led dla dziecka
Napisano Ponad rok temu
kciałę się pokwalić
zrobiłem dziecku latarkę z dostepnych ogólnie komponentów
1. latarka mactronic na 3xAAA z kilkoma diodami (nie pamietam, moduł wyrzuciłem) jakie 40 zeta
2. silicon bezbarwny 6 zeta
3. kolimator lediko 15 st. z 2 nózkami bez holdera 19 zeta
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
4. dioda lediko 37 zeta
5. dioda zenera 3v 2 zetta
6. przetwornica napięcia made in allegro 20 zeta
7. dorobiony z pręta alu "kubek" radiator w formie kubka z ścianką 2mm, z płaskim "dnem"
8. pasta termoprzewodząca do procesora
wyrównałem dno kubka alu (nie mam zdjecia niestety) wywierciłem od spodu otwory przez które przeprowadziłęm później kabelki na dno kubka nałozyłem pasty termoprzewodącej, docisnałęm mocno kolimatorem, wyjałem kolimator i zablokowałem diodę na dnie silikonem
przylutowałem kabelki do diody, załozyełm kolimator na silikon
od spodu nałożyłem warstwę silikonu, wyschło, przylutowałem przetwornicę do kabelków od diody, ustawiłem z dzieckiem moc swicenia organoleptycznie,
przylkeiłem na silokon przetwornicę,
przylutowałęm kable zasilające od baterii, do jednego podłączyłem blaszkę - robi jako +, przykleiłem wsio na silikon
- dałem na kubek/radiator (jest izolowany od diody elektrycznie pastą termoprzewodzącą) musiałem rowek wypiłować na kabel by móc przekazać z obudowy latrki - na kubek
kubek z obudową jest bardzo ciasno spaowany, dałem bez zadnej pasty pomiedzy nie
przetwonica była na 3v, dlatego dałem diodę zenera/grzeje się ale nie tragicznie
włacznik i pojemnik na baterie nie przerabiany
tu foty
z konkurencją
z boku
z przodu, dioda jest letko zóltawa
w kawałkach
widać silikon i styk + + (blaszka) i mnóstwo silokonu - jest bryzgoszczelna
solo z 1m
versus e2e supera z 1m
versus minimag supera z 1m
versus cmg iu supera z 1m
na 3xAAA aku 1,2v 950 mA świeci ponad 7 godzin stałym światłem (teraz mierzę ), później jest nagłe zmniejszenie siły światła (da się obejrzeć palce u nóg ) nie wiem jak długo ale ponad 2 godziny
miałem okazję sprawdzić z baterią 3vcr123 pobiera 70mA przy 3v
co powinno dawać około 10% ?? (nie znam sprawności przetwornicy) mocy czyli jakieś 3-4lumeny ?
zasięg w nocy jakieś 10m, swiatło ładnie rozproszone tak wiec typowy edek, nie szperacz
jak ktoś kce wykonac szperacz odradzam kolimatory lediko
pozdro
Napisano Ponad rok temu
W zasadzie w przypadku ich malych latarek taka przeróbka jest jedną rzeczą, do której można je sensownie wykorzystać. Przynajmniej korpusy mają w miarę solidne :twisted:
Szkoda, że LEDIKO sprzedaje swoje diody z przetwornicami zamontowanymi na radiatorach w ilości od kilkuset sztuk. Odpadł by Ci kłopot z zenerem i kombinowaniem z dodatkową przetwornicą.
Szacunek za wykonaną robotę. poklon
Montowanie takiej latareczki to bardzo fajna zabawa.
Dzięki za info o ich kolimatorach. Oznacza to, że spokojnie można je razem z diodą Lediko zastosować do zrobienia niewielkiej nocnej lampki stanowiącej dodatek do biurka z komputrem (w ich ofercie są jeszcze takie z szerszym kątem).
Jak znajdujesz ledy tego producenta w porównaniu z Luxenami o podobnej mocy?
Tak na marginesie widziałem gdzieś na ogólnie znanym serwisie aukcyjnym fajne jasno świecące ledy, które mogą świecić na trzy różne kolory, lub ich dowolne kombinacje (czyli po ustawieniu odpowiednich parametrów można osiągnąć barwę światła zbliżoną do bialej, oczywiście pod warunkiem stabinego zasilania diód). Myślę, że można by się było pokusić i zbudować ciekawą zabawkę przy ich pomocy (kłopot tylko byłby z odpowiednim przełącznikiem). Są nawet dostępne dość fajne kości do stabilnego wysterowywania kilku takich diód połączonych szeregowo z napięcia niższego niż napięcie pracy pojedynczego leda białego (można by stosować tyż trzy AAA). :wink:
Napisano Ponad rok temu
gdzieś wyczytałem że są bardzo wrażliwe na naciski na soczewkę, dlatego wklejałem na silikon kolimator, starałem sie dociskać tylko kolimatorem, bu soczewy nie dotykać, oczywiscie mam wersję z płaskim podłożem (jak luxeon star ino nie gwiazdka a kółko)
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ustawialiśmy z dzieckiem w nocy moc świcenia na potencjometrze ćrubokrętemNie dało się ustawić na przetwornicy trochę wyższego prądu, czy był to efekt zamierzony ze względu na dłuższy czas pracy latarki?
ustawiono najniszą moc satysfakcjonującą dziecko, chłop ma 13 lat wiec zdecydowano kolektywnie że ważniejszy jest edek niż szperacz, czas świecenia jest wynikiem kompromisu
sory zabyłem
FOTKI WSTAWIONO DZIĘKI POMOCY SUPERA, PODZIĘKOWANIA DLA NIEGO
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
lambertian, batwing, takie tam
do konkretnego typu kupuje się odpowiedni kolimator lub zwierciadło,
ale to trza wziąść pod uwagę na samym początku
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Nie rozumiem tylko po co psuć waltherka, skoro bez problemu mozna sobie kupić jakąś taniutką ledówkę i właśnie ją przerobić dla zabawy.
A to tak mialo byc na serio bardziej niz do zabawy, zarowka przepalila sie w nim po tygodniu wiec myslalem nad czyms trwalszym przy zachowaniu dosyc fajnej obudowy walthera.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak z jednej, to nima problema, weź ściągnij sobie od US manów przetwornicę do LUXEONA 1 W, zakup diodę i kolimator, O ile pamiętam gabarty jakie jedna z takich przetwornic miała to jeszcze luż Ci zostanie, Przetworniczkę umieść w obudowie o wymiarach jednej baterii i nawet z przełącznikiem niczego kombinowac chyba nie będziesz musiał. Co do reszty, możesz posłużyć się opisem konstrukcji omawianej w topicu.Dzieki za wszystkie rady, bede sie musial za to zabrac w wolnej chwili. 3 a nawet 2 AAA nei wejda do obudowy od waltherka, myslalem o czyms zasilanym ze standardowych 2xcr123 albo ewentualnie z jednej.
Napisano Ponad rok temu
do do szkiełek ode zegarmistrza
mam jesce 2 przetwornice, 4 diody, 4 kolimatory, i 2 mactronice, i ze 5 kubków alu (ktoś kce mogem dać z jeden) ale z tego zestawu dziecko bedzie robiło świczkę dla starego
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
[Luminox] "End of life (EOL) feature" - co to jest
- Ponad rok temu
-
Rescue Belt -recka