nauka walki jo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mysle ze jesli chodzi o trening z jo, to w Polsce jest jeszcze slabiej niz z bokkenem. Bardzo malo cwiczy sie jo w sekcjach. Sa oczywiscie wyjatki, gdzie jo sto na bardzo dobrym poziomie, ale generalnie slabo z tym.
Napisano Ponad rok temu
na moich treningach rzadko jest jo wiec musze znalezc inny sposob na nauke..., z filmow mozna sie nauczyc?
Po pierwsze gdzie ćwiczysz? To może troche rozjaśnić sprawę, bo niektórzy instrutorzy po macoszemu traktują broń w Aikido...
Po drugie: Jak długo ćwiczysz? Niekiedy trening z bronią zaczyna się trochę później, najpierw skupia się na aikitai - technikach bez broni.
No i najważniejsze! Nie ucz się z filmów! Z książek też nie :twisted: Już pomijam fakt że jest dużo szkół władania bronią (jo) i możesz trafić na filmik z czymś innym niż robicie w dojo.
Ale i tak się z tego nie nauczysz. Praktyka, długa i ciężka praca!
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
cwicze....w Warszawie - juz rok minal - czyli praktycznie "poczatek" jak chodzi o aikido. Raz mialem na treningu jo i od tamtej pory cisza...
To żeś odpowiedział... :roll: ja też w Warszawie a po pierwszym roku treningu (heh..nawet trochę wcześniej) mam regularnie raz w tygodniu trening z bronią (bokken lub jo).
Więc albo zmień dojo, albo zapisz się na jakieś jodo czy inną sztukę władania bronią.
I tyle.....
Napisano Ponad rok temu
cwicze....w Warszawie - juz rok minal - czyli praktycznie "poczatek" jak chodzi o aikido. Raz mialem na treningu jo i od tamtej pory cisza...
W jakiej sekcji ćwiczysz?
Napisano Ponad rok temu
Nie ten dział.
Napisano Ponad rok temu
Heh...Bo w Aikido nauka walki bronią nie jest przeciez priorytetem, a dodatkiem służącym innym celom
Nie ten dział.
Broń jest integralną częścią Aikido i ma wiele elementów wspólnych. Aikido to i część że tak się wyrażę "ręczna" jak i z bronią. To wszystko jest ze sobą powiązane i im dłużej ćwiczę tym bardziej to widzę.
Napisano Ponad rok temu
poszukuje jakis materialow do nauki walki kijem "jo", moze jakies filmy? co polecacie???
Mogę polecić coś ze swojego podwórka.
Najnowsza książka Jacka Wysockiego „Broń w Aikido”. Do książki dołączona jest płyta DVD.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Fajna sprawa i w dodatku bardzo ciekawa Tylko niepotrzebnie zakupilem sobie lakierowanego bokkena, moglem poprzestac na lakierze, bo za szybko schodzi :-)
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mam dość... żegnam
- Ponad rok temu
-
Staż z sensei S. Benedetti 6 dan
- Ponad rok temu
-
Kto to powiedział?
- Ponad rok temu
-
staz z shihan Tamura w Merchtem (22/23.10.2005)
- Ponad rok temu
-
Staż Aikido z D. Bieńkowskim 5 Dan 29-30.11.2005 w Warszawie
- Ponad rok temu
-
B. Brunner 6 dan, D. Bath 5 dan we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
VI Otwarty Integracyjny Staż Aikido i Ken Jutsu wrażenia
- Ponad rok temu
-
pierwsze wrażenia ze starzu integracyjnego w Warzszawie
- Ponad rok temu
-
Bokken
- Ponad rok temu
-
Czy mistrz odpowiada za swoich uczniów i ich poglądy?
- Ponad rok temu