Re: ostrzenie w wykonaniu profesjonalisty.. ;)
Ciulkwens, jak zobaczyłem ten filmik to w pierwszej chwili pomyślałem 'co on **** robi???'. Ja dotąd znałem tylko jedną prawdziwą metodę ostrzenia, tą z młodego technika:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Metoda fajna, bo jak się jej dobrze nauczy to nóż ostrzy się idealnie. No, ale tak cosik mnei wzięło i mówię wypróbuję. Wziąłem Zestaw Do Ostrzenia Maslaka 8) - 2 osełki, za 2zł naturalna szorsta i 4,5zł karborundowa miałka - i zabrałem się do ostrzenia tak jak Ty to robisz. Ostrzyłem stary bazarowy automat. Tu przyszło pierwsze miłe zaskoczenie. Do naostrzenia noża tym sposobem z MT potrzebowałem ok 15-20cm długości osełki. Twoim sposobem mogę to robić nawet na 5cm. Całe ostrzenie zajęło mi +- minut.
Ostrość sprawdzałem standardowo - na przedramieniu. Jak już napisałem, nie wierzyłem w ten sposób. Okazało się że bardzo sie pomyliłem. Nóż golił nieznacznie gorzej od firmowo naostrzonej maszynki Gillette 8O 8O 8O
Muszę w tym miejscu uczciwie nadmienić, że noże ostrzone tym sposobem z MT były porównywalnie ostre, ale: po 1 ciężko było naostrzyć ten akurat folder, bo strasznie 'lata' mu ostrze na ośce, po 2 trzeba mieć długie osełki, po 3 'stopień upierdliwości' takiej operacji jest niestety bardzo wysoki, bo nie niestety dysponuję antypoślizgową podkładką, poza tym trzeba ciągle przekładać osełkę i przestawiać krzesło (kto ostrzył tym sposobem ten wie o czym mówię), po 4 tym sposobem z MT nie da sie naostrzyć ostrza typu recurve, a tym Twoim można, chociaż też trzeba kombinować z krawędziami.
Także bardzo się ucieszyłem
![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
, bo ostatnio zastanawiałem się długo nad zakupem porządnej osełki, ale najbardziej mnie martwiła ich mała długość - więcej niż 15cm ciężko znaleźć, a nawet jeśli, to ceny są zabójcze. A do ostrzenia takl jak Ty to robisz wystarczy mi w zupełności osełka 10cm
![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
.
Teraz czas na pytania.
1) Czy tym sposobem ostrzysz też ostrza z brzuchem, czy tylko proste, jak na filmie??
2) Co budowicze uważają o tym tekście z MT? Bo moim zdaniem bardzo dobry, ale jednak ten Ciulkwensa że tak powiem bardziej przyjemny :wink: .
Pozdrawiam