automaty
Napisano Ponad rok temu
Poukładałem sobie cechy bardziej i mniej pożądane, poszukałem i znalazłem nożyk który odpowiada moim wymaganiom.
Jest to
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
no i mam taki problem, chciałem wziąć w wersji BK, ale w tym przypadku jest tylko SBK.
Więc jeśłi chciałbym wziąć z ostrzem plain, musiałbym wziąć w wersji auto
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Nie chodzi mi o cenę, bo jeden od drugiego to niewiele się w tej kwestii różni. Chodzi mi o trwałość automatów. Ile taki automat popracuje mi bez awarii mechanizmu. Jakie macie w tej kwestii doświadczenia. Czy w razie czego producent dośle mi element mechanizmu bez wysyłania noża.
Z drugiej strony zastanawiam się też nad tym combo, bo niby ząbki niepraktyczne, ale jednak czasami się przydają. Zwłaszcza w przypadku już stępionego noża.
Nie wiem czy w końcu nie wybiorę wersji 5000SBK
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Bo
a) combo przydaje się rzadziej niż sądzisz (choć tu nie będę się spierał)
każdy manual jest o lata świetlne bardziej trwały niż jakikolwiek automat
c) bez pokrycia bo przy 154'ce zysk z niej niewielki, a ściera się i wygląda tak sobie ;-)
Ad. b i c
Jeśli to ma być EDC miejski to raczej nie narazisz go na przedłużającą się wilgoć i brak możliwości przeczyszczenia. Więc pokrycie - bez sensu (a będzie się ścierać na byle spinaczu).
Jeśli chcesz go używać jako outdoorowy backup to na kij Ci pokrycie, które zejdzie szybciej niż nóż się stępi (ok, trochę przesadzam ;-) ).
A tak na marginesie - gratuluję wyboru 8)
Napisano Ponad rok temu
Po prostu była poruszona kwestia trwałości i odniosłem się do tego.
Wierze, ze BM jest na tyle doświadczoną firmą, że jej automaty - zazwyczaj przecież w czarnej, dedykowanej linii - będą wystarczająco dobre jakościowo by nie zawieść użytkownika.
:-)
/edyta
P.S.
Choć w przypadku tego konkretnego noża i tak wziąłbym manual 8)
Napisano Ponad rok temu
Robi taka sama robote co amphibian manual i nie ma oznak zuzycia (blokady i innych czesci).
Otwieram go i zamykam bardzo czesto i mechanizm otwierania wcale sie nie wyrobil.
Napisano Ponad rok temu
PRzeczytaj jeszcze raz co pisze Pecado i przymknij oko na część o trwałości bo tu nie będzie róźnicy czy wyrzucasz ostrze z nadgarska czy masz auto
Napisano Ponad rok temu
Z drugiej strony manual jest bardziej "poprawny politycznie" :roll:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kershaw E.T
- Ponad rok temu
-
co zrobić jak nóz zaginie na poczcie ??
- Ponad rok temu
-