Skocz do zawartości


Zdjęcie

Oliwa nie tylko sprawiedliwa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 5
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

Oliwa nie tylko sprawiedliwa
Kluczem do zrozumienia tłuszczowego leksykonu jest upewnienie się, że Twoja dieta jest właściwie zbilansowana i zawiera odpowiedni rodzaj tłuszczu. Bilansowanie diety kulturysty oznacza przede wszystkim zmniejszenie spożycia tłuszczów uwodnionych i nasyconych oraz zwiększenie spożycia tłuszczów nienasyconych - zarówno wielo jak i jednonienasyconych. Najlepszym źródłem tłuszczów jednonienasyconych jest oliwa i oliwki.

Pamiętaj, że tłuszcz jest bardzo ważny dla kulturysty i powinien stanowić 15-25% pożywienia. Jedzenie właściwego rodzaju tłuszczu w gruncie rzeczy pomaga schudnąć i utrzymać masę mięśniową, a przy tym po prostu sprawia, że dobrze się czujemy. Szczególnie ważne są tłuszcze jednonienasycone, gdyż pomagają obniżyć poziom cholesterolu. To z kolei zmniejsza zagrożenie miażdżycą, która mogłaby doprowadzić do zatkania tętnic. Ponadto oliwki i oliwa zawierają sporo przeciwutleniaczy, dzięki czemu działają przeciwnowotworowo, zwalniają proces starzenia się, zwiększają zdolność do regeneracji i przyrostu.

Możesz zjeść sobie czasem garść oliwek, ale mają one dużo sodu, więc do codziennego spożycia lepsza jest oliwa. Oliwa ma przyjemny i uniwersalny smak, dostarcza 9 kcal w jednym gramie, nie zawiera sodu, węglowodanów, ani cholesterolu. Jeśli dodasz łyżkę oliwy do napoju proteinowego, to wzbogacisz go o 120 kcal i 14 g tłuszczu - z czego 10 g to tłuszcz jednonienasycony, a 1,25 g to tłuszcz wielonienasycony (inny ?dobry" tłuszcz).

Oliwa doskonale nadaje się jako dodatek do sosów, do makaronu i innych gotowanych potraw. Należy unikać ogrzewania jej do zbyt wysokich temperatur (szczególnie dotyczy to oliwy extra virgin), gdyż łatwo się pali. Oliwą można też polewać sałatki i surówki, gotowane warzywa, ziemniaki czy ryż, lub po prostu pić ją łyżkami. Najlepsza jest oliwa z pierwszego tłoczenia (na zimno), czyli extra virgin. Jeśli jednak jej smak jest dla Ciebie za mocny, możesz sięgać po oliwę pochodzącą z dalszych etapów tłoczenia. Masz do wyboru wersję virgin, czystą, pełną lub light.

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

6 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024