Sorry za "wykopanie trupa" sprzed miesiąca

Nie chciałem tworzyć nowego wątku...
Mam pytanie do posiadaczy BK7 - jaki jest jego fabryczny kąt ostrzenia i na jaki kąt potem go ostrzycie? Mam zestaw Lansky - dam radę to bydle tym naostrzyć czy będę musiał najpierw kilka prochów na uspokojenie wziąć? Przy niektórych nożach fabryczne kąty ostrzenia wydają mi się strasznie duże. Np. ostatnio bawiłem się Smith&Wesson S.W.A.T. tanto i ustaliłem, że optymalny kąt ostrzenia to z jednej strony 20 stopni, z drugiej 30. By przeprofilować ostrze na mniejszy kąt musiałbym zedrzeć dużo materiału

Nasuwają mi się 2 pytania: czy w związku z tym 50 stopni w sumie to nie za dużo? (nóż goli, ale taki mały łomik się zrobił

) A jeśli za dużo to czy powinienem przerobić go na mniejszy kąt?
Serdecznie dziękuję za pomoc i odpowiedzi.