Od jakiegoś czasu jestem stałym przeglądaczem Budo, szczególnie działu Masters of Steel. Kilka miesięcy temu postanowiłem przekonać się jakie to uczucie zrobić własny nóż. Do tej pory "wyprodukowałem: ich kilka, ale większość to były tylko zabawki, robione z piły trakowej (około 47 HRC, więc tępiły się dość szybko), a brak czasu (studia, magisterka itp) nie pozwalały mi wziąć się za to na poważnie.
2 tygodnie temu udało mi się w końcu zebrać w jedno miejsce wolny czas, stal (NC6, którą potem dałem do zahartowania na 62 HRC), narzędzia i chęć, a rezultat znajduje się poniżej. Jest to maleńkie (120x18x4 mm) aikuchi (nie ukrywam że wzorowane na aikuchi R.W. Clarka), mające pełnić funkcję necka EDC (muszę mu tylko dorobić jakieś nosidełko, bo w chwili obecnej uszyłem mu tylko tymczasowy pokrowiec na ostrze, żeby mi kieszeni nie pokroił).

Zanim zaczniecie narzekać na jakość zdjęć powiem tylko, że robiłem je Nokią 3650, ale postaram się w najbliższym czasie skombinować porządną cyfrówkę.
Mało brakowało, a nożyk bym stracił. Gdy zobaczyła go (gotowego) moja lepsza połowa, stwierdziła krótko: "MÓJ!!". Po długich negocjacjach udało mi się ją przekonać, że zrobię jej inny nożyk, według dowolnego wzoru, bo ten, to tylko tak na próbę :wink: . Usiadłem, porysowałem trochę, pokombinowałem i przedstawiłem jej kilka wariantów do wyboru.
Aha, kształt rękojeści jest troszkę dziwny, bo miałem "niewymiarowy" kawałek stali, i musiałem się w nim mieścić.

Oba nożyki mają tylko tymczasowy oplot. Na aikuchi ma być tradycyjny japoński oplot, natomiast moja Pani zażyczyła sobie drewniane (dębowe) okładki.

jeśli Pan Clark mylnie używa nazw, to nie jest to moją winą (na szczęście  :-)   ) i, jak zwykle, "redakcja nie ponosi odpowiedzialności itp..."
 jeśli Pan Clark mylnie używa nazw, to nie jest to moją winą (na szczęście  :-)   ) i, jak zwykle, "redakcja nie ponosi odpowiedzialności itp..."   W końcu nie to jest tu ważne chyba, prawda??  :wink:
  W końcu nie to jest tu ważne chyba, prawda??  :wink:

Ja też od jakiegoś czasu zabieram się zrobienia moich pierwszych noży i jakoś zabrać się nie umiem  :?   Życzę powodzenia przy kolejnych produkcjach.
   Ja też od jakiegoś czasu zabieram się zrobienia moich pierwszych noży i jakoś zabrać się nie umiem  :?   Życzę powodzenia przy kolejnych produkcjach.

FaceBook
 FaceBook