Polecam filmy o Hapkido...
Napisano Ponad rok temu
Jesli kogos interesuje uzupelnianie TKD "niepraktycznymi" dzwigniami i rzutami to chcialbym polecic dwa filmy (trzeciej czesci nie widzialem, choc wydajemi sie, ze jest co najmniej tak samo interesujaca):
Autorzy: Myung Yong Kim - Chang Soo Lee
Tytuly:
Hapkido Essentials
Hapkido Self-Defense (vol 1 i 2, widzialem tylko cz.1)
Wydawnictwo: TurtlePress ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników])
"Essentials" to w duzej czesci material wspolny z TKD (moze byc malo ciekawy dla ludzi ktorzy to znaja), ale "self-defense" to zbior (jak dla mnie) bardzo ciekawych technik i kombinacji - dzwigni i rzutow - prezentowanych szybko i na wysokim poziomie. Dla mnie podobne do VVD, ale my na sali robilismy tylko czesc z technik zawartych na tej plytce.
Polecam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o pierwszy film, to w zasadzie wszystkie techniki występują w aikido, z którym hapkido jest spokrewnione. Również część filmu "Hapkido Essentials" o uderzaniu w czułe punkty zawiera techniki wspólne dla tych dwóch SW. Dla mnie jako aikidoki obejrzenie tych filmów było ciekawym doświadczeniem, umożliwiającym zapoznanie się z innym spojrzeniem na te same techniki.
Natomiast ERssentials skupiało się głównie na kopnięciach i uderzeniach i przypominało mi liczne pokazy taekwondo, którego niestety nie trenuję, więc trudno mi się na ten temat wypowiadać. Chętnie posłucham opinii osób ćwiczących TKD, na ile to co robione jest na hapkido ma wspólnego z ich stylem.
Nie wiedziałem że hapkido jest takie wszechstronne... ;-)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ale z mojego punktu widzenia jedno uzupelnia drogie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
:)
- Ponad rok temu
-
jaki uniform
- Ponad rok temu
-
Zabawne wpadki
- Ponad rok temu
-
Ciekawostka
- Ponad rok temu
-
śMIERC W ŁODZI - DANOWSKI TO SZUMOWINA
- Ponad rok temu
-
ŚMIERC W łODZI - TO NIE BYŁ KICKBOXING
- Ponad rok temu
-
Śmierć na zawodach...
- Ponad rok temu
-
Egzaminy
- Ponad rok temu
-
cO TRZEBA ZROBIĆ żEBY ZDAĆ NA ZÓŁTY PAS ??
- Ponad rok temu
-
Prośba zw. z nazewnictwem...
- Ponad rok temu