Wczesne Średniowiecze
Napisano Ponad rok temu
czy ktos zna sie na walce mieczem i tarcza?? nie chodzi mi tu o puklerz czy inne romantyczne bzdury 8) tylko o walke tarcza i krótkim mieczem, uzbrojenie pochodzace z czasow wczesnego sredniowiecza (wkingowie itp.) sa wydane moze jakies ksiazki na ten temat? moze gdzies jest wintryna internetowa z informacjami do ktorej nie udalo mi sie dotrzec?
interesuje mnie jedynie europa/skandynawia
za pomoc z gory dziekuje
Napisano Ponad rok temu
za pomylke z gory przepraszam
nie bede przenosil tematu
wszystkie odpowiedzi spodziewam sie zastac tutaj 8)
Napisano Ponad rok temu
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Uwielbiam sceny walk z czasów starożytnych, ale to przez mojego hopla na punkcie historii ;-)
Poza tym uważam, że Gwyn dobrze napisał - zgadzam się w 100%
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
Z tego co sie orientuję to ARMA się specjalizuje obecnie w niemieckiej szkole miecza a AEMMA we włoskiej. Ze źródłami jest krucho do XV wieku włąsciwie można powiedzieć że tylko Manuskrypt I.33 z 1295 roku i Hanko Döbringer Fechtbuch z 1389 roku. Po roku 1400 juz tego trochę jest z obu szkół. Jeszcze wspomina się coś o angielskiej szkole miecza, ale źródła są bardzo skąpe. Ale to są tylko interpretację. jak naprawdę wygłądało - nikt dokładnie tego nie wie.
Napisano Ponad rok temu
ARMA w Polsce głównie zajmuje się szkołą niemiecką długiego miecza, to fakt, drugi co do popularnosci jest sztylet. Są też włochacze u nas, ale nieliczni. AEMMA rzeczywiście upodobała sobie bardziej Fiorego. Tak, najstarszy zachowany i znany to I33, może coś gdzieś leży ale jeszcze nie wiadomo. Potem jest HD i cała reszta Liechtenauera i inne Talhoffery. A w XVI to dopiero miliony stronic. Jak to się ma do wczesnego średniowiecza? Dość nijak, może jedynie coś z I33 można kombinować, ale też niewiele. Tyle już zostało napisane...A więc? O co kaman? Pozdrawiam
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
zagalopowałem się... masz całkowita rację ja odniosłem się ogólnie do średniowiecza. O wczesnym średniowieczu nic nie wiadomo. Chyba że kiedyś jakiś bibliofil wyciągnie na światło dzienne jakiś rękopiś z XI wieku np z Biblioteki Watykańskiej, albo z jakieś innej, gdzie sobie spoczywa i czeka na ukazanie go światu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Galeria mieczy
- Ponad rok temu
-
Klub w Krakowie?
- Ponad rok temu
-
iaito
- Ponad rok temu