Zawody - walka bokkenem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sobie jaja robicie. :? Nie wstyd wam? Ja proponuje bardzo konretnie:
5 pkt. za trafienie bokkenem na kote
10 pkt. za trafienie shomenem w leb. (men) (+5pkt. za wybicie oka)
15 pkt. za przebicie bokkenem brzuszka. (+5pkt. gdy centrum jest nadwymiarowe)
Zadnych tsub. Konkretne napier...e do pierwszej krwi. Czas oddzielic prawdziwych budokow od rekreacyjnych machaczy bokkenem!
Zarobione punkty mozna by wymieniac w budo-sporcie na nowe bokkeny
Napisano Ponad rok temu
jak bez tsub to moze na golasa?
Popieram - myślę, że znakomicie by to wpłynęło na kontrolę posiadania przeciwnika PRZED sobą.
Z drugiej strony - zważywszy, że w aiki jest PARTNER a nie przeciwnik, to ja nie wiem czy takie coś nie ograniczyło by liczby odważnych.....
:wink:
Napisano Ponad rok temu
jak bez tsub to moze na golasa?
Popieram - myślę, że znakomicie by to wpłynęło na kontrolę posiadania przeciwnika PRZED sobą.
Z drugiej strony - zważywszy, że w aiki jest PARTNER a nie przeciwnik, to ja nie wiem czy takie coś nie ograniczyło by liczby odważnych.....
No tak...... W tym aspekcie, zwrot "zmieić się w parach", nabiera nowego, żekłbym "głebszego" znaczenia. 8O
Zaś ćwiczenie bez tsub jest niezdrowe, bo jak wiadomo w znakomitej większości przypadków, tsuba występuje z gumką
Napisano Ponad rok temu
Zarobione punkty mozna by wymieniac w budo-sporcie na nowe bokkeny
To może tą klasyfikację dodamy do tej występującej w walkach pomiędzy poszczególnymi Danami, będzie urozmaicenie, takie małe punkty. A tam już się chyba taka propozycja pojawiła.
A tak na poważnie wnioskuje o zamknięcie tego durnego tematu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie!! juz miałem pomysła na Mariana walczącego w kiślu wiśniowym pałką ociosanom ze stadem wsciekłych szynszyli
Ale wiesz ze stada szynszyli składają się w głównej mierze z samic
Napisano Ponad rok temu
Ladnie to tak?? :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Spodziewałem się raczej reakcji:
a) w aikido nie ma zawodów :twisted:
od kiedy to akido uczy WALKI bokkenem
Robisz się zbyt pobłażliwy.... ;-)
Napisano Ponad rok temu
No tak Szczepan, zapewne u was w Kanadzie zawody w walce bokkenem to nie pierwszyzna...
Spodziewałem się raczej reakcji:
a) w aikido nie ma zawodów :twisted:
od kiedy to akido uczy WALKI bokkenem
Robisz się zbyt pobłażliwy.... ;-)
właśnie - MIĘCZAK MIĘCZAK!!!!!!
Napisano Ponad rok temu
No ladnie, nowy kolega na forum grzecznie sie pyta, jeszcze prosi zeby byc milym a tutaj co my mamy? Przesmiewcze oraz mocno ironiczne nocne polakow rozmowy :roll:
Ladnie to tak?? :twisted:
Przecież nikt nie używa słów niecenzuralnych i powszechnie uważanych za obelżywe. Nikt nie wyraża wątpliwości co do walorów umysłowych pytającego tudzież jego przodków. Wszyscyśmy bardzo grzecznie zareagowali. Aż z podziwu wyjść nie mogę
Napisano Ponad rok temu
Moze bezpieczniej politycznie by kisiel byl np truskawkowy 8) ;-)nie!! juz miałem pomysła na Mariana walczącego w kiślu wiśniowym...
Uczymy sie od najlepszych drogi modzie...No ladnie, nowy kolega na forum grzecznie sie pyta, jeszcze prosi zeby byc milym a tutaj co my mamy? Przesmiewcze oraz mocno ironiczne nocne polakow rozmowy. Ladnie to tak??
Napisano Ponad rok temu
Pio napisał:
To byl film o kendo i o zdawaniu na 8 dan poprzez zawody.Byl kiedys o tym topik.
Dokładnie. I to ze dwa lub trzy razy puszczany. O ile się nie mylę to główny bohater po raz kolejny oblał tenże. Skoro wsio jest jasne to dadać należy, że i u nas w Polszcze takowe egzaminy mają miejsce (tyle, że nikt nie robi z tego oficjalnej relacji) i zamknąć temat. Wink
Tak tylko gwoli uściślenia, nikt w polsce nie organizuje takowych egzaminów (8 dan) odbywają się one tylko w japonii raz (może 2) w roku. W Polsce obywa się 2 razy w roku egzamin na kyu (ogólnopolski) i nieregularnie egzamin na 1 dan (teraz juz bedzie na dan 1-3).
Co do tego dziadka z filmu to zmarło mu się jakiś czas temu i niestety nie zdążył zdać na 8 dan (swoją droga najwyższy stopień w kendo- pomijam dodatkowe rangi trenerskie renshi, kyoshi i hanshi)
Napisano Ponad rok temu
A mianowicie założyłem ten post by zorientować się czy są prowadzone zawody w których to walczy drewnanym mieczem w celu wybrania się jako kibic nie zawodnik bo jak widać po moich wypowiedziach nie jestem zorientowany bo gdybym ćwiczył ,a nie ćwicze aikido to bym wiedział spewnoscą co to kendo. Mam nadzieje że wystarczająco wyjasniłem.
No może teraz kto mi odpowie czy jest szansa na tego typu zawody w nabliszym czasie
Nie koniecznie musi by za to jakiś stopień mistrzowski.
Spewnoscą było by to wielkie wydarzenie co roku może i telewizja by się tym zaiteresowała.
Wszytko zalerzy od was.
Dodam że dobrym miejscem był by Spodek w katowicach.
A teraz siedze już cicho bo znowu podpade :roll:
Pozdrawiam wszystkich pomocnych i tych mniej pomocnych
Napisano Ponad rok temu
Eeee... No nie wiem...bo gdybym ćwiczył ,a nie ćwicze aikido to bym wiedział spewnoscą co to kendo.
Zawody gdzie walczy sie bokkenem jako takim chyba sie nie odbywają ( no chyba że mowa o jakims podwórkowym fajtklabie) a jeśli chodzi o kendo to odwiedź jakieś strony o kendo ( np: wpisz w googlu kendo i masz materiałów od metra) i napewno znajdziesz coś inetersującego...
A z polskich stron to odwiedź [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i oblukaj kalendarz imprez, wpadaj śmiało na jakieś zawody bo wjazd jest zawsze gratis
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O slodko godzino... 8O Mnie sie to wydaje kompletnie niedorzeczne. Pomysl uwazam wrecz za zabawny.Prawdę mówiąc, myślałem o tym, jeżeli już nie o formie zawodów, ale przynajmniej o randori 'na bokken'. Mogło to by być interesujące, i wydaje się nie od rzeczy, właśnie w aikido, jeżeli już.
Bez wyraznego celu? 8O To faktycznie bez sensu. Skoro nie wiesz jaki jest cel, to nie cwicz, szkoda czasu. Ja cwicze bo cel dokladnie znam, a jest on niewyrazny tylko z powodu dzielacej mnie od niego odleglosci. Cwicze kata jak i cale aikido by stopniowo te odleglosc zmniejszac. Wot cel.Ile można ćwiczyć kata, bez jakiegoś tam wyraźnego celu?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staż Aikido z Patrick Matoian 6 Dan 19-20.11.2005
- Ponad rok temu
-
Staż z Jackiem Wysockim w Warszawie (02-03.12.2005)
- Ponad rok temu
-
Kobaeshi
- Ponad rok temu
-
Kontuzja
- Ponad rok temu
-
O stazu z sensei Tamura w Schwerinie
- Ponad rok temu
-
Seminarium z Christianem Tissier w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
Czy aikido może być skuteczne na ulicy ??
- Ponad rok temu
-
poszukiwany... Krzysztof Świercz :)
- Ponad rok temu
-
Stawy-ćwiczenia,zdrowie
- Ponad rok temu
-
Logo Federacji Renshin
- Ponad rok temu