Skocz do zawartości


Zdjęcie

1.2316


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

budo_krokos
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 55 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano Ponad rok temu

1.2316
Taką własnie stal polecił mi hartownik,pokazał mi próbkę która po nawęglaniu w próżni miała 65 HRC, warstwa sięgała około 0,5 mm,reszta była w miare mięka i sprężysta.Facet uważa,że tak obrobiona stal była by idealna na na noże.Co otym myślicie?
Właśnie jestem w trakcie poszukiwania 1.2316.Jak znajde to coś z niej zrobie i przetestuje.
  • 0

budo_felipe
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 281 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:się wziąłem?

Napisano Ponad rok temu

Re: 1.2316
To stal proszkowa, szybkotnąca. Nie wiem czy nie za krucha będzie na noże. Moze niech melon sie wypowie. Według normy EN ma oznaczenie X36CrMo17. Bohlerowska M300.
  • 0

budo_sonny
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 143 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Jarocin

Napisano Ponad rok temu

Re: 1.2316
nie czy dobrze myśle ale stale cro-mo są bardzo sprężyste. tak?
  • 0

budo_krokos
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 55 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano Ponad rok temu

Re: 1.2316
Felipe.To nie jest stal proszkowa tylko narzędziowa,robią z tego wykrojniki,formy do wtryskarek itp.
  • 0

budo_felipe
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 281 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:się wziąłem?

Napisano Ponad rok temu

Re: 1.2316

Felipe.To nie jest stal proszkowa tylko narzędziowa,robią z tego wykrojniki,formy do wtryskarek itp.

Masz rację, ale tej stali więcej jak 49 hrc to się nie da. Tak jest na stronie bohlera.
  • 0

budo_melonmelon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 841 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:częstochowa

Napisano Ponad rok temu

Re: 1.2316
i czekam kto się skapnie co to za stal
stal nierdzewna, 0,3%c, 17 % Cr, trochu molibdenu
czyli stal nierdzewna do hartowania
zdradzę tajemnicę, to polska stal 3h17m
czyli trochu lepsze od 4h13, hartuje sie podobnie, wyższa odporność na korozję, mniej bedzie pekać
co do nawęglania
melon się już trochu o tym produkuje, wy go nie kcecie słuchać
tak z tą technologią ideał wg melona, bo można nawęglić do 1% i bedzie oki
ale wy nie lubicie bo jak się wygłaska na osełce te 0,5% to się spytacie co dalej z tym - wyrzucić??
se narysujcie przekrój noża, warstwę bym proponował z 0,2-0,3mm z obu stron ostrza
ile trza nachechałć by się zniszczyło
ale brzydko sie taki gatunek prezentuje w reklamach

pozdro
  • 0

budo_krokos
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 55 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano Ponad rok temu

Re: 1.2316
Melon to znaczy,że facet z hartowni ma racje?Jednym słowem szukać tej stali i próbować co z tego wyjdzie?
  • 0

budo_melonmelon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 841 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:częstochowa

Napisano Ponad rok temu

Re: 1.2316
piszesz o nawęglaniu w próżni
czyli gość zapewnia bezgorzelinową technologię
poproś o stężenie powierzchniowe z 1% do 1,2%
dobrze by było 2 proces był co najmniej 2 etapowy
1. nawęglanie z wyższym potencjałem
2. nizszy deko potencjał i wyrównanie stężeń
ale on (hartownik) w tem jest fachura, ma na to programy w bazie danych
zażycz se mało rozrośnietego ziarenka (czyli jak mozna wydłużyć proces a dać niższą temperaturę, choc pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć - potencjału w piecu??)
jeśli jest mozliwe hartowanie po nawęglaniu, jak nie to może być schłodzenie i normalne hartowanie
odpuszczanie tak ze 175 -220 st. C tak ze 2 godziny jak się da
poproszę jeden egzemparz przewidzieć dla melona, szczegóły handlowe na pw :)

pozdro

edyta

cytuję pw, sorka ale moze się komuś przyda
"Chciałbym coś zrobić ze stali ulepszonej (3h17m) w ten sposób bo (...) ,że to będzie zbliżone parametrami do proszkowej"
ta stal nie bedzie zbliżona do procha nigdy bo występują w niej wegliki ledeburytyczne
wystepuje w niej pasmowość i inne choroby stali ledeburytycznych
tak wiec by je zmiejszyć (te choroby) trza kupować wsad o jak najmniejszych przekrojach (płaskowniki, wałki, blachy), żadnych grubych buców, scinków z form nie polecam

ozdro
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024