dlaczgo combo mają szlif z jednej strony?
Napisano Ponad rok temu
Czy taka wysokość ma jakiś wpływ na ostrze, np. jest kruchsze,
i czy ostrząc trzeba przejechac też tę "mniejszą" stronę.
Wszystkie inne ważności i powody tez poproszę ująć.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Myslę, że chodzi o koszty i ekonomikę - skoro ząbki robione z jednej strony działają (a robienie zabków kosztuje sporo pracy i energii...), to po co robić je z dwóch stron...?
A z drugiej strony musi być niższe ostrze, bo zabki by były "za głębokie".
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniadze :wink:
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
debilem jest ten kto powie ze chisel jest mocniejszy lub tnie agresywniej,
poprostu tecnologia wykonania jest latwiejsza i tansza!! a ciecie i wytrzymalosc zaleza od katow i przekroju poprzecznego i jego geometrii,
a tak np, jak bedziesz mial czizel pelny plaski, i dwustronny pelny plaski, a grzbiet bedzie rownej grubosci, oraz beda naostrzone pod takim samym kontem z obu stron, to roznicy zadnej nie zauwazysz, a jak szlif nie bedzie pelny tylko czesciowy, to jak bedzies kroil glowke kapusty, to czizel zniesie ci troce w bok i tyle
kurwa zeklem!!
a jak ktos ma inne zdanie to niech sie zastanowi cy nie za duzo zebow ma czsem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a chisel jest raczej wylacznie po to zeby zabki byly przedluzeniem krawedzi tnacej i byly w jednej linii, w momencie gdy mamy krawedz tnaca symetryczna, linia tnaca jest przesunieta z milimetr wzgledem szczytu zabkow, nie przeszkadza to raczej w niczym bo mam tak i jest oki
ogladalem ostatnio M21 combo i tez pierwsze co bym zrobil to przeciagniecie krawedzi tnacej i dojscie do symetrycznego slifu,
a robienie symetrycznego szlifu na zabkach to chyba porazka by byla, nie wiem czy by sie cos tym ucielo wogole
Napisano Ponad rok temu
Odpowiedż na pytanie Scar'a : nie wszystkie combo mają ząbki po jednej stronie.
Pozdrawiam, Witia
Napisano Ponad rok temu
Ząbki nadal ostrzę po jednej stronie, ale po drugiej także trzeba "przejechać". Efekt końcowy jest taki, jak opisał już (bardzo dobrze) Diabelek. Teraz łatwiej się ostrzy, mogę go bezproblemowo doprowadzić do stanu golenia, co pierwotnie było poza moimi możliwościami.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ok, już wiem, chodzi o szlif każdego ząbka obustronnie.Ale zwróć Witia uwagę, ze każdy z tych ząbków jest strugany tylko z jednej strony...
Napisano Ponad rok temu
POzdrawia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
gdyby ząbek na combo był szlifowany dwustronnie, byłby dwa razy mniejszy/ tylko taka "falka", a tak jest ząb!
a nie wrecz przeciwnie ? przy zachowaniu tego samego kata uzyskalibysmy raczej bardzo glabokie o dupe potrzasnac uzytkowe "cos", wiec koniecznie trzeba bylo zejsc do kata tak jak przy plain'ie a wtedy ostrze byloby za grube przynajmniej tak mi sie to widzi :wink: nie mam juz zadnego niepotrzebnego noza ( dalem kumplowi ) a z checia bym przeszlifowal z ciekawosci.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Benchmade 610P
- Ponad rok temu
-
Zna to ktoś?
- Ponad rok temu
-
Do Iraku nóż zabrać...
- Ponad rok temu
-
Cowry-X
- Ponad rok temu
-
International Money Order - Krótka piłka
- Ponad rok temu
-
!!!DO NOŻOMANIAKÓW Z TRÓJMIASTA I OKOLIC!!!
- Ponad rok temu
-
Gdzie kupię nieoprawione ostrze?
- Ponad rok temu
-
Kopromed testy stali
- Ponad rok temu
-
"Ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie..."
- Ponad rok temu
-
Piter w Playboyu ..... :)