Chinooki i Manixy się składają ;)
Napisano Ponad rok temu
Zainteresowany tematem wziąłem swojego Chinooka II i sprawdziłem z niedowierzaniem. No i... składa się mój też. Tylko do tego trzeba mocnego uderzenia np. w coś drewnianego (w moim przypadku krawędź biurka), mniej więcej po trzecim rąbnięciu (ale nie z całej siły, po prostu mocno, nie żadne lekkie stukanie) blokada puszcza i klinga składa się o jakieś 45 stopni. Uderzałem gdzieś w połowie długości klingi. No i trzymałem za rękojeść tak żeby palce nie były na drodze ostrza.
Ktoś jeszcze tak ma z Manixem albo Chinookiem? Zastanawiam się czy w moim przypadku nie jest to kwestia dość luźneego skręcenia (lubię kiedy ostrze płynnie się otwiera i zamyka), ale nie sądzę. Co prawda do złożenia potrzeba mocnego uderzenia w kierunku składania, co podczas używania raczej się nie zdarza. Poza tym nie wiem jak by było po przyłożeniu statycznego obciążenia, ale i tak jestem rozczarowany. Czyżbym miał już tylko jedną ulubioną blokadę? Czyżby kolejny nożowy mit upadł a Spyderco miało kryzysową sytuację?
miłego testowania, a i uważajcie na palce....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja myślałem, że tak się robi tylko w niedokręconej emce a tutaj kosy dwa, czy nawet trzy rayz droższe mają to samo ...
cena nie jest odzwierciedleniem rzeczywistej wartości produktu tylko czasem sztucznie wykreowanego popytu
Napisano Ponad rok temu
Hmmm...
Niefajnie.
Adam
Napisano Ponad rok temu
Wibracja pewnie przesuwa backlock po trochu...
Hmmm...
Niefajnie.
Adam
dokładnie. i nie trzeba wcale bardzo mocnych uderzeń tylko odpowiedniej częstotliwości. To efekt sprężynowania backlocka w Chinooku i Manixie, pewnie sytuację poprawiłaby mocniejsza sprężyna trzymająca zamek.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Wychodzi za każdym razem.
Nie jest to oczywiście tragedia, bo przy normalnym użytkowaniu nóż raczej się nie zamknie, niemniej jednak trochę się zdziwiłem.
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś już pisałem ,że stukaniem składam M 21 a teraz można go w rękach złożyć...
Napisano Ponad rok temu
Moze to sprawa ceny, ale pamietam jak jeszcze niedawno kazdy noz powazniejszy niz najtanszy bazarowiec nie mial prawa sie zlozyc, musial kroic dachy samochodow i brakowalo pewnie tylko tego zeby kawe gotowal.
Nozowa braci, chyba normalniejemy.
Napisano Ponad rok temu
Adam
Napisano Ponad rok temu
Biorąc pod uwagę co jest "normą" dla Chinooka, to może się zdarzyć, że w walce ktoś ci sieknie po grzbiecie ostrza swoim nożem i złoży ci go na paluchy...
Dobrze, że większość folderów nigdy walki nie ogląda, ale takie ostre stuknięcia w grzbiet właśnie wtedy mogą wystąpić. I wtedy złożenie ostrza jest najmniej przyjemne...
Napisano Ponad rok temu
Uwaga bo ten w mili chyba nie jest solidny. Albo 100 $ to jest mało za nóż... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może trochę OT ale ostatnio znajomy oddając mi M21 odbezpieczył LAWKS (myślał,że to blokada) i złożył go w rękach jak scyzoryk... 8O
Kiedyś już pisałem ,że stukaniem składam M 21 a teraz można go w rękach złożyć...
Mi się M1 złożyła w czasie pracy (otwieranie browaru w dość niestandardowy sposó bez odbezpieczenia LAWKS trochę się pociąłem, ale da się przeżyć. Od tego czasu poluje na jakiś fajny nóż z stałym ostrzem.
Napisano Ponad rok temu
Spyderco military złożył się przy pierwszym mocniejszym udzerzeniu w poręcz fotela.Myślałem że może za luźno skręcony. Skręciłem mocniej.To samo. Skaleczyłem łapę (lekko).Dla porównania z gripem nie udało mi się tej sztuki powtórzyć. Uderzyłem z 10 razy dość mocno(przynajmniej tak jak można uderzyć nie trzymając palców na linii ostrza) - siedział twardo. Ktos powiedział na tym forum że najbardziej ceni jako blokadę solidnego linerlocka.
Uwaga bo ten w mili chyba nie jest solidny. Albo 100 $ to jest mało za nóż... :wink:
Hmm, próbowałem - moja Mili nie chce się sama złożyć. Albo masz starą wersję z ATS34 lub CPM440V, która rzeczywiście miała problemy z blokadą, albo twoja Military została kiedyś rozkręcona/poluzowana i skręcając źle spasowano wzajemne położenie: stop pin'u, trzpienia głowni oraz linera. Jest tam tzw. oś acentryczna i stąd w wypadku braku specjalnego narzędzia możliwość kłopotów.
Ja swojej nigdy nie musiałem rozkręcać i od 2 lat mam zero blade-play i żadnych kłopotów z blokadą 8)
Pozdrawiam
Heimdall
ps: Podobne kłopoty w działaniu blokady mogą wystąpić przy rozkręcaniu/składaniu niemal każdego folderka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cóż przynajmniej znam jego ograniczenia, choć przyznaje nie tego się spodziewałem :roll:
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
To już nawet nie uderzenie kijem w grzbiet ostrza. Wystarczyłoby żeby moja ręka trzymająca nóż natrafiła na jakąś przeszkodę - bokujące przedramię - już się złoży.
:? Masz klasyczny materiał na reklamację - tak zdecydowanie nie powinno być i nie wynika to z wadliwego projektu. Jak już wspomniałem używam codziennie Mili od 2lat (pierwsza seria z S30V, z napisem MILITARY - teraz jest pajączek) i mimo braku dokręcania śruby przeszła test "rytmicznego" uderzanie grzbietem w drewniany blat biurka.
Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie liner jest bardzo twardy (po kilku zamknięciach-otwarciach boli kciuk :wink: ) i zachodzi do połowy grubości głowni. Musiałyby pojawić się naprawdę duże luzy i cholernie mocne drgania aby liner odchylił się o te 2mm i zeskoczył.
Na forum Spyderco był kiedyś topic, gdzie koleś zrobił reckę Mili, której elementem był celowy abusing - mocne rąbanie drewna folderem to nienajlepszy pomysł. Pojawiło się blade play i puściła blokada. Mimo to odezwał się Sal, uznał reklamację i poprosił o jak najszybsze wysłanie noża celem oględzin i wymiany na nowy.
Tak więc wal maila do Spyderco.
BTW - "drgania harmoniczne" (bo to jest głównym wrogiem liner-locka) właściwie pojawiają się tylko podczas rąbania i innych tego typu POWTARZALNYCH uderzeń. Pojedyńcze uderzenie np. przy wbiciu w coś twardego lub zachaczenie o broń przeciwnika nie powinno doprowadzić do zwolnienia blokady.
Pozdrawiam
Heimdall
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kto to zna i ma ?
- Ponad rok temu
-
Jak nawrócić ludzi ;)
- Ponad rok temu
-