Kluczem do zrozumienia tłuszczowego leksykonu jest upewnienie się, że Twoja dieta jest właściwie zbilansowana i zawiera odpowiedni rodzaj tłuszczu. Bilansowanie diety kulturysty oznacza przede wszystkim zmniejszenie spożycia tłuszczów uwodnionych i nasyconych oraz zwiększenie spożycia tłuszczów nienasyconych - zarówno wielo jak i jednonienasyconych. Najlepszym źródłem tłuszczów jednonienasyconych jest oliwa i oliwki.
Pamiętaj, że tłuszcz jest bardzo ważny dla kulturysty i powinien stanowić 15-25% pożywienia. Jedzenie właściwego rodzaju tłuszczu w gruncie rzeczy pomaga schudnąć i utrzymać masę mięśniową, a przy tym po prostu sprawia, że dobrze się czujemy. Szczególnie ważne są tłuszcze jednonienasycone, gdyż pomagają obniżyć poziom cholesterolu. To z kolei zmniejsza zagrożenie miażdżycą, która mogłaby doprowadzić do zatkania tętnic. Ponadto oliwki i oliwa zawierają sporo przeciwutleniaczy, dzięki czemu działają przeciwnowotworowo, zwalniają proces starzenia się, zwiększają zdolność do regeneracji i przyrostu.
Możesz zjeść sobie czasem garść oliwek, ale mają one dużo sodu, więc do codziennego spożycia lepsza jest oliwa. Oliwa ma przyjemny i uniwersalny smak, dostarcza 9 kcal w jednym gramie, nie zawiera sodu, węglowodanów, ani cholesterolu. Jeśli dodasz łyżkę oliwy do napoju proteinowego, to wzbogacisz go o 120 kcal i 14 g tłuszczu - z czego 10 g to tłuszcz jednonienasycony, a 1,25 g to tłuszcz wielonienasycony (inny ?dobry" tłuszcz).
Oliwa doskonale nadaje się jako dodatek do sosów, do makaronu i innych gotowanych potraw. Należy unikać ogrzewania jej do zbyt wysokich temperatur (szczególnie dotyczy to oliwy extra virgin), gdyż łatwo się pali. Oliwą można też polewać sałatki i surówki, gotowane warzywa, ziemniaki czy ryż, lub po prostu pić ją łyżkami. Najlepsza jest oliwa z pierwszego tłoczenia (na zimno), czyli extra virgin. Jeśli jednak jej smak jest dla Ciebie za mocny, możesz sięgać po oliwę pochodzącą z dalszych etapów tłoczenia. Masz do wyboru wersję virgin, czystą, pełną lub light.
					
					
					
				
				
				
				
				
								
				
					 
Oliwa nie tylko sprawiedliwa
		 Rozpoczęty przez EXPERTO, Ponad rok temu
	
	
	
	
		
			Brak odpowiedzi do tego tematu
		
	
	
Podobne tematy  
				  
 
	
| Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
|---|---|---|---|---|---|
| KSW 14: Jan Błachowicz po zwycięstwie nad Danielem Taberą | Sztuki walki | 
 |   
 | ||
| Odblokowanie | Sterydy i Prohormony | 
 |   
 | ||
| Kreatyna + Dextroza - dawkowanie | Odżywki i Suplementy | 
 |   
 | ||
| jak samowolnie wystartować w zawodach muay thai | MUAY THAI, BOKS, KICKBOXING, K-1 | 
 |   
 | ||
| Prosba o rozpisanie cwiczen na 4-dniowy trening | Trening dla początkujących | 
 |   
 | 
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
 FaceBook
 FaceBook
	6 następnych tematów
- 
			 Właściwy ryż Właściwy ryżEXPERTO - Ponad rok temu 
- 
			 Cztery przeceniane pokarmy Cztery przeceniane pokarmyEXPERTO - Ponad rok temu 
- 
			 Niedoceniane rodzaje żywności Niedoceniane rodzaje żywnościEXPERTO - Ponad rok temu 
- 
			 Zapotrzebowanie w płyny Zapotrzebowanie w płynyEXPERTO - Ponad rok temu 
- 
			 Białka mięsne czy roślinne? Białka mięsne czy roślinne?EXPERTO - Ponad rok temu 
- 
			 Noto mamy problem! Noto mamy problem!- Ponad rok temu 
 




 Ponad rok temu
 Ponad rok temu
								