TANTO & piła trakowa!N
Napisano Ponad rok temu
Od jakiegoś czasu czytam sobie forum i muszę pogratulować wiedzy jaką macie na temat stali,noży i wiele innych...
Muszę stwierdzić że akurat ten dział działa baaardzo motywujaco ( przynajmniej na mnie ) jeśli chodzi o wyrób własnego cacka!
Ogladajac dzieła co niektórych fachowców to tylko tak mogę zrobić poklon .
Od paru już lat interessuje mnie broń Japońska - a konkretnie miecz i jego dwaj mniejsi bracia.Postanowiłem więc stworzyć sobie tanto. Materiał - piła trakowa.Tylko to miałem jak na początek.Głownia już prawie skonczona,czy ktoś może mi udzielić rady w jaki sposób (chodzi o konkret) mogę zahartować by wyszedł hamon,jakiej temperatury,czasy i co mam nałożyć na głownie, bo szczerze mówiąc nie wiem z kad wziaść ten ił o którym była mowa, jak to mam hartować? Czy głownie całą zanurzać w wodzie od razu czy zacząć od czubka(wiem głupio brzmi ale zapomniałem fachowej nazwy).
Proszę o rady a jak juz skończę pokażę fotki.
Pozdrawiam! :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chyba że coś tam o tym jest, jak tak to przepraszam..ale serdeczne dzieki
Najbardziej to boje sie ze przy hartowaniu głownia pęknie
A tyle sie naszlifowałem!!!!
Pozdro...
Napisano Ponad rok temu
pozdr
Napisano Ponad rok temu
Ja zrobiłem ten błąd że postanowiłem hartować sam - (stal - piła trakowa oraz 1metrowa piła tarczowa) - kurwa pękły... Tzn jeden pogiął się i chciałem podgiąć - trach, drugi spadł na płytkę z metra i trach, trzeciego testowo zacząłem giąć i trach... Już nic sam nie będę hartował, godziny szlifowania poszły na (prawie) marne... Może to kwestia warsztatu - ja hartowałem totalnie prymitywnie - ognisko i woda + noc . A jeszcze żeby to selektywnie zrobić, życzę sukcesów :wink: .Wiem wiem czytałem juz lecz chodziło mi jak to sie ma co do stali z piły trakowej?
Chyba że coś tam o tym jest, jak tak to przepraszam..ale serdeczne dzieki
Najbardziej to boje sie ze przy hartowaniu głownia pęknie
A tyle sie naszlifowałem!!!!
Pozdro...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
hartuj w oleju i nie przesadz z temp to moze nie peknie. pila tartakowa to najprawdopodobniej ncv1. a jak peknie to trudno.
pozdr
Właśnie tego się boję że tyle szlifowania pójdzie na marne tym bardziej że głownia jest nie za gruba :?
A ten olej to ma być o jakiej temp. bo kompletnie nie wiem
Ale ze mnie amator,trzeba doczytac jak widzę.
Napisano Ponad rok temu
http://budo.net.pl/v...lektusy&start=0
Napisano Ponad rok temu
czytales ten temat? jakos od trzeciej strony zaczyna sie to co moze ci sie przydac plus pdf tam jest .
http://budo.net.pl/v...lektusy&start=0
Tak czytałem wczesniej,bardzo dobry! Dzięki za pomoc.
Po prosu chyba muszę według tego instruktażu przeprowadzieć taki harcik selektusik -
a znając swoje szczęście ( chociaż wiem że nie tylko od niego to zależy ) moje tantko po prostu sobie weźmie i pęknie!
Ale cóż to będzie tylko lekcja i kolejne doświadczenie dla mnie.
A propos byłem dzisiaj w kuźnie u znajomego i nawet cos tam kułem,ale nie bedę mówił bo wstyd i hańba jak na razie... :?
Pozdro i poklon wszystkim kującym stal... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
szdło o piekielnej ostrosci
- Ponad rok temu
-
spoznione nowosci
- Ponad rok temu