Czy ktoś używał tej latarki?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jest niby ze sławetnym LUXEONem, ale firma jakaś taka nijaka :? Może ktoś już się z tym zetknął? A może macie inne propozycje latarkowe? Jak dla mnie latarka musi mieć:
- łatwo dostępne źródło zasilania (najlepiej paluszki AA/AAA)
- być mała/krótka (czyli najlepiej jeden paluszek AA)
- świecić tak przynajmniej 4h na jednym zestawie z mocą zbliżoną do maksymalnej
- kosztować nie więcej niż 150zł
- ma służyć jako taki EDC/kemping, czasem łażenie po lesie (dlatego też fajnie byłoby mieć coś 'mocnego', stąd zastanawiam się nad tym luxeonem)
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Luxeon na 1xAA. Daje radę. Zwłaszcza, ze za taką kasę.
Będzie mocniej świeciła znacznie niż te marne 7 chińskich ledów, czy (mocniejsza od nich) Nichia w IU. Znacznie mocniej. I napewno krócej niż gerber.
Generalnie, to baaardzo trudno jest pogodzic ze soba podane przez Ciebie parametry.
Jesli Luxeon, to najcześciej na 123'kach, więc mały i lekki, ale krótko świeci i baterie drogie.
Ideał do EDC dla zwykłego człowieka, to IMHO Surefire KL1 z body e1e (e1e) albo ten sam palnik z body Vital Gear. Działa na jedną litówkę, ale można znaleźć aku i ładowarkę. Raczej warto sprowadzać łądowarki i aku z zagranicy. Jest to bardzo maleńkie, a świeci mocno.
Ostatnio Świat Noży sprowadził mnóstwo dużo fajnych świecidełek. Naprawdę kuuupę.
Napisano Ponad rok temu
Dziwi mnie czasami takie polecanie czegoś, oby było firmowe, a jak nie jest, to z założenia jest gówniane :? W wiekszości przypadków to racja, ale widzę, że latarka z podanego przez wki linku cenowo jest w miare korzystną propozycją, a ze zdjęć wynika też, że nieżle świeci. Ostatnio mój miniMag tak mnie wkurwia swoim marnym światłem, że muszę mu poszukać następcy. Do tej pory miałem na oku Led Lensera V2 AAA, ale jeszcze poczekam z decyzją.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Daje ok.30lm z minimag'a...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] masz w opór testów różnych modułów do przerabiania latarek (m.in. Maglite'ów) na LED'y. Polecam, bo przyjemna lektura. Po angielsku.
Napisano Ponad rok temu
atomex: A moduł tle-5 Ci nie pasi?
Daje ok.30lm z minimag'a...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] masz w opór testów różnych modułów do przerabiania latarek (m.in. Maglite'ów) na LED'y. Polecam, bo przyjemna lektura. Po angielsku.
ov Darkness: dzięki za linka, strone znam prawie na pamięć Tle5 pasi mi i to bardzo, ale nie wiem, czy jest dostępny w naszym pięknym kraju. Rozważałem już zestaw diodowy do Maga, jedyny jaki znalazłem w polskich sklepach to ten: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ,ale na flashlightreviews nie znalazłem o nim żadnej wzmianki. Może ktoś używał? Byłbym wdzięczny za jakies uwagi lub wrażenia
Napisano Ponad rok temu
powiem tak
nie da się fizyki oszukać
zrobiłem se kilka latar na małych diodkach
przesiadłem się na duzą moc
zrbiłem dziecku małego edka na 3xaaa z diodki lediko
co sie okazuje że najważniejsza jest elektronika i sprawność diody
jak czytam takie herezje o czasie świecenia na takich bakteriach to cóż, ktoś to zawsze kupi
jeśli latara nie ma przetwornicy nie widać spadku mocy świecenia - piję do allegro
mnie na maluteńkiej mocy (ustaliłem z dzieckiem organoleptycznie) świci 5 hołerów,STAŁĄ MOCĄ (poproszę supera może napisze recenzję), tak więc te 10 hołerów mnie mierzi
a co najciekawsze zmiesciłem się ponizej tej ceny z allegro
tak więc nikomu nie odradzam zakup tej latary, ale ta cena z przetwornicą wydaje mi się leciutko mała
pozdro
Napisano Ponad rok temu
ov Darkness: dzięki za linka, strone znam prawie na pamięć Tle5 pasi mi i to bardzo, ale nie wiem, czy jest dostępny w naszym pięknym kraju. Rozważałem już zestaw diodowy do Maga, jedyny jaki znalazłem w polskich sklepach to ten: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ,ale na flashlightreviews nie znalazłem o nim żadnej wzmianki. Może ktoś używał? Byłbym wdzięczny za jakies uwagi lub wrażenia
No, toś się nie postarał bo ja to wygooglałem: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Na zdrowie!. BTW: za cenę minimag'a + tle-5 z tej strony, można się pokusić o inovę t3 na allegro... :wink:
Napisano Ponad rok temu
A te pomysły z modułami są ciekawe, ale...raz że nie bardzo wiem jak taki moduł zdobyć (przynajmniej ten by mi odpowiadał), dwa - są drogie, trzy - za dużo jest z tym pier****nia się - przynajmniej jak dla mnie
A tak ogólnie to dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Świecenie lenserkiem przez 8 godz. na akumulatorach? Raczej nie polecam. Z wykresu i obserwacji wynika, że po około godzinie (w przypadku nowszych pojemniejszych akumulatorów po nieco dłuższym czasie) jasność lenserka gwałtownie spada na pysk. Należy pamiętać, że rozładowanie akumulatorka poniżej 0.9V znacznie odbija się na jego żywotności (podobnie jak przechowywanie go w stanie naładowanym przez dłuższy czas). Nie wierzę zresztą w te 100 godzin nawet na najlepszych bateriach. Po tym czasie nie sądzę by wogóle świeciła, a jeżeli nawet tak, to chyba nie jaśniej niż d... świetlika. Co do tej latarki z allegro, to trudno powiedzieć, czy jaśniej czy ciemniej świeci (w podane 40 lumenów nie uwierzę). Należy pamiętać, jednak, że w lenserku zastosowanno zwierciadło i kobinację dwóch soczewek, natomiast w tej z allegro tylko zwierciadło.czy ten led lenser będzie nadal świecił jaśniej niż gerber infinity ultra nawet powiedzmy po 8h?? (niby świecić ma przez 100h ale domyślam się jak ) No i czy jest mocniejszy/słabszy niż ta latarka z allegro?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
POmocy
- Ponad rok temu
-
Ghillie suit pytanie
- Ponad rok temu
-
Co to jest?
- Ponad rok temu