Buck Strider - nóż od Pitera… pod choinkę
Napisano Ponad rok temu
Przyszedł w sobotę wraz z firmowym etui :-) czyli w sam raz pod choinkę :-)
Korzystając z wolnej chwili pstryknąłem kilka zdjęć. Nóż fantastyczny :-D Cała konstrukcja naprawdę budzi zaufanie, twardy solidny sprzęt, bardzo wygodnie leży w dłoni :-) Teksturka na G10 jest naprawdę antypoślizgowa i bardzo przyjemna w dotyku ;-) Blokada działa super, po otwarciu nóż jest jak monolit, absolutnie żadnego BP.
Ogólnie TWARDZIEL jakich mało! :-D
Otwieranie i zamykanie niemal uzależnia ;-) Głuchy, twardy dźwięk zapadającej blokady - to jest to :-) Dzięki podkładkom z brązu ostrze otwiera się płynnie. Równie łatwo wypchnięte przez kciuk w chwycie prostym czy serdeczny palec w chwycie odwrotnym. Połączenie kołka i otworu to pomysł genialny, bo nie tylko wygląda ładnie, ale dodatkowo wraz „tarką” przy grzbiecie ostrza daje możliwość otwierania ostrza w każdym punkcie jego długości :-D
Przełożenie klipsa na lewą stronę to formalność i miły dla oka akcent to dodatkowe śruby w pustych otworach pod klips. Niby nic takiego, ale bardzo przyjemnie dopełniają całości.
Zamykanie noża lewą ręką nie nastarcza większych trudności. Po małym treningu, dzięki otworowi w ostrzu łatwo zwolnić blokadę kciukiem i zamknąć je palcem wskazującym :-) Jeśli się uda zamieszczę filmik.
Piszę „po małym” gdyż blokada trzyma bardzo mocno i zwolnienie jej wymaga przyłożenia konkretnej siły czy to lewą czy prawą ręką ;-)
Opuszczę opis dokładnych danych technicznych tego wspaniałego noża czyli Kto, z Kim, z Czego i dla Kogo ten nóż projektował, bo to wiedzą chyba Wszyscy przeglądający to forum ;-)
Co do rozmiarów to jedno zdjęcie porównawcze z BM AFCK Axis znajdziecie poniżej.
A pomiary linijkowe są następujące:
Długość całkowita po rozłożeniu to 209mm
Długość krawędzi tnącej ostrza to 73mm
Złożony nóż ma około 120mm długości
Byłem bardzo ciekawy czy rzeczywiście ten patent z „tarką” na ostrzu ułatwia otwieranie noża w rękawicach. Poniżej kilka zdjęć z próby w najgrubszych zimowych rękawicach, jakie u siebie znalazłem. Patent działa fantastycznie :-D
„Tarka” na ostrzu zachowuje się podobnie jak wing-walk, bardzo często naklejany na elementy broni palnej (zamek lub chwyt). Spotykałem się już z naklejonym paskiem wing-walk’a przy nasadzie ostrza, aby zapobiec jego ślizganiu podczas otwierania lub na rękojeści dla poprawy chwytu.
W Buck’u ten fragment tarki, zachowuje się jednak nieco inaczej od wing-walk’a. Nie jest tak czepliwy w kontakcie z materiałem (skórą, bawełną, itp.) a jedynie zwiększa tarcie.
Podczas wyciągania noża z kieszeni w grubej rękawicy, często trudno jest trafić dłonią tak by kciuk trafił wprost na kołek lub otwór. Można sobie wyobrazić, że w sytuacji stresowej może to być jeszcze trudniejsze. W takim przypadku dodatkowy pasek na ostrzu bardzo pomaga przy otwieraniu jedną ręką :-) a dzięki strukturze łagodniejszej od wing-walk’a nie zahacza o materiał kieszeni.
Świąteczny czas zupełnie oddalił potrzebę wykonywania konkretnych prac a co za tym idzie - cięć, więc ostre jak brzytwa ostrze nie zostało jeszcze splamione cięższą pracą ;-)
Na koniec wielkie podziękowanie dla Pitera za wspaniały prezent gwiazdkowy :-)
No i fotki:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pzdr 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Swietne zdjecia!
Pozdrawiam,
MaciekK
Napisano Ponad rok temu
No pogratulować zabawki bo przednia jest. Nie wiem, czy coś by mnie bardziej ucieszyło pod choinką...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Polskie noże - Guldan.
- Ponad rok temu
-
Noże odchodzą, noże przychodzą... (Rinaldi & Pirela)
- Ponad rok temu
-
ostatni w tym roku
- Ponad rok temu
-
nessmuk sesja I
- Ponad rok temu
-
Homemade Titanium Rings
- Ponad rok temu
-
Impact Tools