Jak ustalić fabryczny kąt ostrzenia?
Napisano Ponad rok temu
Pytanie jak w temacie.
Zaklepalem sobie Tri-A i chcialbym wiedziec jak NIE skopac ostrza mojego Leathermana.
Gdzies na necie ktoś pisał o jakiejś metodzie oświetlenia ostrza i odczytania tego kąta z cienia 8O 8O
Czy to w ogole mozliwe?
Prosze o w miarę "proste" odpowiedzi, bo jestem POCZĄTKUJĄCY
Pozdro
yacca
Napisano Ponad rok temu
Fabryczny kąt ostrzenia na jedną stronę to 15-17 stopni - moze ktos z Was ma multitoola to mu sie przyda ...
Do ostrzy z ząbkami zalecają ostrzałki Spyderco i Lansky.
Napisano Ponad rok temu
sorki za dociekliwość, ale ostatnio był tu taki jeden od reklam :wink:
Napisano Ponad rok temu
poważnie pytasz? jeśli tak to zobacz parę postów wyżej poradnik o ostrzeniu. dowiesz się że na Tri-A zasadniczo nie da się spieprzyć kąta.
sorki za dociekliwość, ale ostatnio był tu taki jeden od reklam :wink:
Nie jestem od reklam
Co do Tri-A - faktycznie - tak wyczytałem na forum... Chodziło mi o sytuacje, kiedy nie znam fabrycznego kata i zaczynam ostrzyc na innym.
Ale kobitka od Leathermana podala mi wartości kątów, więc temat mam z głowy
Napisano Ponad rok temu
Ja polecam pierwszy raz przeprofilować na diamencie nożyk a później to już z górki każde następne ostrzenie.
Swoją drogą ostrzyłem LM na 20 stopni i to bez diamentów ...polecam 20 stopni.
Napisano Ponad rok temu
Po naostrzeniu amfa na tyle był ostrzejszy niz z fabryki
Adam
Napisano Ponad rok temu
Generalnie jak kat nachylenia krawedzi tnacej ma np 20stopni, to nie ma problemu z ostrzeniem pod katem 20<=, gorzej, jak chcemy naostrzyc np na 30 stopni - wtedy trzeba przeprofilowywac - ale to oczywiste.
Napisano Ponad rok temu
17-18 to najlepszy kat do ostrzena na trianglu na 20 stopni... wtedy mija duuzo czasu zanim bedziemy musieli zrobic backbevelling.
Generalnie jak kat nachylenia krawedzi tnacej ma np 20stopni, to nie ma problemu z ostrzeniem pod katem 20<=, gorzej, jak chcemy naostrzyc np na 30 stopni - wtedy trzeba przeprofilowywac - ale to oczywiste.
a ktos moze wie jak fabrycznie naostrzony jest BM Gamer? bo ostrze tego gnojka juz 3ci dzien i dalej tepy jak diabli.
najpierw ostrzylem na 30, teraz sprobowalem na 40stopni ale bez zmian. on zreszta fabrycznie przyszedl srednio ostry.
jezeli przeprofilowac to... jak to sie robi? ostrzyc go po prostu dlugo np. na szarym kamieniu na krawedziach? np. po 100 razy?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśliś z Wawy to uwówimy się na podrzucenie mi Gamerka na dzień i będzie brzytwa :twisted:
maniak:)
dzieki za pomoc ale ja chce sie sam nauczyc robic brzytwe z kazdego noza.
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie do posiadaczy BK7 - jaki jest jego fabryczny kąt ostrzenia i na jaki kąt potem go ostrzycie? Mam zestaw Lansky - dam radę to bydle tym naostrzyć czy będę musiał najpierw kilka prochów na uspokojenie wziąć? Przy niektórych nożach fabryczne kąty ostrzenia wydają mi się strasznie duże. Np. ostatnio bawiłem się Smith&Wesson S.W.A.T. tanto i ustaliłem, że optymalny kąt ostrzenia to z jednej strony 20 stopni, z drugiej 30. By przeprofilować ostrze na mniejszy kąt musiałbym zedrzeć dużo materiału Nasuwają mi się 2 pytania: czy w związku z tym 50 stopni w sumie to nie za dużo? (nóż goli, ale taki mały łomik się zrobił ) A jeśli za dużo to czy powinienem przerobić go na mniejszy kąt?
Serdecznie dziękuję za pomoc i odpowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
Swoją drogą ostrzyłem LM na 20 stopni i to bez diamentów ...polecam 20 stopni.
Tak tez zrobiłem. Wave znowu goli.
BM Pika również na 20 i jest oki.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czym zabezpieczyc stal 1095 przed korozją?
- Ponad rok temu
-
Spyderco Crow & Raven
- Ponad rok temu
-
czym się różni ...
- Ponad rok temu
-
cold steel mini culloden
- Ponad rok temu
-
czy combo tępi sie szybciej od plain?