Oczywiście można inaczej - droga wolna :) jest to bez różnicy, bo faktycznie nikt już z kataną po ulicy biegał nie będzie. Tyle że przywiązanie do tradycji hamuje rozwój ;)

Pozdrowienia!
  • 0

budo_yagyu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"pionowo bo tak" ewentualnie z powodu tradycji Jak zresztą u większości nauczycieli.

I za to lubię swojego nauczyciela, bo jeszcze nigdy taka odpowiedź z Jego ust nie padła. Zawsze tłumaczy wszystko przez pryzmat pragmatyzmu i ewentualnego uzasadnienia praktycznego. Nie ćwiczę kenjutsu dla samego trzymania miecza i zapamiętywania pozycji, ćwiczę również po to by być dobrym szermierzem, bo dla mnie ta sztuka jest cały czas żywa. Co prawda coraz mniejsze ma zastosowanie w dzisiejszym świecie ale tego nawet wymaga szacunek dla tradycji (a tradycją była walka ;) )

Dobrze że analizujesz pozycje pod tym względem, sam porównuje różne pozycje i techniki z punktu widzenia efektywności. To oznacza że nie powtarzasz sucho wyuczonych ruchów ale zastanawiasz się nad ich sensem.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024